Online misleiding? Vrees voor strengere Nederlandse regels
Bijgewerkt op: 16 februari 2021
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil grenzen stellen aan online misleiding. De toezichthouder wil voorkomen dat de consument in de digitale economie het onderspit delft door aanvullend op bestaande wetgeving met een leidraad te komen die de grens tussen verleiding en misleiding moet gaan bewaken. Thuiswinkel.org heeft twijfels bij de toegevoegde waarde van zo’n leidraad en vreest dat Nederlandse bedrijven in Europa zo op achterstand worden gesteld.
ACM heeft vandaag een leidraad ter consultatie aangeboden, waarin zij misstanden wil rechtzetten. Volgens de toezichthouder bestaan die misstanden uit vooraf geselecteerde informatie die de consument te zien krijgt of bijvoorbeeld in een bepaalde volgorde aan hem wordt aangeboden.
Betutteling van de consument
“Het is vanzelfsprekend dat ACM in haar rol naar dit onderwerp te kijkt. Wel heb ik op voorhand twijfels bij de toegevoegde waarde hiervan,” zegt Martijn Hos namens Thuiswinkel.org. “Er is al veel goede regelgeving die de consument op dit onderwerp beschermt. Zo is misleiding op grond van de Wet oneerlijke handelspraktijken al verboden. Daarnaast heeft een consument vaak een herroepingsrecht: een recht waarmee de consument zonder opgave van reden de aankoop ongedaan kan maken. Ik vraag mij daarom af of deze leidraad niet betuttelend is. Of nog erger: dat Nederlandse bedrijven op een concurrentie-achterstand worden gezet omdat strengere regels die misleiding moet tegengaan elders in Europa niet zullen gelden.”
Next steps
ACM doet voorstellen in de vorm van een leidraad. Makkelijk gezegd: de toezichthouder zet op een rijtje hoe zij vindt dat de regels omtrent misleiding moeten worden uitgelegd. Bedrijven en maatschappelijke organisaties worden vervolgens in een consultatie gevraagd wat zij van de interpretatie vinden. Met de leden van Thuiswinkel.org zullen we de leidraad bestuderen en richting ACM en onze stakeholders van ons commentaar voorzien.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).
-
Cyber Resilience Act: versterk de cybersecurity van jouw digitale producten
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieDe Europese Unie introduceert met de Cyber Resilience Act verplichte cybersecurity-eisen voor alle producten met digitale elementen. Ontdek wat deze wet inhoudt en welke verplichtingen er zijn.