Kamerleden vragen actie voor eerlijk speelveld tussen EU en niet-Europese webshops

Categorie
Gepubliceerd op: 3 oktober 2024
Bijgewerkt op: 3 oktober 2024
Website Posts (19)

Tweede Kamerleden van GL-PvdA en CDA hebben schriftelijke vragen gesteld aan minister Beljaarts (EZ) over het bericht dat de Nederlandse markt wordt overspoeld met pakketjes van Chinese webshops. De Kamerleden vragen actie van de minister om een gelijk speelveld te creëren. De focus ligt op duurzaamheid, consumentenbescherming en productveiligheid. Deze problematiek kaartte Thuiswinkel.org eerder, via een open brief, aan bij verschillende Kamerleden, ministeries en toezichthouders. Goed om te zien dat de Tweede Kamer het thema oppakt.

Strengere handhaving en regulering

Kamerleden Thijssen en Kathmann (beiden GL-PvdA) en Inge van Dijk (CDA) hebben verschillende vragen geformuleerd omtrent de naleving van Europese regelgeving door niet Europese bedrijven, of dit een gelijk Europees speelveld in de weg zit en op welke manier de minister actie kan ondernemen om het gelijke speelveld voor ondernemers te waarborgen.

Verder vragen de Kamerleden of de Europese Digital Markets Act (DMA) voldoende is om concurrentievervalsing door webshops van buiten de EU tegen te gaan, en welke andere mogelijkheden de minister ziet om deze handelspraktijken te reguleren. Tot slot gaat het over het nemen van maatregelen om ervoor te zorgen dat producten van buiten de EU die niet voldoen aan de regelgeving niet alsnog worden doorverkocht op Europese webshops.

Lees het volledige overzicht

Thuiswinkel.org trekt aan de bel

Dat het thema is geland in de Tweede Kamer, is mede toe te schrijven aan onze oproep deze zomer. Samen met verschillende ondernemers- en consumentenorganisaties zijn onze zorgen geuit in een brief aan de Minister van Economische Zaken over de oneerlijke handelspraktijken van spelers van buiten de EU die zich op de Europese consument richten, met name Aziatische platforms. Zowel de Consumentenbond als Modint, Raad Nederlandse Detailhandel, INretail, Techniek Nederland en MVO Nederland ondertekenden de brief. In de brief riepen we het kabinet op om via efficiënte en gecoördineerde handhaving scherper op te treden tegen de zorgelijke handelspraktijken van buitenaf.

Blijf op de hoogte

De minister van Economische Zaken Beljaarts heeft drie weken om te reageren op de vragen van de Kamerleden. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, meld je dan aan voor onze public affairs nieuwsbrief.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Djim 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp