Nieuwe wet: Webshops die in België bezorgen moeten minimaal twee bezorgopties aanbieden

Gepubliceerd op: 10 september 2024
Bijgewerkt op: 10 september 2024
Pakketten Bezorgen 800 X 400 (2)

Vanaf 21 september 2024 is een nieuwe wet van kracht in België die alle verkopers op afstand (waaronder webshops) die goederen naar België verzenden, verplicht om minimaal twee verschillende bezorgopties aan te bieden. Deze nieuwe regelgeving, vastgelegd in Art. VI.45/2 van het Wetboek van Economisch Recht, geldt voor zowel Belgische - als buitenlandse webshops. Als je als Nederlandse webshop naar België verzendt moet je simpelweg al aan deze eis voldoen.

Verplichte bezorgopties voor webshops

Als Nederlandse webshop ben je verplicht om minimaal twee verschillende bezorgopties aan te bieden aan klanten in België, maar je bent wel vrij om te kiezen welke leveringswijzen je aanbiedt. Dit betekent dat je naast standaard thuislevering ook een andere optie moet aanbieden; zoals levering bij een afhaalpunt, een pakketautomaat, of aflevering bij de buren.

Kortom, je hebt als ondernemer de vrijheid om te kiezen welke bezorgopties je aanbiedt, zolang er maar minimaal twee verschillende opties beschikbaar zijn. Ook ben je als bedrijf vrij om voor de verschillende levermethoden verschillende kosten in rekening te brengen.

Uitzonderingen op de regel

Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel. Bedrijven die minder dan drie jaar actief zijn, hoeven niet direct aan deze eis te voldoen. Daarnaast geldt de verplichting niet wanneer er specifieke redenen zijn om slechts één bezorgoptie aan te bieden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij bijzondere/kwetsbare goederen, bijvoorbeeld bij verse maaltijden, grote meubels of bij leveringen naar bijzondere locaties zoals feestzalen voor bloemenleveringen. Ook bij verzending van waardevolle goederen die beveiligd worden verzonden, zoals juwelen of munten, kan een uitzondering worden gemaakt. Zorg er in dit geval voor dat je op de informatiepagina over levermethoden duidelijk uitlegt waarom er geen alternatieve leveringsopties beschikbaar zijn.

Thuiswinkel.org zal deze verplichting mee gaan nemen in zijn juridische certificering.

Impact van de wet op jouw webshop

Het doel van de wet is om consumenten meer keuzevrijheid te bieden bij het ontvangen van hun bestellingen waardoor er meer geslaagde leveringen plaats kunnen vinden. Dit zal hopelijk leiden tot minder kilometers door bezorgdiensten en daarmee een lagere CO2-uitstoot.

Of deze wet grote impact zal hebben is nog maar de vraag. Uit onze ervaring blijkt dat de meeste webshops die naar België verzenden, al de mogelijkheid bieden om een ander afleveradres te kiezen of het pakket bij een afhaalpunt te laten bezorgen.

Optimaliseer je bezorgstrategie en blijf compliant met de nieuwe wetgeving in België. Voor meer informatie en juridisch advies kan je altijd terecht bij de juridische afdeling van Thuiswinkel.org (juridisch@thuiswinkel.org).

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp