Melden van onveilige of illegale producten kan eenvoudig online

Categorie
Gepubliceerd op: 1 oktober 2024
Bijgewerkt op: 1 oktober 2024
Website Posts (16)

Het Ministerie van Economische Zaken geeft gehoor aan onze oproep voor een integrale aanpak voor de handhaving van onveilige producten. Hiermee is het probleem nog niet volledig verholpen, maar het is een stap in de goede richting.

Het platform voor een veilige markt

Het ministerie heeft 1 platform ingevoerd waar Nederlandse consumenten en ondernemers een melding kunnen indienen over onveilige of illegale producten. De reden hiervoor is dat online platforms de laatste jaren steeds meer producten uit Azië en Amerika rechtstreeks aan Europese consumenten verkopen. Dit heeft niet alleen geleid tot oneerlijke concurrentie voor Nederlandse ondernemers, maar ook tot meer onveilige of illegale producten die in de EU en in Nederland niet verkrijgbaar of toegestaan zijn.

Het platform is te vinden via productenmeldwijzer.nl. In Nederland zijn er vijf toezichthouders die elk op hun eigen terrein controleren of producten voldoen aan de wettelijke regels. Zo gaat de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur vooral over producten met digitale elementen en ziet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onder andere toe op de veiligheid van speelgoed. 

Alle vijf de toezichthouders zijn aangesloten op de productenmeldwijzer. Via dit platform kunnen consumenten en ondernemers hun melding bij de juiste toezichthouder indienen. Meldingen van consumenten en ondernemers helpen de toezichthouders bij het gericht opsporen van producten die niet voldoen aan de wettelijke regels en het treffen van maatregelen.

Thuiswinkel.org

Wij hebben ons de afgelopen periode hoorbaar gemaakt bij de verschillende toezichthouders over de toenemende mate van onveilige producten die de markt verstoren. Na de gesprekken bleek dat een integrale aanpak miste. Dit probleem hebben we meermaals aangekaart en we zijn dus erg positief over de meldwijzer. Samen blijven we werken aan eerlijke concurrentie en een veilige markt voor zowel ondernemers als consumenten.

Zie hier onze brief over oneerlijke concurrentie die is gestuurd naar Minister Beljaarts.

 

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Djim 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp