Eshuis: “Digitaliseren, maar niet alles automatiseren”

Categorie
Gepubliceerd op: 15 oktober 2019
Bijgewerkt op: 18 maart 2021
Geschreven door
Eshuis Coca Cola

Met de groeiende vraag naar online bestellen in de b2b-wereld, krijgen we steeds meer zakelijke leden die bijzondere en gepersonaliseerde producten verkopen. Zo zijn we op bezoek geweest bij Eshuis, een drukkerij die al sinds 1891 bestaat en vanuit het pittoreske dorpje Dalfsen onder andere de etiketten voor de Share a Coke-campagne heeft geprint.

Eshuis was de eerste Europese drukker die jaren geleden een digitale pers in huis haalde. “Met die digitale pers kun je kleinere runs maken en daardoor makkelijker personaliseren en unieke designs drukken”, vertelt Marije Hulzebosch, marketing- en e-commercemanager bij Eshuis. Kenmerkend voor het bedrijf zijn de uitdagingen die het aangaat en de risico’s die het durft te lopen. “Omdat we een kleine organisatie met korte lijnen zijn, kunnen we snel schakelen en uitdagende projecten oppakken. Dat ondernemende zit al sinds het begin in Eshuis. In 1891 zijn we begonnen als uitgeverij van een molenaarsblad en toen door een gewijzigde wetgeving de molenaars etiketten op de meel moesten gaan plaatsen, heeft Eshuis voor een drukpers gezorgd. Zo is de focus verschoven naar het drukken van etiketten en labels.”

Please to watch this video.

Webshop om iedereen te kunnen bedienen

Eshuis heeft zich de afgelopen twee jaar georiënteerd op de mogelijkheid om een webshop te starten. In het haalbaarheidsonderzoek, waarin niet alleen werd gekeken naar de processen en kosten maar ook naar de wensen uit de markt, bleek dat er een grote doelgroep was die graag etiketten op rol via een webshop zou willen bestellen. “Er komen steeds meer kleinere bedrijven die gepersonaliseerde etiketten of labels willen hebben. Denk maar aan de opkomst van de speciaalbierbrouwerijen, die dat er vaak in hun vrije tijd nog bij doen. Zij willen een gepersonaliseerd etiket voor hun bierflessen, maar hoeven er geen enorme aantallen, dus de oplagen zijn klein. Daarnaast willen ze de etiketten ook buiten kantoortijden kunnen bestellen”, vertelt Marije. Maar het vroegere bestel en offerte proces dat een grote en kleine klant doorliep was ongeveer gelijk, waardoor het minder rendabel is bij kleinere oplagen. “Daardoor kwamen kleinere klanten uiteindelijk onder op de stapel te liggen. Dat is niet eerlijk, dus vandaar dat we onderdelen uit het proces wilden automatiseren en de webshop wilden starten. Op deze manier kunnen wij alle klanten de juiste service verlenen die bij hun past.”

Sommige zaken moet je persoonlijk houden

De website is sinds juni van dit jaar live en de eerste orders zijn al binnen. “We hebben natuurlijk wel wat vooraankondigingen gedaan en op beurzen verteld dat we live zouden gaan. Verder doen we een combinatie van old school-marketing en online marketing. Onze website is helemaal herschreven en geoptimaliseerd, we doen veel meer met contentmarketing, video’s en voorbeelden, en we voeren online campagnes. Maar we hebben ook samples gemaakt die we naar onze potentiële klanten sturen. Daarna bellen we nog even na om te vragen of alles duidelijk was en of we nog zaken persoonlijk kunnen toelichten. We zijn nu natuurlijk hartstikke druk met digitaliseren, maar sommige zaken moet je persoonlijk houden. De verhalen die mensen je aan de telefoon of tijdens een bezoek vertellen, zijn bijzonder interessant en de feedback die we krijgen, hebben we nodig om te kunnen verbeteren. Daarnaast houden we het graag persoonlijk. Elk etiket is uniek en vraagt daarom om aandacht. Ook al automatiseren we een deel van het proces, onze service blijft voorop staan”, vertelt Marije.

Koppeling met grote klanten

Bijzonder bij Eshuis is dat elk product dat via de webshop wordt besteld een uniek product is. Elke order is anders door de samenstelling van verschillende factoren, zoals vorm, afmeting, opdruk, etiketten per rol, aantallen. “Onze producten worden niet uit voorraad geleverd, maar de machine wordt in feite aangeslingerd wanneer iemand een bestelling plaatst. Dit maakt onze webshop uniek”, vertelt Marije.

Etiketten zijn overigens pas het begin, vertelt Marije. “We willen meer gaan stroomlijnen en andere producten toevoegen. Daarnaast proberen we ervoor te zorgen dat de bestelprocessen van onze grote en kleine klanten dichter bij elkaar komen te liggen, en dat ook grote bestellingen gemakkelijk via de webwinkel kunnen gaan. Daarvoor moeten er nog enkele integraties komen, zodat we gekoppeld zijn aan de systemen en machines van onze grote klanten.”

Bijzonder project: Striksleeves van Coca-Cola

In de kast in de vergaderruimte staan mooie voorbeelden die Eshuis de afgelopen jaren heeft geproduceerd en eentje springt er meteen uit. “We gaan dit jaar meer dan honderd miljoen striklabels van Coca-Cola naar Japan sturen. Allemaal met een unieke wincode erop. Een enorme uitdaging, maar tegelijkertijd een heel gaaf project”, vertelt Marije trots. “Het lijkt heel simpel, maar dat is het niet. De labels worden verwerkt in een machine van Coca Cola waarin 160.000 flessen per uur worden gelabeld. De wrap-around-label moet bestand zijn tegen snelheid, er komt vocht bij kijken en zo zijn er nog meer variabelen waardoor de strik eigenlijk bijna niet gemaakt kan worden.” De hele ontwikkeling van het etiket heeft uiteindelijk anderhalf jaar gekost en Eshuis is het enige bedrijf ter wereld dat dit kan.

Coca-Cola benaderde Eshuis met deze uitdaging. “Ja, we zijn een relatief kleine drukkerij op de wereldmarkt en we doen niet hun standaardlabels, maar wel de specialties. De Share a Coke-labels hebben wij bijvoorbeeld samen met een partner gedrukt. Zij hebben de basis op brede machines gedrukt en wij hebben alle labels gepersonaliseerd. Alle namen zijn bij ons gedrukt. De aantallen zijn zo groot dat we dit niet alleen konden. ,Uiteindelijk hebben we een heel netwerk van drukkerijen en printers bij elkaar gebracht, de selectie gedaan en kwaliteitseisen opgesteld om ervoor te zorgen dat de hoeveelheden voor heel Europa geprint konden worden. Wist je dat het Coca-Cola-rood in Nederland een andere kleur is dan in Italië? Daar kom je op zulke momenten achter. Er is speciale inkt voor gekomen zodat we het overal goed konden doen.”

“Met dit soort uitdagende klussen komt Coca-Cola dus bij ons. Heel gaaf, want hierdoor hebben we de toon gezet in de markt. De tijd van saaie etiketten is voorbij, en met deze projecten hebben we duidelijk kunnen maken wat er allemaal mogelijk is met de digitale printers. Geen vraag is ons te gek; wij gaan de uitdaging graag aan”, besluit Marije.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp