PLUS Retail: Trends en ontwikkelingen in de boodschappenwereld
Bijgewerkt op: 14 oktober 2022
Ook in de supermarktbranche is een hoop gaande. De hoge inflatie en stijgende energieprijzen raken ook een supermarktketen als PLUS Retail. Stephan Bosman, Head of E-commerce & Omnichannel bij PLUS Retail stond op het hoofdpodium van Shopping Today. Hij vertelde over de uitdagingen in de wereld van (online) boodschappen en hoe zij daarmee omgaan.
Begin dit jaar heeft PLUS een fusie aangekondigd met Coop en ondertussen zijn ze al gestart met de integratie. Met 550 winkels en 5 miljard omzet is PLUS na ‘blauw’ en ‘geel’ de derde fysieke speler in Nederland, online hebben ze ook ‘rood’ nog voor te laten.
De hoge inflatie en dalende koopkracht, een uitdaging voor supermarkten
Stephan vertelt over de uitdagingen die de inflatie met zich meebrengt. “De hoge inflatie en de dalende koopkracht van de consument zijn ook een uitdaging voor ons als supermarkt. De stijgende inkoopprijzen die soms doorvertaald worden in de verkoopprijzen, zijn lastig te verantwoorden naar de consumenten”, aldus Stephan. Daarnaast heeft de supermarktketen, net als de rest van de arbeidsmarkt, te kampen met de krappe arbeidsmarkt en zijn niet alle producten door de oorlog in Oekraïne beschikbaar. “In de coronaperiode zijn we ook online hard gegroeid, het is soms een uitdaging om aan alle online orders te voldoen. Verschillende voorspellingen verwachten dat in 2030 16-25% van de boodschappen online besteld gaan worden, nu is dat ongeveer 7%. Het is belangrijk dat we daar nu al op inspelen”, aldus Stephan.
Spelers gaan weg en komen er weer bij
Begin deze eeuw waren er in totaal nog 46 formules, in 2021 zijn dit er nog maar 25. Er gaan spelers weg, maar aan de andere kant komen er ook weer veel spelers bij. “In twee jaar tijd zijn er veel nieuwe spelers bijgekomen, lokale marktplaatsen, pure players en sinds vorig jaar de flitsbezorgers. Dit geeft ons een heel nieuw landschap waarop ingespeeld moet worden”, vertelt Stephan.
Volgens Stephan is het een afwisseling tussen online en offline. “De journey die de klant maakt gaat van de fysieke winkel naar digitaal en weer terug. Om deze transitie te maken, willen we dat de PLUS-app centraal staat in het aankoopproces van de klant.”
Toen in januari 2021 de eerste flitsbezorger (Gorillaz) startte, volgden er snel meerdere flitsbezorgers. Deze partijen haalde in een korte tijd enorm veel geld op. Ondertussen hebben 1,1 miljoen Nederlanders weleens gebruik gemaakt van een van deze flitsbezorgers. “Een markt die serieus genomen moet worden, dus. Maar aan de andere kant vertrekken de eerste spelers ook weer. Over een of twee jaar zullen er misschien nog maximaal twee over zijn. Bij PLUS werken we met een Store-pickmodel, en in die zin kunnen wij dus ook flitsbezorgen. Zeker nu we onlangs een samenwerking met Thuisbezorgd.nl zijn gestart. De Store-pick is uniek in de markt. Het model geeft ons een hoge NPS-score. Zodra iets niet op voorraad is, nemen onze bezorgers een alternatief mee en vragen ze of de consument dit alternatief wil hebben”, vertelt Stephan.
Bij de online bestellingen werken de supermarkten eigenlijk als kleine e-commercebedrijfjes. Sommige winkels gaan om 5 uur open om de online bestellingen te picken voordat de winkel opent voor klanten. Verder werken ze met elektronische schaplabels die oplichten als de producten gepickt moeten worden voor een bestelling.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Bij PLUS wordt veel aandacht besteed aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen, en dit betaalt zich uit. “We zijn al zeven keer MVO-supermarkt van het jaar geworden. Iedereen in de organisatie is ermee bezig. We zien dat de consument hier heel graag in mee wil, maar momenteel toch weer terugvalt op de goedkopere huismerken vanwege de kosten”, aldus Stephan. Bij PLUS vinden ze mvo zo belangrijk, dat ze een aantal huismerkproducten al standaard biologisch aanbieden. “Onder andere onze melk en chocola zijn biologisch. En verder werken we veel met lokale bedrijven samen”, vertelt Stephan. “We zijn ook onze bezorgbusjes aan het verduurzamen en werken met de zogenaamde Citkar, een soort elektrische fiets die vijf bestellingen, of 200 kilo, in één keer vervoeren. Ideaal is dat ook jongeren zonder rijbewijs hierin mogen rijden”, besluit Stephan.
Alles lezen over Shopping Today
Was je niet bij Shopping Today of wil je alles nog even rustig teruglezen? Hier vind je alle samenvattingen:
- Wrap up Shopping Today: Be the change
- PLUS Retail: trends en ontwikkelingen in de boodschappenwereld
- Meta: de impact en kansen van de metaverse op retail
- MediaMarkt: van digitale naar omnichannel transformatie
- Thuiswinkel.org gaat internationaal met Shopping Secure
- Retail Media: the third wave of digital advertising
- Het verborgen duurzaamheidspotentieel van online betalen
- B2B e-commerce, welke stappen moet ik zetten?
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Je webshop voorbereiden op de feestdagen?
Gepubliceerd op 5 november 2024Of je nu al jarenlang een webshop runt of net begonnen bent, een goede voorbereiding is essentieel om de feestdagenperiode soepel te laten verlopen. Onze business partner PostNL helpt met 5 tips.
-
ACM waarschuwt in campagne: "klik niet meteen op die bestelknop! Eerst checken, dan bestellen"
Gepubliceerd op 1 november 2024De ACM waarschuwt in campagne voor tijdens de feestdagen: klik niet meteen op die bestelknop! Eerst checken, dan bestellen". Thuiswinkel.org steunt deze actie.
-
Jempi Moens, oprichter van Fresh Forward en Lunar, over leiderschap en energie
Lees het interview met Jempi Moens, oprichter van Fresh Forward en Lunar, waar hij zijn inzichten deelt over leiderschap en de mindset die nodig is om succesvol in beweging te komen als organisatie.
-
Regelgeving van/voor-prijzen
Gepubliceerd op 30 oktober 2024KennisartikelDe regelgeving over van/voor-prijzen is ingegaan. Hoe dat precies zit, lees je hier.