Het risico van retoursturen

Categorie
Gepubliceerd op: 4 januari 2024
Bijgewerkt op: 4 januari 2024
Geschreven door
6. Risico Retoursturen

Maakt de consument gebruik van het herroepingsrecht? Dan kan het wel eens voorkomen dat een geretourneerd product niet of beschadigd geretourneerd wordt bij de webwinkel. Dit brengt vraagstukken met zich mee. Want wie is hier nu verantwoordelijk voor, de consument of de webshop? Als de consument gebruik maakt van het herroepingsrecht dan is het aan de consument om aannemelijk te maken dat het bestelde product na herroeping bij de webwinkel in goede orde is aangekomen. Het risico van retoursturen ligt dus bij de consument, maar verandert dit als de webshop het transport voor de retourzending verzorgt? Zorgt het verstrekken van een antwoordnummer of retourlabel van een overdracht in het risico? En wat kan je als webshop nu precies doen? Dat vertellen we je in dit artikel.

Wanneer verschuift het risico van de retourzending?

Het risico van de retourzending wordt overgedragen zodra je als webshop het transport voor de retourzending verzorgt. Op het moment dat de vervoerder, in dit geval een gemachtigde van de webshop, het artikel overhandigd krijgt door de consument, dan ben je vanaf dat moment verantwoordelijk voor het risico.

Recentelijk speelde bij een aantal geschillen de vraag of een antwoordnummer of retourlabel ook voor een verschuiving van het risico van verzending zorgt. De Geschillencommissie en rechter hebben die vraag met nee beantwoord. Het risico van verzending verschuift niet door een antwoordnummer of retourlabel. Het is namelijk de consument die het pakket afgeeft en daarmee is de consument de opdrachtgever van het bedrijf dat het pakket vervoert en moet bezorgen. De consument kiest ervoor om gebruik te maken van het antwoordnummer. Ook omschrijft een verzendbewijs niet over welk product het gaat en welk gewicht het product heeft. Hiermee heb je als webshop geen inzicht in wat de consument heeft teruggestuurd. Dit kan anders zijn als een retourmethode wordt opgelegd. Dan heeft de consument namelijk geen keuze en heeft hij alleen de instructies van de webwinkel opgevolgd.

Bij Thuiswinkel.org zijn we erg blij dat het gebruik maken van een antwoordnummer of retourlabel niet zorgt voor een verschuiving van het risico. Wel adviseren we onze leden om hier op hun informatiepagina’s klanten ook over te adviseren. Bijvoorbeeld om bij duurdere orderbedragen het pakket zelf verzekerd terug te sturen.

Een lastig onderwerp

Het risico van de retourzending is een lastig onderwerp. Als webshop moet je met verschillende punten rekening houden, zoals bijvoorbeeld met de wet “Koop op afstand”. Op grond van deze wet ben je als webshop verplicht om instructies te geven over hoe het product kan worden geretourneerd. Deze instructies zorgen er overigens niet voor dat er een risico in overdracht plaatsvindt.

Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, heeft in een webinar op 16 maart 2023 uitleg gegeven over het herroepingsrecht. Hiermee gaf Vincent aan waar je als webshop nog meer rekening mee moet houden. Daarnaast nam Vincent in de webinar ruim de tijd om de vragen van leden te beantwoorden.


Wil je meer weten over deze uitdagende wetgeving?  

Bekijk dan de webinar terug op ons YouTube kanaal

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp