PBL: Concreet beleid nodig om circulaire kansen in e-commerce te benutten
Bijgewerkt op: 24 februari 2025

Nederland loopt achter in de transitie naar een circulaire economie, waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Tweejaarlijks publiceren zij de Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER), met de stand van zaken rondom het bereiken van een circulaire economie. “Terwijl grondstoffen steeds schaarser worden en circulaire markten zich onvoldoende ontwikkelen, blijft de vraag naar nieuwe materialen hoog.” Om de circulaire doelstellingen voor 2030 te halen, is dringend ambitieus beleid nodig. E-commerce retailers zullen zich moeten voorbereiden op strengere regelgeving en veranderende consumentenvraag.
Circulaire economie onvoldoende ontwikkeld
Volgens het PBL blijft de circulaire economie in Nederland achter. Sinds 2016 is er wel een lichte daling in het grondstoffengebruik te zien, maar in 2022 steeg het verbruik opnieuw door economische groei en geopolitieke spanningen. Veel circulaire producten vinden nog moeilijk hun weg naar de markt, wat opschaling belemmert.
Voor e-commerce betekent dit een dubbele uitdaging: enerzijds worden grondstoffen schaarser en duurder, anderzijds groeit de druk vanuit consumenten en wetgeving om duurzamer te opereren. Het PBL ziet kansen in effectiever gebruik van bestaande beleidsinstrumenten zoals producentenverantwoordelijkheid en circulaire aanbestedingen. Daarnaast adviseert het bureau om meer in te zetten op Europese maatregelen zoals het Right to Repair en de Ecodesign-verordening, die impact zullen hebben op de productie en verkoop van duurzame producten.
Impact op e-commerce: van productontwerp tot retourbeleid
Een belangrijk aandachtspunt is dat repareren van producten vaak te duur of omslachtig is, waardoor consumenten eerder kiezen voor goedkope, nieuwe producten zoals fast fashion en fast furniture. Het stimuleren van circulaire consumptie en betere reparatiemogelijkheden wordt daarom steeds belangrijker.
Het PBL adviseert onder andere:
- Meer focus op refurbished en gerecyclede producten, zodat circulaire alternatieven aantrekkelijker worden voor consumenten.
- Transparantie in de keten, zodat retailers kunnen aantonen waar hun producten vandaan komen en hoe duurzaam ze zijn.
- Nieuwe verdienmodellen zoals leasing of abonnementsdiensten, waarbij producten na gebruik worden teruggenomen en opnieuw worden ingezet.
Hoe kan onze sector inspelen op de circulaire economie
Naast strengere regelgeving wijst het PBL op toenemende leveringsrisico’s van kritieke materialen, met name in sectoren zoals elektronica en transport. Innovatief materiaalgebruik en efficiëntere recycling zijn daarom noodzakelijk om afhankelijkheid van schaarse grondstoffen te verminderen. Door in te spelen op duurzamer productgebruik, recycling en hergebruik kunnen retailers zich onderscheiden en tegelijkertijd bijdragen aan een toekomstbestendige economie.
Met 2030 in zicht is de boodschap duidelijk: zonder concreet beleid en actie blijft Nederland achter op circulaire doelen. E-commerce retailers die nu stappen zetten, lopen straks voorop in een markt waar circulair ondernemen de norm wordt.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.

Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Nieuwe rapportageverplichtingen vernietiging onverkochte consumentengoederen
Gepubliceerd op 27 maart 2025KennisartikelVanaf zomer 2025 moeten grote bedrijven rapporteren over vernietigde onverkochte goederen; dit wordt later uitgebreid naar middelgrote bedrijven.
-
Hoe kan Boxo de leden van Thuiswinkel.org verder helpen?
Gepubliceerd op 21 maart 2025Boxo zet zich in voor een circulair retoursysteem waarmee webwinkels eenvoudig kunnen overstappen op herbruikbare verzendverpakkingen.
-
Circulariteit: naar een rond verhaal voor e-commerce
Gepubliceerd op 20 maart 2025KennisartikelDuurzaamheid is allang geen bijzaak meer. Het is een hoofdzaak geworden, een onderwerp dat alle ondernemers aangaat en een speerpunt van Thuiswinkel.org.
-
Wettelijke eisen voor elektronica, lampen en batterijen in België en Duitsland
Gepubliceerd op 12 maart 2025KennisartikelIn dit artikel lees je voor de onderstaande landen hoe je aan de wetgeving voor elektr(on)ische apparaten, lampen en batterijen kunt voldoen.