Praxis marktplaats: kosten online only met 60 procent gedaald
Bijgewerkt op: 25 oktober 2023
Praxis wilde met zijn marktplaats dé doe-het-zelf zoekmachine worden waar klanten alles kunnen vinden voor hun klus- of tuinprojecten. Volgens Liesbeth Duenk van Maxeda DIY Group, waar Praxis onder valt, is dit goed gelukt. Ze vertelt hier voor het eerst over op Shopping Today. Dit artikel is al eerder online verschenen op Twinkle magazine.
Begin dit jaar is de Praxis marktplaats online gegaan. Door te kiezen voor een bestaand platform kon de bouwmarkt binnen een jaar live met zijn marktplaats. Volgens Duenk kent de klant Praxis en wil het bedrijf die positie verder uitbouwen. ‘Het assortiment dat we online hadden staan, was voornamelijk uit de winkel en maar een klein stukje online only. Dankzij de marktplaats konden we ons assortiment opschalen en aanvullen. In de afgelopen negen maanden is ons productaanbod dan ook verdubbeld.’
Selectief
Praxis is van mening dat de marktplaats een duurzamere toekomst zal geven aan de bouwmarkt, wat goed past bij hun strategie. En daar is prima op in te spelen met de marktplaats, weet Duenk: ‘Onze marktplaats is zeer geschikt voor het duurzamer maken van je huis omdat het gemakkelijker is om producten online te zetten dan dat je vijftig winkels om moet bouwen. Naast specialistisch zijn we ook een selectieve marktplaats, wat betekent dat we echt alleen met bedrijven werken en bewust niet voor particuliere verkopers gekozen hebben. Bij de selectie kijken we op de korte termijn naar producten die we nog missen en welke prijsniveaus hierbij ontbreken. De focus op de lange termijn ligt op het toevoegen van andere producten en categorieën binnen het assortiment, zoals groene daken of laadpalen. We spreken van te voren alle verkopers, zodat we zeker weten dat de verkoper aan onze ‘eisen’ voldoet.’
Loyale klanten
Dankzij het marktplaatsmodel kan Praxis gaten in het assortiment gemakkelijk opvullen en hebben ze geen last van producten die een zware belasting zijn op de voorraad, wat voor het werkkapitaal niet zo gunstig is. Duenk hierover: ‘Omdat er geen voorraad is, is er ook geen voorfinanciering nodig. Momenteel proberen we het online only assortiment zoveel mogelijk om te zetten naar de marktplaats. Doordat de verkopers niet alleen de contentcreatie zelf doen, maar ook de eerstelijns klantenservice, zijn de kosten op dit stuk met zestig procent gedaald. Verkopers doen waar zij goed in zijn, wij managen de traffic, de marketing en de conversie.’ Een ander positief effect van deze marktplaats is volgens Duenk de continue groei in hun loyale klantenbase.‘We hebben om en nabij de 130 miljoen klanten per jaar,’ aldus Duenk, ‘waaronder zo’n 5,5 miljoen loyale klanten. En 75 procent van onze marktplaatsaankopen wordt gedaan door deze loyale klanten.’
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Bringly lanceert nieuwe Shipping Intelligence Engine voor efficiëntere en duurzamere e-commercelogistiek
Gepubliceerd op 21 november 2024Onze business partner Bringly vertelt over de lancering van hun nieuwe Shipping Intelligence Engine.
-
De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024CategorieDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.
-
Whitepaper: De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024DownloadDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.
-
Thuiswinkel Talk: ShopppingTomorrow Circulair Shoppen 2030: PostNL
Gepubliceerd op 6 november 2024PodcastIn deze aflevering van Circulair Shoppen in 2030 vertelt Suzanne Debrichy, Lead Environment bij PostNL, hoe het bedrijf werkt aan verduurzaming binnen de logistieke sector.