Hoe GS1 de leden van Thuiswinkel.org kan helpen met betrouwbare productdata

Gepubliceerd op: 18 februari 2025
Bijgewerkt op: 18 februari 2025
Ontwerp Zonder Titel (1)
Business Partner

Betrouwbare productinformatie is essentieel voor e-commerce. Van retailers en merkeigenaren tot consumenten en toezichthouders: iedereen heeft baat bij gestandaardiseerde productdata. GS1, de nieuwe business partner van Thuiswinkel.org, kan de leden verder helpen om met productdata efficiënter en duurzamer te werken en te voldoen aan wetgeving. Kortom het vormgeven van de digitale toekomst van retail.

Waar zijn jullie het meest trots op? 

Meer dan 50 jaar geleden zorgde de GS1 barcode voor een revolutie in de retail. Het werd een wereldwijde standaard voor productidentificatie. 

Of je nu je producten in de winkel of online verkoopt, je hebt een specifiek nummer nodig om ze te kunnen identificeren én afrekenen. Dit is een Global Trade Item Number (GTIN) – het nummer dat je onder een barcode ziet – ook bekend als een EAN. Vandaag de dag zijn deze barcodes de meest gebruikte identificatiestandaarden in retail ter wereld. Zelfs bol verkoopt producten niet zonder deze GTIN.

Wereldwijd zijn 2 miljoen bedrijven aangesloten bij GS1 en hoor je de bekende ‘bliep’ 6 miljard keer per dag!

GS1 heeft dus een indrukwekkende geschiedenis en blijft innoveren om aan de veranderende behoeften van de industrie en consumenten te voldoen en steeds meer informatie te koppelen aan de barcode.

Hoe en waardoor laten jullie je inspireren? 

Van consumenten, wet- en regelgevers tot retailers en hun leveranciers: iedereen wil of moet meer weten over de producten die ze kopen, verkopen of consumeren. GS1 is een non-profitorganisatie van en voor bedrijven. Zij inspireren ons en geven richting aan wat wij doen. We zijn op de hoogte van trends en regelgeving en helpen de bij ons aangesloten bedrijven met breed gedragen manieren om betrouwbare productdata te kunnen vastleggen en delen. Zo kunnen ze erop vertrouwen dat ze aan de eisen van nu en de toekomst kunnen voldoen (bijv. compliance aan wetgeving).  

Wat is op dit moment jullie grootste uitdaging? En hoe pakken jullie deze uitdaging aan? 

De transitie van een lineaire naar een circulaire en duurzame economie vraagt veel van bedrijven.

De QR Code powered by GS1 – die de traditionele barcode gaat vervangen - speelt hierin een belangrijke rol. Door bedrijven in staat te stellen de unieke identiteit van hun producten te verbinden met meerdere digitale bronnen met real-time duurzaamheidsinformatie, hebben deze next-generation barcodes enorm potentieel. Dit is ook onderkend door grote retailers en fabrikanten – zoals Albert Heijn - die deze code gaan gebruiken. Nu is de uitdaging om zowel retailers te helpen deze codes te scannen, als merkeigenaren om deze code op hun producten te zetten en de ‘achterkant’ daarvan goed in te richten. Wij zijn daarover in  overleg met onze deelnemers, informeren ze o.a. met webinars, toolkits en best practices.

Deelnemers GS1Deelnemers GS1

 

Hoe kunnen jullie de leden van Thuiswinkel.org verder helpen? 

De vraag naar meer informatie over producten is nog nooit zo groot geweest. Van consumenten en regelgevers tot merkeigenaren en retailers – iedereen wil meer weten over de producten die ze kopen, verkopen of gebruiken. Maar de ruimte op verpakkingen is beperkt.

De QR Code powered by GS1 is door de industrie aangewezen als dé oplossing voor dit probleem. Deze QR-code kan zowel door smartphones als bij het verkooppunt worden gescand, waardoor hij mogelijkheden biedt die ver reiken boven die van een standaard streepjescode.

Zo kan de GTIN erin worden opgenomen, zoals we kennen van de streepjescode, maar ook extra informatie als een houdbaarheidsdatum, serienummer of meerdere webadressen. Het is de sleutel tot oneindig veel verschillende informatiebronnen. GS1 biedt ook datapools met allerlei aanvullende (duurzaamheids)data die zo gedeeld kunnen worden tussen merkeigenaren en (online) retailers.

De QR Codes powered by GS1 transformeren de winkelervaring door consumenten directe toegang te geven tot essentiële productinformatie.

Welke belangrijke online ontwikkelingen zie je op de korte en lange termijn?

  • Circulaire economie: Er is een groeiende focus op duurzaamheid en de circulaire economie - zowel door de wetgever als de consument. Zo ontstaan nieuwe businessmodellen zoals de verhuur en reparatie van producten. Het wordt dus belangrijk dat producten individueel geïdentificeerd kunnen worden en dat kan ook met de codes van GS1. Dat is bijvoorbeeld nodig voor het Digital Product Passport (DPP). Het DPP wordt verplicht door de EU en is onderdeel van de 'Europese Green Deal' om een circulaire economie te bevorderen. Het biedt consumenten, bedrijven en beleidsmakers inzicht in waar een product vandaan komt, hoe het is gemaakt, hoe het kan worden hergebruikt en welke duurzaamheidslabels het heeft.
  • AI en zoekmachines: Een van de meest opvallende trends is de opkomst van AI-gedreven zoekmachines, zoals bijv. SearchGPT. Deze zoekmachines bieden directe, real-time antwoorden en ondersteunen vervolgvragen, wat een verschuiving betekent naar een meer conversatiegerichte zoekervaring. Betrouwbare en gestructureerde productdata en de toegang daartoe wordt belangrijker dan ooit.

Zijn jullie ook crossborder actief?

Ja, GS1 is als wereldwijde organisatie met vestigingen in 116 landen, maar ook in de landen zonder GS1 organisatie kunnen bedrijven met GS1 werken.

Zo ja, waar kunnen jullie onze leden op het gebied van crossborder mee helpen? 

De oplossingen en standaarden van GS1 kunnen wereldwijd ingezet worden en de artikelnummers zijn overal uniek.

Welke 3 adviezen heb je voor onze leden?

  1. Identificeer producten met een GTIN - Als je nummers koopt van een niet-GS1 organisatie, kun je ontdekken dat het nummer al wordt gebruikt door een andere organisatie. Het kan zelfs geen echte GTIN zijn. Dit kan leiden tot grote problemen en in sommige extreme gevallen kan je product door marktplaatsen worden verwijderd of door een retailer worden afgewezen.
  1. Laat je inspireren door wat je allemaal met de QR Code powered by GS1 kan doen: zowel voor informatie voor de consument
  2. Om duurzaamheidsdata te kunnen vastleggen en delen in de keten kun je ook GS1 identificatiecodes voor producten en locaties gebruiken. Begin met het inventariseren van welke data je van wie in je toeleveringsketen nodig hebt en maak vervolgens afspraken over hoe je die met elkaar kunt delen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp