Flinders: “Met al onze leveranciers gaan we in gesprek over duurzaamheid.”
Bijgewerkt op: 25 november 2021
In deze reeks artikelen geven we voorbeelden van hoe verschillende retailers een duurzaam productaanbod aanpakken. We spreken dit keer met Oscar Diele, algemeen directeur van Flinders. Als spil tussen producenten en consumenten wil de retailer aan beide kanten duurzame keuzes stimuleren. Daarvoor ontwikkelde de webwinkel onder andere een eigen duurzaamheidsevaluatie model.
Hoe komt duurzaamheid kijken bij jouw functie als algemeen directeur?
“Ik ben eindverantwoordelijke voor Flinders. Uiteindelijk ben ik ook de trekker van de duurzaamheidsstrategie. Wat ik zie is enerzijds dat de consument steeds meer vraag heeft naar duurzame producten. Aan de andere kant zit duurzaamheid bij producenten steeds meer verweven in hun ontwerp en productieproces. Wij zitten daar als retailer als spil tussenin.”
“We zijn in essentie gestart als retailer. Dat zijn we nog steeds voor het grootste deel van onze business. Dat betekent dat we hele mooie producten verkopen, maar niet zelf produceren. Als retailer heb je een andere rol in het duurzaamheidsvraagstuk dan als producent. Maar we zijn ook sinds anderhalf jaar bezig met een private label strategie. Dat betekent dat we zelf de hele ontwikkeling, ontwerp, design en productie van een aantal private label merken doen. Als producent heb je een ander perspectief op duurzaamheid.”
Hoe zorgen jullie voor een duurzaam productaanbod?
“We nemen duurzaamheid expliciet mee in de gesprekken met al onze leveranciers. We vragen wat hun duurzaamheidsstrategie is en wat de duurzame kenmerken van het product zijn. Daar zijn we van het vrijblijvende af en dat maken we het echt een onderdeel van het inkoopproces. Dat betekent dus ook dat we daar informatie aan het verzamelen zijn om naar de consument te ontsluiten om ze te helpen om betere keuzes te maken.”
Is dat makkelijk?
“Nog niet. We hebben bijna 180 merken met wie we werken. Voor sommige merken staat het heel hoog op de agenda. Die hebben een hele duidelijke duurzaamheidsstrategie en die hebben hele mooie duurzame producten. Voor andere merken is het iets wat nog onvoldoende of helemaal niet speelt.”
Wat als er nog geen duurzame alternatieven zijn?
“Voor een aantal producten hebben leveranciers nog geen informatie over wat er duurzaam is en wat er niet duurzaam is. Dan weten ze niet welke grondstoffen er precies worden gebruikt en waar het vandaan komt. Dan geven we aan dat ze verkoopkansen gaan missen wanneer ze de informatie niet aan ons kunnen geven. Uiteindelijk zal het er naartoe gaan dat we producten zonder duurzaamheidsinformatie niet meer kunnen aanbieden.”
“Te weinig retailers vragen nog naar die informatie, waardoor het nog niet hoog genoeg op de agenda staat bij de producenten. Veel producenten geen rechtstreeks contact met de eindconsument, dus die zijn afhankelijk van de vraag van retailers.”
Jullie hebben een eigen model om de duurzaamheid van producten te beoordelen en een duurzaamheidslabel. Hoe gebruiken jullie die?
“Ons duurzaamheidsmodel is eigenlijk een soort vragenlijst waar we met onze leveranciers doorheen gaan. Onze category managers worden erop getraind om het mee te nemen in hun inkoopproces. Ze vragen leveranciers om te vertellen welke keuzes ze maken qua materiaal, productieproces, logistiek en verpakkingen en wat de duurzaamheid daarvan is.
“Het model bepaalt of wij een duurzaamheidslabel aan producten geven. Als er aan de meerderheid van de criteria wordt voldaan, dan kunnen wij beslissen om er een duurzaam design label aan te geven. De leverancier moet het goed onderbouwen en er moet bewijs voor komen. Wij hebben het model gebouwd aan de hand van de Sustainable Development Goals van de VN, waarmee we denken dat we een goede inschatting maken van de duurzaamheid van een product, maar het is niet perfect.”
Het klinkt alsof jullie duurzaamheid bij leveranciers flink aankaarten.
