Minder pakketten bezorgd in 2022
Bijgewerkt op: 6 juli 2023
Het afgelopen jaar hebben consumenten en bedrijven 43 miljoen pakketten minder verstuurd dan in 2021. Dat is de eerste daling na jaren van stijgingen, laat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) weten in zijn jaarlijkse Post- en pakkettenmonitor.
Als gevolg van de coronamaatregelen in de detailhandel steeg het aantal postpakketten van 399 miljoen in 2019 naar 654 miljoen in 2021. In 2022 – het jaar dat de coronamaatregelen werden afgebouwd – is het aantal verstuurde pakketten met 6% gedaald, en werden er in totaal 611 miljoen pakketten verstuurd.
Bekijk hier het dashboard van de Post- en Pakketmonitor
Bedrijven stuurden in 2022 31 miljoen pakketten minder naar consumenten. Het aantal pakketten dat van consument naar consument werd verstuurd daalde met 3 miljoen. Tussen bedrijven werden 9 miljoen pakketten minder gestuurd.
Brievenbuspost
Veel webshops kiezen er vanwege de kosten en de duurzaamheid steeds vaker voor om hun producten zoveel mogelijk als brievenbuspakje te versturen. Hierdoor neemt het aandeel brievenbuspakjes steeds meer toe. In 2022 is het aantal brievenbuspakjes met 1 miljoen toegenomen. Deze stijging is wel minder groot dan de afgelopen jaren. Tijdens de coronapandemie verdubbelde het aantal brievenbuspakjes van 29 miljoen in 2019 naar 58 miljoen in 2021. Het overgrote deel van de brievenbuspakjes (86%) zijn pakjes die van bedrijven naar consumenten worden gestuurd.
Duurzaamheid, retouren en elektrische bezorging
Het aantal b2c-pakketten dat retour wordt gestuurd is 12,3%. Vorig jaar was dat nog 11,4%. Wel groeit het percentage dat elektrisch wordt bezorgd van 20% in 2021 naar 35% in 2022. Hierbij gaat het alleen om de zogenaamde ‘last mile’ bezorging.
Uit de Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor bleek al eerder dat de consument bereid is actief mee te werken aan duurzame bezorging. Ben je benieuwd naar dit onderzoek? Lees het hier. Wil jij aan de slag met duurzame bezorging? Doe dan onze e-learning.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?
-
Wereldwijde papier- en e-commerce verpakkingsexpertise naar Benelux in vernieuwd Impact Centre DS Smith
Gepubliceerd op 29 oktober 2024CategorieDS Smith opende vorige week haar deuren van haar volledig gerenoveerde Benelux Impact Centre in Gent. Lees wat het Impact Centre te bieden heeft voor onze sector.
-
Livera behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: Samen naar een Duurzamere Toekomst
Gepubliceerd op 24 oktober 2024CategorieLivera behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering. Martine ter Veld vertelt ons over het proces en wat de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering Livera heeft gebracht.
-
Livera en duurzaamheid: Hoe lingerie langer meegaat
Gepubliceerd op 15 oktober 2024PodcastTerry Hommelberg-Hoogsteder, CSR Manager bij Livera, vertelt in onze podcast hoe de lingeriebranche kan bijdragen aan een circulaire toekomst.