Europa en Verenigd Koninkrijk bereiken akkoord over Brexit

Categorie
Gepubliceerd op: 5 januari 2021
Bijgewerkt op: 15 februari 2021
Brexit2

Donderdag 24 december was dan eindelijk de kogel door de kerk: de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk bereikten een akkoord over de Brexit. Hiermee is tot opluchting van velen een ‘No deal’-Brexit van de baan, al zullen de gevolgen van de uittreding van de Britten op 1 januari direct voelbaar zijn voor de ondernemers aan beide kanten.

“Met dit akkoord zijn de belangrijkste discussiepunten opgelost, maar we zullen de exacte inhoud en omvang van de deal de komende periode goed bestuderen om de precieze effecten voor Nederlandse ondernemers duidelijk in kaart te brengen”, vertelt Martijn Hos van Thuiswinkel.org, waarmee de belangenvereniging voor webwinkels zich aansluit bij de standpunten van de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. “Wat we al wel kunnen zeggen, is dat de ondernemers met deze deal beter af zijn dan zonder deal, onder andere omdat er straks strengere eisen gelden dan bij andere vrijhandelsakkoorden van de EU, waardoor er voor een gelijk speelveld wordt gezorgd.”

Moeilijker en duurder

Dat er ook grote nadelen voor ondernemers aan het akkoord kleven, is duidelijk; vanaf 1 januari zal de handel met het VK een stuk moeilijker worden en webwinkeliers die in het VK leveren, zullen aan de grens extra kosten moeten maken. Hoe hoog die kosten zijn, zal volgend jaar pas duidelijk worden. “Maar hoe je het wendt of keert, zonder deal zou de handel met het VK nog veel moeilijker en duurder zijn geweest”, aldus Hos.

Btw betalen

Belangrijke vragen onder Nederlandse consumenten en zakelijke klanten is nu of zij vanaf 1 januari btw moeten betalen en de douaneformaliteiten moeten doorlopen als zij online iets kopen bij Britse bedrijven. Het antwoord op beide vragen is ja. Vanaf het moment dat de Brexit aan het begin van dit jaar is ingegaan, is de verkoop van producten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhevig aan de btw-regels op import en export. Deze btw moet betaald wordt wanneer het product in de EU binnenkomt en is gelijk aan de btw die in die betreffende lidstaat geldt. De goederen die vanaf het Verenigd Koninkrijk de EU binnenkomen moeten de douaneformaliteiten doorlopen en kunnen worden gecontroleerd, in overeenstemming met de douaneregels van de EU. Let wel, voor de online verkoop van producten naar en van Noord-Ierland verandert er niets op dit gebied.

Hoe nu verder?

Als alles naar verwachting verloopt, keuren de EU-lidstaten via de Europese Raad dit akkoord goed, zodat het per 1 januari voorlopig in werking zal treden. Thuiswinkel.org gaat samen met VNO-NCW en MKB-Nederland de komende periode gebruiken om de precieze effecten van het akkoord te bestuderen. Hierover zullen we onze leden en business partners op de hoogte blijven houden via onze website, nieuwsbrieven en social media.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp