Nieuwe regels voor plastic bekers en bakjes voor eenmalig gebruik
Bijgewerkt op: 14 april 2023

Vanaf 1 juli 2023 en 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels rondom het gebruik van kunststof bevattende wegwerpbakjes en -bekers (wegwerpplastic). Op de website minderwegwerpplastic.nl vind je alle feiten op een rij over deze regelgeving en voorbeelden van andere ondernemers. Welke regels gelden precies voor jouw situatie en welke aanpassingen zijn nodig om aan de regelgeving te voldoen?
Supermarkten, detailhandel en kiosk
Voor supermarkten, detailhandel en kiosk gaan nieuwe regels gelden voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Afhankelijk van de situatie kunnen er aanvullende regels gelden. In deze factsheet informeren we u over deze nieuwe regelgeving en wat die voor u en uw klanten betekent. Welke regels gelden er voor supermarkten, detailhandel en kiosk? Vanaf 1 juli 2023 bent u verplicht uw klanten een extra bedrag te vragen voor voorverpakt drinken in bekers en eenpersoonsporties voorverpakt eten in bakjes.
Kantoren, bedrijven en instellingen
Voor kantoren, bedrijven en instellingen gaan vanaf 1 januari 2024 nieuwe regels gelden voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Deze bekers en -bakjes mogen op deze locaties niet meer worden aangeboden. In deze factsheet informeren we u over de nieuwe regelgeving
en wat dit voor uw situatie betekent.
Samenhang met uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) zwerfafval
Met de Single-use plastics (SUP) richtlijn is in Europa afgesproken om de impact van wegwerpproducten die plastic bevatten (wegwerpplastics) op het milieu te verminderen. Een overzicht van maatregelen die hiervoor zijn afgesproken vind je hier. Niet alleen de ondernemer wordt gevraagd bij te dragen aan het verminderen van de hoeveelheid plastic zwerfafval, ook de producent krijgt te maken met verplichtingen.
Met de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) zwerfafval betalen de producenten van verpakkingen en plastic tasjes, producenten van tabaksproducten met filters, producenten van ballonnen en producenten van vochtige doekjes per 1 januari 2023 mee aan de kosten voor het opruimen van zwerfafval. Lees meer over de UPV op de website van Rijkswaterstaat en specifiek over de verpakkingenadministratie op de website van het Afvalfonds Verpakkingen voor producenten van verpakkingen.
De UPV zwerfafval geldt ook voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Producenten betalen hiervoor een extra afdracht aan het Afvalfonds Verpakkingen en dat kan in de factuur aan de afnemers worden doorberekend. Laat je hierover goed informeren.
Regelhulp helpt je op weg
Vanaf 1 juli 2023 en 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels voor wegwerpbekers en –bakjes waar plastic in zit. Met deze regelhulp gaat u na welke regels van toepassing zijn op uw situatie en welke opties er zijn om hieraan te voldoen. Meer informatie over de regelgeving vindt u op minderwegwerpplastic.nl.
In drie stappen naar een advies voor uw situatie
De regelhulp bestaat uit drie korte stappen. In stap 1 gaan we na of u nu gebruik maakt van producten die onder de regelgeving vallen. In stap 2 gaan we na in welke omgeving u uw werkzaamheden uitvoert. De regelgeving maakt namelijk onderscheid tussen consumptie op locatie en consumptie voor afhalen en bezorgen. Tot slot gaan we in stap 3 na welke mogelijkheden u heeft om aan de regelgeving te voldoen, passend bij uw locatie en gebruikers.
Aan het eind van de regelhulp ontvang u een advies voor uw situatie. Hierin staat beschreven welke opties u heeft om aan de regelgeving te voldoen. Het advies is als PDF te downloaden of per email te ontvangen.
De ‘Regelhulp wegwerpplastic’ helpt je op weg. Handig bij de voorbereiding, want er gaat veel veranderen rondom het gebruik van wegwerpbakjes en -bekers.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
BOSKA behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: ‘Duurzaamheid leeft nu écht in het hele team’
BOSKA behaalt het Thuiswinkel Duurzaamheidscertificaat en maakt duurzaamheid een integraal, gedragen onderdeel van hun e-commerce én bedrijfscultuur.
-
Europese Commissie presenteert Werkprogramma Ecodesign 2025-2030
Gepubliceerd op 8 mei 2025De EU presenteert ecodesignplan 2025-2030 met strengere eisen voor producten om de circulaire en energie-efficiënte economie te versnellen.
-
Achteraf betalen onder de loep: wat zegt de rechter over het verdienmodel?
Gepubliceerd op 8 mei 2025Achteraf betalen groeit, maar transparantie verschilt per aanbieder. Rechtbanken oordelen wanneer sprake is van consumentenkrediet.
-
Geisha behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: ‘Van losse initiatieven naar een heldere strategie’
Geisha behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering. Hoe hebben ze dit gedaan? We spreken Selma Alan, Digital Operations & Sustainability Lead bij Geisha, over hoe ze dit wisten te bereiken.