E-commerce bedrijven en partners rekenen af met fraudeurs

Gepubliceerd op: 3 oktober 2024
Bijgewerkt op: 3 oktober 2024
Deze Week Online Fraude Weer In Het Nieuws

Wel bestellen, maar niet betalen? Voor webwinkels (ofwel e-commerce), betaalinstanties en vervoerders is de maat vol. Zij ondervinden financiële schade als gevolg van verkoopfraude en willen het de fraudeurs zo moeilijk mogelijk maken om te frauderen. Daarom hebben zij binnen de publiek-private samenwerking ‘integrale aanpak online fraude’ de handen ineengeslagen en concrete maatregelen tegen verkoopfraude gedefinieerd.


*Dit artikel is eerder verschenen op Intergraleaanpakonlinefraude.nl 

Netwerk

Organisaties in de keten die geconfronteerd worden met verkoopfraude hebben een netwerk opgebouwd om maatregelen te bedenken tegen fraudeurs die misbruik maken van hun producten of diensten. Deelnemers zijn webwinkels zoals Wehkamp, Bol, Coolblue, Otto, Amazon, Thuiswinkel.org, VNO-NCW, een Payment Service Provider, banken, SurePay, achteraf betaalbedrijven, vervoerders, deurwaarders, de politie, het Openbaar Ministerie en het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude.

Criminal journey

De ketenpartners hebben met elkaar onder begeleiding Ernst & Young Forensic & Integrity Services (EY) de zes stappen die de fraudeur neemt in kaart gebracht en verwerkt in de ‘criminal journey’. Het bijbehorende barrièremodel laat per fase zien welke barrières de verschillende partijen kunnen opwerpen tegen verkoopfraude. De criminal journey en het barrièremodel stellen partners in staat om in gezamenlijkheid en individueel passende maatregelen te treffen om verkoopfraude zo veel mogelijk tegen te gaan.

Acties

De partners hebben zowel gezamenlijke als individuele maatregelen geïdentificeerd. Als eerste zullen de e-commerce bedrijven samen met de politie onderzoeken of het aangifteproces voor bedrijven vereenvoudigd kan worden. Verder onderzoekt een van de vervoerders of er additionele informatie uit het leveringsproces kan worden gedeeld. Daarnaast kijken verschillende partijen naar gelegenheden om de doorverkoopmogelijkheden van mobiele apparatuur onmogelijk te maken. Tenslotte zal er met een aantal partners binnen landelijke en/of regionale expertise centra (LIEC en RIEC) casuïstiek worden uitgediept met als doel de pakkans van fraudeurs te vergroten en beter inzicht te krijgen in criminele netwerken.

In het barrièremodel staan ook effectieve en haalbare maatregelen die partijen zelf kunnen nemen. EY adviseert de partners om ook binnen de eigen organisatie - op basis van de inzichten verkregen tijdens de georganiseerde bijeenkomsten - door middel van een risicoanalyse te onderzoeken welke individuele maatregelen passend zijn en deze vervolgens te implementeren.

Een bijdrage leveren

Deelnemende partijen nodigen andere partners ook uit om maatregelen te nemen tegen verkoopfraude.  Ook partner worden? Stuur een mail naar onlinefraude@minjenv.nl en sluit je aan bij het netwerk!

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Djim 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp