Europees Parlement keurt wetgeving over AI goed
Bijgewerkt op: 1 augustus 2024
Update
Vanaf vandaag is de AI Act van kracht. Deze wetgeving stelt regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie binnen de Europese Unie. De wet wordt verder gefaseerd ingevoerd. AI-systemen die als onaanvaardbaar worden gezien worden over zes maanden verboden. Regels voor algemene AI-toepassingen treden over 12 maanden in werking. Makers en gebruikers van AI-systemen met een hoog risico moeten over 36 maanden voldoen aan alle regels en verplichtingen. Lees hieronder meer over de wetgeving en de verschillende risiconiveaus.
De AI Act
De Europese Commissie legt in dit voorstel wetgeving neer voor een gecoördineerde Europese aanpak van de menselijke en ethische implicaties van AI. Ook worden er twee doestellingen mee behaald, namelijk het bevorderen van de invoering van AI en de risico’s van bepaalde toepassingen van dergelijke technologie aanpakken.
De Commissie hanteert een op risico gebaseerde aanpak waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen AI-toepassingen die een onaanvaardbaar risico, een hoog risico, en een laag of minimaal risico met zich meebrengen.
Onaanvaardbaar risico
Deze toepassingen worden verboden. Het zijn AI-systemen die sommige mensen te ver vinden gaan, zoals gezichtsherkenningstechnologie in de openbare ruimte en sociale scores door autoriteiten. Ook vallen systemen die een aanzienlijk potentieel hebben om mensen, zonder dat ze daarvan bewust zijn, te manipuleren of misbruik te maken van kwetsbare groepen. Ook systemen die het gedrag van mensen op zo’n manier verstoren dat ze hen of anderen psychisch of fysiek letsel kunnen toebrengen vallen onder deze categorie.
Hoog risico
Hieronder komen specifieke regels voor AI-systemen die een hoog risico voor de gezondheid en veiligheid, of de fundamentele rechten van natuurlijke personen bevatten. Enkele voorbeelden zijn:
- AI voor rechtspleging en democratische processen;
- AI voor biometrische identificatie en categorisatie van natuurlijke personen;
- toegang tot en verlening van essentiële publieke en private diensten.
Aanbieders van deze AI-systemen moeten aan strenge eisen voldoen, waaronder een systeem voor kwaliteitsbeheer, technische documentatie en ze moeten een conformiteitsbeoordeling uit laten voeren.
Laag risico en minimaal risico
Denk hierbij aan chatbots en spamfilters. Hier zijn enkel fundamentele vereisten voor transparantie aan verbonden.
AI en e-commerce
Omdat de verordening nog niet definitief is, kunnen we nog niet precies zeggen wat dit voor jou als webshop gaat betekenen. Maar onder de verschillende risiconiveaus vallen ook verplichtingen voor de gebruiker. Wanneer jij als webshop gebruikmaakt van een AI-techniek, dan ben jij de gebruiker.
Voor hoog risico AI-systemen moet je aan meer eisen voldoen dan aan laag risico-systemen. Zo ben je bij hoog risico verantwoordelijk voor het menselijk toezicht. Bij ernstige defecten of slecht functionerende AI-toepassingen moet je dit terugkoppelen aan de ontwikkelaar.
Voor generatieve AI-systemen, zoals ChatGPT en Midjourney, gaan transparantie-eisen gelden. Je moet duidelijk weergeven dat de content door een AI is gecreëerd.
Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update
Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.