“Zeker. We hebben vorig jaar ook voor het eerst de sustainable interior design award georganiseerd. Een wedstrijd waarbij producenten in verschillende categorieën producten konden insturen en wij met een externe jury hebben gekeken welke producten echt duurzaam zijn. We hebben een podium gecreëerd voor producenten om duurzame producten onder het licht te brengen. We hadden meer dan 100 inzendingen! Op deze manier zetten we sustainable design in de spotlight binnen de home & living categorie, zowel richting consumenten als richting leveranciers.”
En bij jullie private label merken werken jullie ook aan duurzaamheid.
“Daar waar we duurzame keuzes kunnen maken, doen we dat. Je ziet wel dat nog niet alle producten even makkelijk duurzaam te maken zijn. Maar daarin wordt de keuze steeds groter. Bijvoorbeeld, in het materiaal van eetkamerstoelen kan je keuzes maken in de oorsprong van het hout en de certificering. Ook worden de kuipstoelen steeds meer gemaakt van gerecyclede materialen zoals plastic dat uit de zee wordt gevist. Dus je ziet dat er met name aan de materiaalkant steeds meer alternatieven zijn.”
Vragen jullie klanten naar duurzaamheid?
“We zien bij de consument dat het echt heel hard gaat. Afgelopen maand hadden wij al 230% meer zoekopdrachten op het duurzame vlak dan een jaar geleden. Dat is enorm toegenomen. Consumenten hebben echt wel interesse in duurzame woonproducten.”
“Dat komt ook omdat wij zelf actief over duurzaamheid communiceren. We hebben afgelopen maand bijvoorbeeld een nieuwsbrief verstuurd met een soort dwarsdoorsnede over duurzaamheid. We lichten productcategorieën uit en we geven tips over hoe je je huis duurzaam kan inrichten. Je ziet dan dat er heel veel content en producten zijn die aansluiten bij het thema duurzaamheid.”
Hoe is jullie duurzaamheidsstrategie ontstaan?
“We hebben de duurzaamheidsstrategie zelf ontwikkeld. Vooral op basis van gesprekken die we voeren met consumenten, de vragen die we krijgen van consumenten en de ontwikkelingen die we zien bij producenten. We hebben het gevoel dat er best wel veel gebeurt, maar dat het ook wel goed is om daar richting aan te geven. Dus we proberen onze consumenten ook te helpen om daar duidelijkere keuzes in te maken, door ook echt een duurzame categorie te creëren.”
Wat willen jullie in de toekomst nog bereiken?
“Uiteindelijk streven we ernaar om met het overgrote deel van onze merken producten in te kopen die duurzaam zijn. Minstens een kwart van de producten moet duurzaam zijn en we vinden dat tenminste de helft van de leveranciers iets van een duurzaamheidsstrategie moet hebben, waarbij ze een deel van hun productassortiment op een duurzame manier kunnen aanleveren.”
Tenslotte: welke tip heb je voor webwinkels die aandacht willen besteden aan duurzaamheid in hun assortiment?
“Zeker voor retailers zou ik aanraden om het onderdeel te maken van je proces. Dat je het aan je inkoopkant borgt, maar ook dat je het aan je vraagkant in je webshop een plek geeft, want er is ook echt vraag naar. Onderschat niet de behoefte die er bij de consument zit om te weten wat ze kopen. Een deel van de consumenten is daar echt naar op zoek. Dat deel is hard aan het groeien.”
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De ROI van duurzaamheid: Hoe groene strategieën bijdragen aan winstgevendheid.
Gepubliceerd op 19 december 2024KennisartikelHoe je duurzaam ondernemen omzet in een winstgevende bedrijfsstrategie? In dit artikel ontdek je hoe groene strategieën niet alleen het milieu, maar ook je winstgevendheid verbeteren.
-
Podcastserie over circulair shoppen: een duurzaam én winstgevend businessmodel
Gepubliceerd op 9 december 2024KennisartikelIn de podcastserie van de expertgroep ‘Circulair shoppen in 2030’ van ShoppingTomorrow leer je hoe bedrijven als PostNL en Decathlon circulaire kansen benutten.
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.
-
Thuiswinkel Talk: ShoppingTomorrow expertgroep Circulair Shoppen in 2030 - bol.
Gepubliceerd op 4 december 2024PodcastLuister nu en ontdek hoe bol.com circulariteit omarmt!