Handhaving gaat controleren op de online verkoop van (consumenten)goederen met gevaarlijke stoffen
Bijgewerkt op: 17 november 2020
Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) voeren in 2020 internetinspecties uit met betrekking tot de aanprijzing van als gevaarlijk ingedeelde mengsels en stoffen via webshops. Op het overtreden van de betreffende wet- en regelgeving staan boetes en daarom geven we hieronder een aantal regels waaraan webwinkels zich moeten houden.
Consumenten kopen steeds meer via internet en daarom is het belangrijk dat de zij goed worden geïnformeerd over hun aankoop. Bij de verkoop van de mengsels en stoffen die als gevaarlijk zijn ingedeeld, geldt dat de gegevens van het etiket, de soort(en) gevaren en/of de aanvullende gevarenaanduidingen moeten worden vermeld in reclame-uitingen, voordat een bestelling kan worden geplaatst. Dit is geregeld in Artikel 48, eerste lid en tweede lid van de Verordening (EG) Nr. 1272/2008, betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels (CLP Verordening).
De Europese vereniging van mkb (SME United) heeft een folder ontwikkeld over de verplichtingen van online sales.
In welke producten zitten gevaarlijke stoffen?
Gevaarlijke stoffen zitten in bijvoorbeeld spuitbussen met deodorant, verf en haarlak, maar ook in cosmetica, zoals nagellak, nagellakremover en haarbleekmiddel. Verder zitten er gevaarlijke stoffen in accu’s, lithium-ion-batterijen, lijmen en kitten.
Hoe kan ik zien of er gevaarlijke stoffen in een product zitten?
Staat een van onderstaande symbolen op het product? Dan gaat het om een gevaarlijke stof waarbij consumenten vóór hun aankoop geïnformeerd moet worden over de gevaarsinformatie (H-zinnen).
Transport
Het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg moet voldoen aan de bepalingen van het Europese verdrag rondom het internationaal vervoeren van gevaarlijke goederen over de weg (ADR). Er is een vrijstelling in het ADR voor gevaarlijke goederen die in kleine hoeveelheden worden verpakt in een doos of tray met folie (limited quantity (LQ), zie onderstaand symbool). Hierdoor is het gevaar op een incident beperkt. Je verpakt deze producten dan wel op een speciale manier.
Wil je meer informatie over hoe je om moet gaan met de verkoop en het transport van gevaarlijke goederen? Kijk dan op de sites van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T).
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Online retailbestedingen stijgen met 5% in derde kwartaal 2024, aantal online aankopen stabiel
Gepubliceerd op 17 december 2024CategorieWat blijkt er uit de nieuwste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor?
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).