E-commerce biedt groeikansen voor zakelijke markt
Bijgewerkt op: 22 januari 2021
E-commerce zal de komende jaren verder gaan groeien. De ontwikkelingen in de consumentenmarkt laten zien dat bedrijven die vol hebben ingezet op de behoeften van de online koper hard zijn gegroeid. E-commerce biedt ook volop kansen voor de zakelijke markt. Kansen, maar ook uitdagingen. Want hoe kom je tegemoet aan de hoge verwachtingen van ontvangende klanten op gebied van service en flexibiliteit van bezorging? Wij spraken Carlos Mendes Aguiar, Commercieel Directeur Pakketten Benelux bij PostNL, over de trends in b2b-e-commerce en de kansen en uitdagingen die daarbij komen kijken.
Kleinere hoeveelheden
Binnen de b2b-markt zien we enkele trends die veel impact hebben op de markt. “De bestellingen in de b2b-markt werden vaak periodiek en in grote volumes gedaan. Nu we zien dat zakelijk bestellen via internet makkelijker en normaler is geworden, merken we dat de besteleenheden minder groot worden en de bestellingen frequenter worden gedaan”, licht Carlos toe. Dit heeft impact op je logistieke proces. Leveranciers hebben vaak meer werk aan dezelfde hoeveelheid producten. Dan kan het handig zijn om een realtimekoppeling te realiseren met logistieke partners, geeft Carlos aan. “Hiermee kun je een deel van het werk automatiseren, maar ook extra bezorgopties aanbieden waarmee je online het verschil maakt.”
Behoeften van zakelijke bestellers veranderen
“Bij PostNL merken we dat door de omarming van e-commerce de behoeften van de zakelijke besteller steeds meer op die van een consument beginnen te lijken. De zakelijke besteller is namelijk in zijn vrije tijd ook consument en neemt die ervaringen mee naar de werkvloer. Dat betekent dat hij steeds meer gemak en flexibiliteit wil bij online bestellen en leveren”, vertelt Carlos. “We hebben in samenwerking met Thuiswinkel.org een onderzoek laten uitvoeren naar de zakelijk e-commercemarkt. Hieruit blijkt dat 59% van de zakelijke bestellers webshops vergelijkt op logistieke oplossingen als leversnelheid, leveren op een specifiek moment of verzendkosten. Diezelfde beweging zagen we bij consumenten: de last-mile wordt steeds vaker een onderscheidende component. Als webwinkelier kun je hier je voordeel mee doen door hierop in te spelen. Bijvoorbeeld door de optie te bieden om voor 10.00 uur te leveren of om te leveren op een pakketpunt. Voor monteurs kan het bijvoorbeeld een pluspunt zijn om hun onderdelen op te halen bij een pakketpunt; zij hoeven minder ver te rijden als ze onderdelen dicht bij hun huis of een volgende klus kunnen ophalen. Dit soort opties verwacht je in eerste instantie niet bij b2b-webwinkels, maar zorgen ervoor dat je waarde kunt toevoegen voor je klant en jezelf online kunt onderscheiden.”
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Een succesvolle b2b-personalisatiestrategie in 6 stappen
Gepubliceerd op 5 december 2023KennisartikelOngeacht het product dat je verkoopt, de dienst die je verleent of de branche waarin je opereert: met personalisatie bied je je bezoekers en klanten een betere ervaring, versterk je klantrelaties en boost je conversies.
-
Praktijkervaringen van Manutan en Dimensio: Duurzaamheid als groeimotor in b2b
Gepubliceerd op 21 november 2023KennisartikelIn dit artikel lees je waar Manutan en Dimensio staan op het gebied van duurzaamheid en welke inzichten uit het duurzaamheidsmodel voor hen nuttig zijn.
-
De grootste valkuilen in b2b e-commerce: zo trap je er niet in
Gepubliceerd op 26 oktober 2023KennisartikelB2b-organisaties kunnen in verschillende valkuilen trappen als het gaat om het implementeren en beheren van een e-commerceplatform. Jurriën Kerstholt behoedt je voor die valkuilen.
-
Bluepaper - B2B: verhoog conversie en klantloyaliteit met Personalisatie
Gepubliceerd op 11 oktober 2023DownloadHoe verhoog je conversie en loyaliteit door middel van personalisatie in B2B e-commerce? Die vraag staat centraal in deze bluepaper.