Momentum groeit voor duurzamer Nederlands e-commerce

Categorie
Gepubliceerd op: 16 november 2022
Bijgewerkt op: 21 november 2022
20221115 009 THUISWINKEL RICHARD 3694 (1)

Een brede waaier partijen uit Nederlands e-commerce, van dozenmakers tot vervoerders en winkels, wil serieuze stappen zetten om hun sector te verduurzamen. D66 wil meewerken en suggereert harde doelen te stellen met een termijn. Dat schrijft Erwin Boogert van Emerce, naar aanleiding van de eerste E-commerce Poort van Thuiswinkel.org. 

Dat kwam  naar voren tijdens een bijeenkomst in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag met tientallen gasten. De locatie was niet geheel willekeurig gekozen. Die geeft de ambitie weer van Thuiswinkel.org, dat met experts, politici en beleidsmakers in gesprek ging over de verduurzaming van online winkelen. Uiteindelijk wil directeur Marlene ten Ham haar plannen aan de staatssecretaris overhandigen en diens support krijgen.

De middag in perscentrum Nieuwspoort bracht vooral aan het licht dat iedereen zijn eigen definitie van duurzaam handelen heeft en daarbij ook tegen grenzen aanloopt. Amazon, bijvoorbeeld, wil zo veel mogelijk met elektrische bestelbusjes en vrachtwagens rijden maar ervaart veel te weinig oplaadpunten. Papier- en kartonmakers willen weten of ze moeten inzetten op hergebruik van bestaande verpakkingen, recycling of toch gewoon de goedkoopste route moeten kiezen: steeds weer nieuw materiaal produceren.

Directeur Michiel Muller Picnic beaamt dat zijn bezorgwagentjes natuurlijk veel meer retourdozen kan meenemen van consumenten vandaan dan alleen die van DHL. Niets hoort de supermarkt ervan te weerhouden om op dat retourpad ook andere pakketvervoerders in te pluggen.

Maar wat ís duurzaam werken eigenlijk? Programmamanager duurzame e-commerce Suzanne Debrichy van PostNL: “Je kunt je richten op hergebruik van verpakkingen, maar waarom niet op terugdringen van CO2-uitstoot of juist op überhaupt minder verpakkingen.” Kortom, zoveel mensen zoveel meningen. Een grote ‘maar’ die in discussies vaak nog wordt vergeten, is de retourlogistiek. Roland ten Klooster, hoogleraar Packaging & Management bij de Universiteit Twente, legt uit dat dat een grote extra goederenstroom oplevert en, ten tweede, dat winkels of verzenders grote voorraden extra verpakkingen moet hebben liggen om grootschalig dozen te kunnen hergebruiken.

Directeur Oscar Diele van Flinders, en bestuurslid bij Thuiswinkel.org, vult aan: “De consument wil graag bijdragen aan een betere wereld, maar wil daar niet extra voor betalen.”

​​​Kiki Hagen, Tweede Kamer-lid voor D66, suggereert: “Stel een duurzaamheidsdoel voor lange termijn en houd daar aan vast. Kom ook tot verboden, tot het benoemen van zaken die je echt niet wenselijk acht. Bijvoorbeeld materialen gebruiken die niet herbruikbaar zijn en direct naar de verbrandingsoven gaan.”

Antwoorden op grote vraagstukken kwamen er niet, maar Ten Ham spreekt niettemin over een geslaagde middag. Grote, relevante marktpartijen roerden zich actief in de discussies en zoeken wegen vooruit. Diele: “Het thema leeft meer dan ooit.” Daarnaast toont politiek Den Haag toont zich geïnteresseerd. Eva van Esch, Tweede Kamer-lid voor PvdD, staat open voor het idee Thuiswinkel.org een stevige rol bij het definiëren van definities en ambities voor verduurzaming en, uiteindelijk, zelfs certificering.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp