Livera behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: Samen naar een Duurzamere Toekomst

Categorie
Gepubliceerd op: 24 oktober 2024
Bijgewerkt op: 24 oktober 2024
Livera 800 X 400 (2)

Over Livera

Livera biedt een uitgebreide collectie lingerie en badmode waarin vrouwen zich zelfverzekerd en comfortabel voelen. Met een breed assortiment van verschillende merken en stijlen, ligt de nadruk op kwaliteit en een perfecte pasvorm. Deskundig en betrokken personeel helpt klanten bij het vinden van de juiste lingerie, badmode of loungewear. Sinds 1969 is Livera een begrip in Nederland en maakt het deel uit van Groupe Chantelle, een Frans familiebedrijf met bijna 150 jaar ervaring in lingerie. Livera is actief bezig met duurzaamheid en heeft kortgeleden de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering behaald. Martine ter Veld vertelt ons over het proces.

Wat motiveerde jullie om deel te nemen aan de duurzaamheidscertificering van Thuiswinkel.org?

"Bij Livera geloven we in het maken van bewuste keuzes. Sinds onze oprichting in 1969 staan we bekend om ons deskundig advies en hoogwaardige lingerie. Sinds 2014 zetten we in op duurzaamheid als een van onze topprioriteiten. We streven ernaar de impact op het milieu te minimaliseren en het sociale aspect van onze productie te verbeteren," legt Martine uit. "Dit doen we door duurzamere materialen te kiezen, onze productie en distributie te optimaliseren en afval te verminderen. Deelname aan de duurzaamheidscertificering past perfect binnen onze missie om continu te verbeteren."

Hoe verliep het certificeringsproces voor jullie bedrijf?

"Doordat we onderdeel waren van de technische commissie en de pilotgroep, kenden we de certificeringseisen goed," zegt Martine. "Het proces vereiste input van alle afdelingen, wat resulteerde in een hernieuwde focus op duurzaamheid binnen het hele bedrijf. We moesten gedocumenteerde bewijzen verzamelen, wat soms een uitdaging was, maar dankzij de pilot hadden we voldoende tijd om alles te organiseren."

Wat waren de grootste uitdagingen die jullie tegenkwamen tijdens het certificeringsproces?

"Een van de grootste uitdagingen was de gedocumenteerde bewijslast. We zijn gewoon begonnen en hebben al veel stappen kunnen zetten zonder deze altijd vast te leggen. Voor de certificering is dit echter wel nodig om een juiste en onafhankelijke audit uit te voeren. Livera is onderdeel van een internationale organisatie, wat voor uitdagingen kan zorgen bij land specifieke certificeringseisen. ," geeft Martine aan.

Wat heeft de certificering jullie gebracht?

"We hebben positieve reacties ontvangen van bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Hoewel consumenten de certificering nog niet altijd opmerken, krijgen we regelmatig complimenten over ons inzamelsysteem en eco-design collectie," vertelt Martine. "Intern hebben we duurzaamheid meetbaar gemaakt met KPI's per thema en we betrekken nu onze klanten meer bij ons verduurzamingsproces."

Welke interne veranderingen hebben jullie doorgevoerd als gevolg van het certificeringsproces en wat heeft dit opgeleverd?

"We hebben KPI's opgesteld per thema om het verduurzamen van onze organisatie meetbaar te maken. Duurzaamheid moet geen losse pijler meer zijn, maar echt verweven zitten in alle afdelingen van de organisatie," legt Martine uit. "De certificering heeft ons ook geleerd om de consument mee te nemen in ons verduurzamingsproces en hierdoor meer bewustwording te creëren. Dit geeft extra motivatie om de thema's waar voor ons nog kansen liggen met beide handen aan te pakken."

Op welke van de zes pijlers hebben jullie de grootste slag geslagen?

"De grootste stap is het vragen van retourkosten sinds april 2024, om de bewustwording van retourzendingen te vergroten. We hebben onze webshop geoptimaliseerd met gedetailleerde productomschrijvingen, een interactieve online maathulp en live chat om retouren te beperken," vertelt Martine. "Wij geloven dat dit passend is in de tijd en verandering van de e-commerce branche."

Kun je concrete voorbeelden noemen van voordelen die zijn voortgekomen uit de duurzaamheidsinitiatieven die jullie hebben genomen?

"Door duurzamere producten aan het assortiment toe te voegen, zoals herbruikbaar menstruatie ondergoed of de eerste 100% circulaire BH, heeft Livera al concrete stappen gezet in productontwikkeling," zegt Martine trots. "We communiceren nu ook meer en beter over het belang van bewust shoppen en retourneren. Dit doen wij onder andere door online meer informatie te geven. De website is voorzien van een keuzehulp, wastips en een materialenpagina."

Hoe denken jullie dat de duurzaamheidscertificering bijdraagt aan de bredere duurzaamheidsdoelen van de e-commerce sector?

"De certificering helpt bedrijven om bewuster winkelen beter te communiceren. Als meer bedrijven deze certificering behalen, kan dit de verduurzaming van de e-commerce sector versnellen," stelt Martine. "Livera is trots op het behalen van dit certificaat en ziet het als een startpunt voor continue verbetering en als inspiratie voor de hele sector."

Wat zouden jullie aanbevelen aan andere bedrijven die overwegen om deel te nemen aan de duurzaamheidscertificering?

"Begin gewoon," adviseert Martine. "Zie de eerste certificering als een nulpunt om te ontdekken waar je bedrijf staat en waar verbeteringen mogelijk zijn. Het biedt structuur en handvatten om duurzaamheid integraal in je organisatie te verweven."

Maak shoppen duurzamer

We nodigen je, net als Martine, uit om ook te beginnen aan duurzaamheid en shoppen samen met Thuiswinkel.org duurzamer te maken. Wil je meer weten over de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering? Bezoek dan onze pagina of neem contact op met onze expert.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp