FuturumShop: “Duurzaamheid is een principe dat altijd meespeelt in besluitvorming.”
Bijgewerkt op: 3 december 2021
Steeds meer webwinkels zien duurzaamheid als een belangrijke factor in de bedrijfsvoering. In deze reeks artikelen geven we voorbeelden van hoe verschillende retailers een duurzaam productaanbod aanpakken. We spreken dit keer met Enno van Kampen, Operationeel Directeur bij FuturumShop.nl. Hij houdt zich bezig met het verduurzamen van de sportwinkel door iedere klant een duurzame optie te bieden, of ze daar nou naar op zoek zijn of niet.
Wat doe je precies in deze functie en hoe komt duurzaamheid daar bij kijken?
“Ik heb de dagelijkse leiding van FuturumShop. Ik ben eindverantwoordelijk voor alle processen. Ik doe dat nu in deze rol 3 jaar bij FuturumShop.”
“Duurzaamheid zit in ons DNA. Onze eigenaar Harmen van der Meulen vindt duurzaamheid essentieel in besluitvorming. Als retailer ben je hier niet automatisch mee bezig. Duurzaamheid moet in je systeem zitten en je moet er iets mee willen. Wanneer dat niet zo is heb je constant een stuurafwijking de verkeerde kant uit, omdat het bij optimalisatie al heel snel gaat over hoe je marges beter kunnen of hoe je meer kan verkopen. Daar moet je principes tegenaan zetten, door bijvoorbeeld duurzaam te bezorgen met Fietskoeriers, alleen producten in de markt te brengen die in Europa geproduceerd worden of door geen plastic te gebruiken. Dat is voor FuturumShop heel belangrijk.”
Vragen jullie klanten naar duurzaamheid?
“Klanten shoppen daar in toenemende mate bewust op. Maar ik heb het liefst dat het recycling proces van alle producten op orde is en dat de ketens geoptimaliseerd zijn zonder dat de klant daar om vraagt. Wij zorgen dan ook dat het product zo duurzaam mogelijk naar de klant toe gaat.”
Hoe nemen jullie klanten dan mee in het duurzaamheidsverhaal?
“Vaak komen klanten die ons nog niet kennen via Google blanco op onze website op zoek naar bijvoorbeeld een zwarte fietsbroek. Die zijn niet per se op zoek naar duurzaamheid. Toch geven wij informatie daarover op de productpagina, en via labeling op productfoto’s, door filters en middels een blog met keuzehulp die bepaalde merken met aandacht voor duurzaamheid aanraadt aan klanten.”
Hoe zorgen jullie voor een duurzaam productaanbod?
“Wij verkopen onze eigen merken, FUTURUM en XAND, en merken van leveranciers. Er zijn merken die daar meer aandacht en energie aan besteden dan anderen. Vaude heeft bijvoorbeeld een academie waar bedrijven opgeleid kunnen worden om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Je ziet ook merken als Adidas of Agu stappen maken op dat vlak, met bepaalde lijnen die ze als duurzaam positioneren. Merken hebben binnen hun aanbod vaak één lijn die ze letterlijk groen kleuren.”
“We proberen duurzame ontwikkelingen bij merken uit te lichten voor onze klanten. Dat doen we onder andere met logo’s en door op productfoto’s een voor klanten herkenbaar ‘eco-friendly’ label te gebruiken. Ook werken we met een filter voor gerecyclede materialen die klanten kunnen gebruiken om producten te vinden. Sommige merken hebben voor duurzame collecties zelf een logo dat we overnemen.”
Hoe bepalen jullie wat duurzaam is binnen jullie eigen merken?
“Onze eigen merken zijn per definitie zo duurzaam mogelijk, binnen de grenzen van hoe iets geproduceerd kan worden en wat de eigenschappen van een product moeten zijn. Dan kijk je naar wat voor coatings er op stoffen zitten en welke je daar dan wel of niet van gebruikt. Soms maken we de keuze om niet de allerbeste eigenschappen te kiezen voor het product, maar bijvoorbeeld een iets andere coating die minder schadelijk is.”
