Influencer marketing: welke regels gelden er?
Bijgewerkt op: 17 oktober 2024
De Stichting Reclame Code (SRC) heeft de update van de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing gepubliceerd. In de aangepaste code staan praktische voorbeelden zodat zowel merk als influencer weet hoe samen reclame gemaakt kan worden op een transparante en betrouwbare manier.
Reclamecode Social Media & Influencermarketing (RSM)
De Stichting Reclame Code (RCC) bevordert betrouwbare en geloofwaardige reclame. Regels over reclame-uitingen zijn uitgewerkt in de Nederlandse Reclame Code (NRC). In aanvulling daarop zijn er specifiek voor reclame via sociale media inclusief influencer marketing regels uitgewerkt in de Reclamecode Social Media & Influencermarketing (RSM). De RCC heeft ook een informatiepagina op de website met toelichting en tips.
Het belangrijkste uitgangspunt is dat reclame als zodanig herkenbaar moet zijn. De RSM geeft voorbeelden van teksten en hashtags die in de reclame-uiting kunnen worden gebruikt, zoals “Advertorial” of “Betaalde promotie” en “#ad” of “#spon”.
Daarnaast bevat de RSM een zorgplicht/verantwoordelijkheid van “Adverteerder”. In de praktijk is dit de partij ten behoeve van wie de reclame-uiting wordt gemaakt en de opdrachtgever van de influencer. In de RSM wordt de influencer “Verspreider” genoemd: degene die in opdracht van de Adverteerder reclame via social media verspreidt. De Adverteerder moet ervoor zorgen dat:
- De influencer bekend is met de inhoud van de RSM.
- De influencer verplichten om zich te houden aan relevante wet- en regelgeving waaronder de NRC en de RSM.
- Als de influencer derden mag inschakelen, moet de Adverteerder de influencer erop wijzen dat deze derden zich ook de hiervoor genoemde verplichtingen (zie b.) moeten houden.
- Hij zich actief inspant om de influencer te houden aan de verplichtingen (zie b. en c.) en actief op te treden tegen een overtreding hiervan.
Per 1 juli 2022 vallen grote influencers die actief zijn op YouTube, Instagram en/of TikTok ook onder de Mediawet. Vanaf deze datum moet de influencer zich registreren bij het Commissariaat voor de Media én bij de Stichting Reclame Code.
Leidraad bescherming online consument
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft via de ‘Leidraad bescherming online consument’ aan online ondernemers en marketeers inzicht in de wettelijke regels over consumentenrecht en oneerlijke handelspraktijken. Ook hier is het uitgangspunt dat het voor consumenten duidelijk moet zijn dat het gaat om reclame. Consumenten mogen niet worden misleid of ongepast worden beïnvloed om iets te kopen. Er is niet alleen sprake van reclame als de influencer geld ontvangt voor een post, maar ook als de influencer bijvoorbeeld een korting, partnerschapsregeling, affiliated links gratis producten of reizen of een uitnodiging voor een evenement krijgt.
De ACM houdt toezicht op de naleving van wetten en regels en kan maatregelen treffen als bedrijven zich hier niet aan houden.
Certified Influencers
De website influencerregels.com is een initiatief van de DDMA, de branchevereniging voor marketing en data. Via deze website wordt informatie verstrekt over de regels voor influencers. Ook kunnen influencers een certificaat halen, waarmee de influencer kan aantonen dat deze op de hoogte
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024CategorieDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.
-
Whitepaper: De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024DownloadDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Optimaliseer je website voor AI (GEO) + SearchGPT
Gepubliceerd op 18 november 2024KennisartikelHoe zorg je ervoor dat AI mijn product of service aanbeveelt aan de gebruiker? Onze business partner U- Digital legt het in dit kennisartikel aan je uit.