Europese Consumentenorganisaties dienen klacht in tegen Temu
Bijgewerkt op: 22 mei 2024
De Chinese webwinkel Temu ligt onder vuur. De Europese consumentenorganisatie BEUC en 17 nationale consumentenorganisaties hebben klachten ingediend bij de Europese Commissie en de nationale toezichthouders tegen Temu. Het platform wordt beschuldigd informatie achter te houden en ‘dark patterns’ te gebruiken om consumenten aan te zetten tot een aankoop.
Volgens de consumentenorganisaties zou Temu niet voldoen aan de Digital Services Act (DSA). Het platform informeert gebrekkig over verkopers en productveiligheid en maakt niet duidelijk op basis van welke criteria producten worden getoond. Verder gebruikt Temu ‘dark patterns’ om consumenten te beïnvloeden, zoals het tonen van duurdere versie van producten na een klik.
Initiatief BEUC
In Nederland heeft de Consumentenbond een klacht ingediend bij de ACM. Meer informatie over het initiatief van BEUC en de consumentenorganisaties, evenals het persbericht en de klacht zijn hier te vinden.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.
-
E-commerce sector komt met agenda voor de toekomst van werk
Gepubliceerd op 18 november 2024CategorieDe Nederlandse e-commercesector overhandigt vandaag haar arbeidsmarktagenda “Innovatie voorop, mensen centraal” aan minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Nieuwspoort Den Haag.
-
Dag van de Ondernemer: een ode aan ondernemerskracht
Gepubliceerd op 15 november 2024Vandaag, op 15 november, vieren we de Dag van de Ondernemer. Een dag om stil te staan bij de onmisbare bijdrage van ondernemers aan onze maatschappij en economie.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.