PostNL begrenst aantal pakketten dat webwinkels kunnen aanleveren

Gepubliceerd op: 21 december 2020
Bijgewerkt op: 9 februari 2021
Geschreven door
Logistiek En Retouren Postnl Pakketbezorger

PostNL meldt door de drukte niet meer alle pakketjes op te kunnen halen bij webwinkels. Ook zakelijke klanten kunnen minder aanleveren. PostNL roept consumenten op retouren thuis te houden tot minimaal 7 januari om de druk op de logistieke keten te verlichten. De vervoerder bezorgt inmiddels 1,7 miljoen pakketten per dag, dat is ruim 200.000 meer dan tijdens de topdrukte rondom Black Friday.

Samenwerking met webwinkels, consumenten en retailers 

Om iedere dag het maximale aantal pakketten te kunnen blijven bezorgen, vraagt PostNL de medewerking van webwinkels, retailers en consumenten. Liesbeth Kaashoek, directeur Pakketten & Logistiek van PostNL: “We vragen consumenten om retourzendingen vast te houden tot 7 januari, en werken nauw samen met de webshops om dit mogelijk te maken. Met hen en met diverse retailers zijn we daarnaast in gesprek om op verschillende plekken in het land extra afhaallocaties te openen. Hierover verwachten we op korte termijn nadere informatie te kunnen delen.”

Thuiswinkel.org heeft eerder ook al opgeroepen voor het (tijdelijk) verlengen van de herroepingstermijn naar minimaal 30 dagen. “Hoewel webwinkels zelf die afweging moeten maken, onder andere op basis van trend- en seizoensgebonden producten, is het goed om te zien dat verschillende webwinkels hier al gehoor aan hebben gegeven”, aldus Wijnand Jongen.

PostNL begrenst voorlopig het aantal pakketten dat webshops kunnen aanleveren en dat geldt ook voor webshops die aanleveren bij PostNL-punten. Kaashoek: “Voor supermarkten en retailers met essentiële producten, waar het nu topdrukte is, verlicht dat de druk op de werkvloer. De pakketten moeten dan een dag wachten. Hiervoor vragen wij begrip aan onze klanten. Alles wat we doen, is erop gericht om het volume zo goed mogelijk te stroomlijnen, zodat we het maximale aantal pakjes per dag kunnen blijven bezorgen.”

PostNL werkt nu op maximale capaciteit

Kaashoek: “Het aantal pakketten dat wij dagelijks voor onze klanten verwerken is sinds begin dit jaar nu bijna verdubbeld. In de sorteercentra worden momenteel iedere dag de maximale aantallen pakketten gesorteerd en in de pakketbussen geladen. De druk op ons netwerk is heel hoog. En onze medewerkers leveren elke dag weer een topprestatie om de pakjes van onze klanten naar de mensen thuis te krijgen. Met extra ritten, mensen en vrachtwagens én slim passen en meten, zijn we erin geslaagd om ons pakketvolume op te rekken naar een niveau van 1,7 miljoen pakketten per dag. Dat is het nieuwe maximum waarmee wij onze klanten tijdens deze lockdown kunnen blijven bedienen. En dat is ook het máximum omdat we de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers altijd moeten kunnen blijven waarborgen.” 

Extra mobiele pakketpunten om grootste druk te verlichten

Ook kunnen de kleinere zakelijke klanten niet meer al hun te versturen pakketten aanleveren bij de pakketpunten. Van het totale aantal van 3.750 pakketpunten was direct na de aankondiging van de lockdown 8% al weggevallen. Daar zijn sinds vrijdag nog honderden bijgekomen. "Er zijn nog zo'n drieduizend pakketpunten open, ofwel 80% van het totaal", aldus de directeur Pakketten van PostNL. Eerder sloten honderden Bruna's en Primera's de deuren omdat zij niet alleen open wilden blijven als pakketpunt. "We moeten de druk op de bestaande punten en zeker die in supermarkten ook verlichten zodat het daar niet nog drukker wordt in de aanloop naar Kerst", aldus Kaashoek.

Zo zal PostNL met ingang van maandag op zo'n twintig plekken mobiele pakketpunten plaatsen bij bijvoorbeeld supermarkten of bouwmarkten. "Om daar de grootste druk weg te nemen. Alle kleine beetjes helpen." De druk voor het PostNL-personeel is ook hoog, zegt Kaashoek. "Die leveren een topprestatie." Ze benadrukt dat consumenten nog wel hun eigen pakketjes kunnen versturen.

Thuiswinkel.org staat in nauw contact met PostNL en bespreekt de ontstane situatie.  

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp