In een recentelijk interview geeft Jemi Moens, oprichter van Fresh Forward en LUNAR Institute zijn inzichten over leiderschap, de mindset en de energie die nodig zijn om succesvol te veranderen en doelgericht in beweging te komen als organisatie. Met zijn team helpt hij organisaties, merken en teams om hun next level te creëren en toekomstbestendig te worden. Lees hier zijn tips!
Wat zijn de belangrijkste sleutels voor verandering?
Voor effectieve veranderkracht heb je alle 5 de sleutels nodig. In de praktijk zijn de sleutels eenvoudig toepasbaar om veranderambities en -projecten aan te sturen.
-
- Gevoel van urgentie;
- De kracht van verlangen;
- Een aanlokkelijk perspectief;
- Een groeimindset ontwikkelen;
- Regie en inbedding.
Hoe kunnen webshop-eigenaren de sleutels uit je boek toepassen om hun teams succesvol door verandering te leiden?
Het toepassen van de vijf sleutels is geen afvinklijstje, maar een creatieve en doelgerichte manier van werken om de koers van je organisatie, merk of team te ontwikkelen en succesvol te implementeren. De sleutels helpen je bewust te worden van je veranderambities, de vorderingen die je hierin maakt of de eventuele weerstand die ontstaat. Vaak lukt het immers niet om kwalitatief plannen en ideeën uit te voeren - dat ligt meestal aan menselijke factoren. Ligt het aan het feit dat mensen de urgentie niet voelen of dat ze zich niet verbonden voelen met de koers of dat ze vanuit een fixed mindset hun werk doen? Met deze sleutels ontdek je snel waar het probleem zit. Soms moet je eerst afscheid nemen van oude plannen of ideeën, zodat mensen het nieuwe kunnen omarmen.
Welke ‘fouten’ zien we vaak bij webshop-eigenaren als het gaat om het managen van verandering, en hoe kunnen ze deze vermijden?
Veel van deze ‘fouten’ komen door een te rationele, instrumentele aanpak. Menselijk gedrag is niet als een machine te plannen en te besturen dus dat moeten we vermijden. Mensen bewegen als ze gemotiveerd zijn, zich verbonden voelen en hun talent kunnen inzetten voor een ambitie of inspirerend doel. Zingeving, samenwerking, waardering en betrokkenheid zijn essentieel. Vaak zien we ook een reactieve houding bij verandering, wat onrust en een ‘troubleshooting’ mindset creëert. De korte termijn regeert; lange termijn perspectief ontbreekt. Dit leidt tot stapelende initiatieven zonder oude zaken af te ronden, alle belangrijke (verander-)projecten krijgen het label ‘prio’, een toenemende druk door ongeduld en frustratie.
De meeste rationele leiderschapsmodellen zijn verouderd. Wat kunnen webshop-leiders in plaats daarvan toepassen?
Effectieve en mensgerichte verandering verloopt via see-feel-change: mensen moeten eerst iets ervaren, dan kunnen ze voelen wat er nodig en gewenst is om zich er vervolgens mee te verbinden en ander gedrag te ontwikkelen. Mensgericht leiderschap wint terrein, maar wordt nog door veel leiders als ‘soft’ ervaren en misschien als onnodig. Er komen steeds meer boeken over relevante leiderschapsthema’s zoals moed, kwetsbaarheid en empathie, maar in de praktijk blijven we als leiders lekker zitten op de inhoud en het aansturen van de operatie. De meeste leiders zijn ook leider geworden omdat ze inhoudelijk goed zijn en houden van verantwoordelijkheid nemen, niet per se omdat het goede leiders zijn.
Kijk op een andere manier naar teams en wat een team sterker maakt. Als je het aan teams vraagt, menen ze een high-performing team kunnen worden als ze inzetten op: daadkracht, commitment, duidelijkheid, overtuigingskracht, sneller en efficiënter beslissen en in actie komen. In de praktijk komen ze er echter achter dat het draait het om luisteren, elkaars talenten kennen, verbinding en feedback.
Welke rol spelen psychologie en neurowetenschap bij het leiden van verandering in organisaties, en hoe kunnen webshop-leiders deze inzichten gebruiken om hun teams gemotiveerd te houden?
Psychologische en neurowetenschappelijke inzichten worden naar mijn mening nog te weinig toegepast. Zo blijven we bijvoorbeeld ons belangrijkste instrument, ons eigen brein verkeerd gebruiken en misbruiken. Zo blijven multitasken (wat de productiviteit met 40-60% vermindert en een kans op een burn-out vergroot) en blijven we werken met kantoortuinen met flex-werkplekken terwijl die bewezen slecht zijn voor productiviteit, het welzijn en werkplezier van mensen. Ondanks alle kennis over wat mensen gelukkig en gemotiveerd maakt, zetten we deze onvoldoende in. Met als gevolg enorm bedroevende cijfers over verzuim, burn- out en medewerkersbetrokkenheid.
Wat zou volgens jou de eerste stap moeten zijn voor een webshop-eigenaar die merkt dat zijn of haar team vastzit en verandering nodig heeft, maar niet weet waar te beginnen?
Mijn advies is om aan de slag te gaan met de essenties van teamwork en leiderschap waarbij je focust op het verbreden (uit je bubbel komen, nieuwe inspiratie en inzichten opdoen) - en verdiepen (elkaars triggers en talenten leren kennen). Dit noemen we verticale ontwikkeling: met elkaar beter worden in het ‘hoe’ we denken en handelen en niet alleen werken aan ‘wat’ we denken (inhoud, vakmatigheid, competenties).
Wat wil je nog kwijt aan onze leden?
Focus minder op zorgen en meer op plezier! Het is de beste motor voor ondernemerschap, vooruitgang en motivatie. Ik omschrijf het met de volgende woorden: zelfexpressie, spelen, zingeving, vertrouwen, vriendschap, zorgen, presteren, winnen, leren, jezelf ontwikkelen.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
ACM waarschuwt in campagne: "klik niet meteen op die bestelknop! Eerst checken, dan bestellen"
Gepubliceerd op 1 november 2024De ACM waarschuwt in campagne voor tijdens de feestdagen: klik niet meteen op die bestelknop! Eerst checken, dan bestellen". Thuiswinkel.org steunt deze actie.
-
Regelgeving van/voor-prijzen
Gepubliceerd op 30 oktober 2024KennisartikelDe regelgeving over van/voor-prijzen is ingegaan. Hoe dat precies zit, lees je hier.
-
Hoeveel webwinkels zijn er in Nederland?
Gepubliceerd op 25 oktober 2024KennisartikelHier lees je hoeveel webwinkels er in Nederland zijn.
-
Aantal webwinkels in Nederland per branche
Gepubliceerd op 25 oktober 2024KennisartikelHier lees je hoeveel webwinkels er in Nederland zijn per branche.