Kabinet wil strengere regels voor achteraf-betaalapps

Categorie
Gepubliceerd op: 11 april 2023
Bijgewerkt op: 11 april 2023
Geschreven door
Online Shopping

Het kabinet wil op korte termijn strengere regels om mensen met schulden en jongeren te beschermen tegen de verleidingen van achteraf-betaalapps zoals Klarna en Riverty. Dat zei minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) op 4 april in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de ChristenUnie. “Laten we starten met het schrappen van het wetsartikel waarin staat dat webwinkels verplicht een mogelijkheid moeten bieden om minimaal 50% achteraf te betalen”, reageert Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org.

Schuldenproblematiek gaat ook bedrijven in de e-commercesector aan. De regel waar de ChristenUnie op doelt is in 1992 opgenomen in de wet om consumenten te beschermen bij bijvoorbeeld een faillissement. De regel is achterhaald en biedt inmiddels meer nadelen dan voordelen. Webwinkels moeten volgens de wet consumenten nu de mogelijkheid bieden om minimaal 50% van het aankoopbedrag achteraf te kunnen betalen (uitzonderingen daargelaten). “Deze wet geldt alleen in Nederland, niet in de rest van Europa. Naast het toenemend aantal schulden, zorgt de regel ook voor een hoger retourpercentage en meer fraude. Schrap deze regel, geef webwinkels de keuze om achteraf betalen aan te willen bieden of niet”, zegt Ten Ham.

Zorgen om risico’s, schulden lopen op

Weerwind noemt de risico’s van het gebruik van achteraf-betaalapps zoals Klarna en Riverty (voorheen Afterpay) een 'groot maatschappelijk vraagstuk' en maakt zich met name zorgen om de risico's voor jongeren en kwetsbare huishoudens. Weerwind spreekt in het vragenuur over twee lijnen om de risico’s aan te pakken: de nieuwe Europese regelgeving die in Brussel op tafel ligt en, op de kortere termijn, een plan van aanpak waarin de dienstverleners nog deze maand moeten aangeven hoe ze omgaan met kwetsbare jongeren en gezinnen.

Begin april meldde RTL Nieuws dat Klarna en Riverty, de grote aanbieders van uitgesteld betalen, steeds vaker opduiken als schuldeiser bij mensen met financiële problemen. Vijf grote instanties voor schuldhulpverlening zoals de Kredietbank Rotterdam en de Stadsbank Oost-Nederland lieten aan RTL Nieuws weten dat het aantal claims van afbetalingsapps hard groeit.

Tijdslijn

In mei van dit jaar zal het kabinet aangeven wat nog meer nodig is om risico’s van de achteraf-betaalapps te beperken.

In Brussel ligt een aanpassing van de Europese Kredietrichtlijn op tafel, waardoor uitgesteld betalen onder dezelfde strenge regels gaat vallen als andere kredieten. Klarna en Riverty worden dan naar verwachting wél verplicht om te waarschuwen voor de leningskosten en moeten een BKR-check doen.
Het Europees Parlement zal naar verwachting vóór de zomer stemmen over de aanpassingen, maar dan kan het nog een tijd duren voordat dit ook in Nederlandse wetgeving wordt verankerd.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene ten Ham
Marlene Ten Ham 400X400

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp