Ernstige kwetsbaarheid in Apache
Bijgewerkt op: 8 oktober 2021
In de Apache webserversoftware zit een ernstige kwetsbaarheid die actief wordt misbruikt. De kwetsbaarheid zit in versie 2.4.49 en heeft als kenmerk CVE-2021-41773. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft de kwetsbaarheid aangeduid als 'High/High’. Dit wil zeggen dat er een grote kans is dat een kwetsbaarheid wordt misbruikt en dat de schade groot kan zijn.
Wat is er aan de hand?
Apache is één van de meest gebruikte webserversoftware om bijvoorbeeld websites beschikbaar te stellen op het internet. Daarnaast zit deze software vaak verwerkt (embedded) in andere software om op die manier bijvoorbeeld management interfaces aan te bieden of andere webapplicaties.
De kwetsbaarheid maakt het voor een kwaadwillende mogelijk om op kwetsbare Apache servers toegang te krijgen tot (systeem)bestanden wat normaal gesproken niet mogelijk zou mogen zijn. Voor dit misbruik is alleen netwerktoegang nodig met een kwetsbare apache webserver. Apache webservers zijn vaak direct toegankelijk via het internet wat deze kwetsbaarheid extra zorgelijk maakt.
Wat kun je doen?
Maakt jouw organisatie gebruik van een website of webapplicatie? Ga dan na of deze gebruik maakt van Apache en controleer om welke versie het gaat. Gaat het om versie 2.4.49, dan is het dringend advies om deze zo snel mogelijk te updaten naar versie 2.4.50. Ben je niet zeker of de website of webapplicatie draait op Apache software, vraag dit dan na bij je IT-dienstverlener.
Bekijk het volledige beveiligingsadvies van het Nationaal Cyber Security Center
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Veilig online winkelen: maatregelen tegen aankoopfraude
Gepubliceerd op 4 november 2024CategorieDe publieke versie van de Criminal Journey is gepubliceerd op de website van de integrale aanpak online fraude. Lees hier welke maatregelen er zijn ontwikkeld.
-
Mijn Cyberweerbare Zaak-subsidie gaat weer open
Gepubliceerd op 23 september 2024De subsidieregeling "Mijn Cyberweerbare Zaak" biedt kleine bedrijven een vergoeding voor cyberveiligheidsmaatregelen. Ontdek wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen!
-
Mkb in gevaar: waarom jouw bedrijf nú actie moet ondernemen tegen cybercriminaliteit
Gepubliceerd op 17 juni 2024In opdracht van de Cyber Security Raad heeft Deloitte een onderzoek gedaan naar de oorzaken van de cyberweerbaarheidskloof tussen bedrijven. Wat de voornaamste conclusies zijn, lees je in dit artikel.
-
Echt niet vandaag: actiedag tegen digitale criminaliteit
Gepubliceerd op 4 april 2024CategorieIn Oost-Nederland melden zich dagelijks gemiddeld 23 slachtoffers van digitale criminaliteit bij de politie. Alle reden voor de politie Oost-Nederland met meer dan tachtig partners in actie te komen.