“Voor onze eigen merken gebruiken we ook merinowol, een stof die hele goede eigenschappen heeft voor high performance sportkleding. Het is 100% biologisch afbreekbaar, kan volledig gerecycled worden en heeft zelfreinigende en antibacteriële eigenschappen, waardoor het niet zo vaak gewassen hoeft te worden. We proberen de wol dan ook in een zo hoog mogelijk percentage te krijgen zonder dat het afbreuk doet aan de functionaliteit van het product. Dat is wel een uitdaging, maar het is ons als eerste gelukt om met onze producent 98% merino te gebruiken in een naadloos gebreide base layer. Je hebt allerlei gecertificeerde kwaliteitsklassen in de keten van merinowol. We kijken zelf waar die vandaan komen en hoe we de garen zo goed mogelijk bij onze producent krijgen.”
Is dat makkelijk?
“Nee, eigenlijk niet. Bij deze producten kan het zo zijn dat ze maar 10% merinowol bevatten en dat de rest elastaan of polyester is. Het wordt gemixt, omdat de productie dan een stuk makkelijker is, terwijl een hoger percentage merinowol duurzamer is. Het is dus heel hard zoeken naar optimalisaties.”
“Dit soort innovatie komt uit een zeker principe. Wij willen producten op de markt brengen die in Europa geproduceerd worden, in plaats van goedkopere alternatieven die in China gemaakt zijn. Daarom produceren we zo dicht mogelijk bij huis, bijvoorbeeld in Italië en Portugal. Zonder principes kom je heel snel uit op productie in landen met andere omstandigheden en vervoer je producten over lange afstanden. Door de lagere productie- en arbeidskosten in het buitenland is het in veel gevallen goedkoper om ze elders te laten assembleren of produceren. Dus als je alleen naar je marges kijkt, dan maak je misschien niet een-twee-drie dit soort keuzes. Ik geloof er echt in dat als wij dit op lange termijn volhouden, dat het voor ons beter zal zijn.”
Wat levert het nu al op?
“Er zijn best wel veel problemen nu met zeevervoer, dus het is voor ons een enorm voordeel dat wij onze producten per vrachtwagen vanuit Europa hier naartoe kunnen halen en daardoor ook nog een lage footprint hebben.”
“Het mes moet wel aan twee kanten snijden. Mensen gaan steeds bewuster consumeren, maar ze blijven consumeren. Wij proberen onze verantwoordelijkheid te pakken om een duurzaam productaanbod te creëren, maar wanneer je met duurzame maatregelen ook nog kosten kan besparen wordt de logica van verduurzaming nog beter.”
Wat willen jullie in de toekomst nog bereiken?
“Ik zou heel graag in de toekomst de cirkel wat meer gesloten willen krijgen. Er zijn bijvoorbeeld al ophaalpunten voor versleten banden. Ik zou dat ook heel graag met kleding willen. Maar het proces daarachter moet ook heel goed zijn. Ik wil niet dat mensen kleding bij ons inleveren terwijl ons recycling proces niet goed genoeg is. Het liefste heb ik dat die producten dan ook weer in ons garen verdwijnen en dat je minimale restanten hebt in de keten.”
“We zijn actief op zoek naar mogelijkheden daarin. De uitdaging is alleen om onze producten echt gerecycled te krijgen. Als er drie verschillende stoffen in een product zitten, kan je die drie stoffen niet altijd zomaar recyclen. Soms moet het product uit elkaar gehaald worden of kan het niet meer voor hetzelfde doeleinde gebruikt worden. Zodra wij het sluiten van de keten op een haalbare manier beter op gang kunnen brengen, dan ben ik de eerste die dat aanbied aan onze klanten.”
Tenslotte: welke tip heb je voor webwinkels die aandacht willen besteden aan duurzaamheid in hun assortiment?
“Duurzaamheid gaat pas echt werken als het bij besluitvorming aan de grondslag ligt. Het is een principe dat je overal tegenaan moet leggen. Wanneer je voor jezelf als retailer bepaalt welke principes voor jou belangrijk zijn is het heel makkelijk om aandacht te hebben voor duurzaamheid in je assortiment.”
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Bringly lanceert nieuwe Shipping Intelligence Engine voor efficiëntere en duurzamere e-commercelogistiek
Gepubliceerd op 21 november 2024Onze business partner Bringly vertelt over de lancering van hun nieuwe Shipping Intelligence Engine.
-
De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024CategorieDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.
-
Whitepaper: De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024DownloadDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.
-
Thuiswinkel Talk: ShopppingTomorrow Circulair Shoppen 2030: PostNL
Gepubliceerd op 6 november 2024PodcastIn deze aflevering van Circulair Shoppen in 2030 vertelt Suzanne Debrichy, Lead Environment bij PostNL, hoe het bedrijf werkt aan verduurzaming binnen de logistieke sector.