Europese Unie beschermt consumenten tegen misleidende duurzaamheidsclaims

Categorie
Gepubliceerd op: 24 april 2024
Bijgewerkt op: 24 april 2024
Geschreven door
Wetgeving Europa

Europees is definitief akkoord bereikt over een richtlijn die consumenten helpt betere duurzaamheidsinformatie over producten en diensten te krijgen. De richtlijn zorgt ervoor dat misleidende duurzaamheidsclaims, zonder voldoende onderbouwing, worden aangepakt. Retailers krijgen de verplichting om op hun website uitgebreide productinformatie te verstrekken over de levensduur, garantie en reparatie aan consumenten. De nieuwe regels voor betere consumentenbescherming (Empowering the Consumer for the Green Transition) gelden vanaf medio 2026 overal in de EU.

Nauwkeurige en betrouwbare claims

De EU-richtlijn heeft als doel de consument te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken, om de consument te helpen bewuster te kopen. Zodoende voegt de richtlijn 'greenwashing' en vroegtijdige veroudering van goederen toe aan de lijst van verboden commerciële praktijken in de EU.

Daarnaast verbiedt de EU-richtlijn straks het gebruik van algemene milieuclaims zoals "milieuvriendelijk", "natuurlijk", "biologisch afbreekbaar", "klimaatneutraal" of "eco" op het moment dat de claim niet is onderbouwd. Ook beweringen waarin gesteld wordt dat een product een neutrale, verminderde of positieve invloed op het milieu heeft als gevolg van emissiecompensatieregelingen zijn niet meer toegestaan.

Bedrijven mogen pas een milieuclaim als ‘natuurvriendelijk’ doen, wanneer zij een keurmerk dragen dat aan Europese of nationale standaarden voldoet. Daarnaast mogen bedrijven alleen een duurzaamheidskeurmerk weergeven wanneer het door een onafhankelijke partij is gecertificeerd, zoals de duurzaamheidscertificering van Thuiswinkel.org.

Nieuwe informatieplichten

De aangenomen wet heeft nog een ander belangrijk doel, namelijk om producenten en consumenten meer te laten letten op de duurzaamheid van goederen. In de toekomst moet garantie-informatie meer zichtbaar zijn en zal een nieuw, geharmoniseerd label worden gecreëerd om goederen met een verlengde garantieperiode meer nadruk te geven.

Lees hier wat de nieuwe richtlijn precies betekent voor online retail.

Einde misleidende praktijken

Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens spreekt zich positief uit over de nieuwe Richtlijn: “De aanpak van consumentenmisleiding is één van de Nederlandse speerpunten in Europa. Ondeugdelijke informatie belemmert bovendien eerlijke concurrentie en daarmee onze economie. Goed dat we door deze EU-richtlijn concrete verbeterstappen kunnen zetten en zorgen dat informatie over duurzaamheid op producten en diensten geen loze beloftes bevat.”

Ook Thuiswinkel.org pleit voor een gelijk speelveld door het tonen van betrouwbare en verifieerbare duurzaamheidsdata te verplichten. Voor online retailers betekent het aan de slag gaan met duidelijke voorlichting richting de consument, productdata inzichtelijke maken en verifieerbare duurzaamheidsclaims doen. Zo bieden retailers consumenten de nodige handvatten om een duurzame keuze te maken, wat cruciaal is voor het verder verduurzamen van de e-commercesector in Nederland.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Wouter van der Laan
Wouter 250 X 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp