Prins Petfoods: Voorloper in duurzaamheid binnen e-commerce

Categorie
Gepubliceerd op: 30 augustus 2024
Bijgewerkt op: 30 augustus 2024
Prins Petfoods

Prins Petfoods is een familiebedrijf dat al sinds 1963 hoogwaardig honden- en kattenvoedingproduceert. Met een focus op natuurlijke ingrediënten en welzijn van dieren, heeft Prins Petfoods zich ontwikkeld tot een toonaangevende naam in de huisdiervoedingsindustrie. Innovatie en duurzaamheid staan centraal in hun bedrijfsvoering, en dit blijkt uit hun recente behaalde Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering.

Motivatie om deel te nemen

De weg naar duurzaamheid begint vaak met een visie. Voor Prins Petfoods was de motivatie om deel te nemen aan de duurzaamheidscertificering van Thuiswinkel.org duidelijk: stap voor stap bepalen waar ze de grootste impact kunnen behalen. Willemijn Lootens-Veen, Product Development & Innovation manager bij Prins Petfoods, legt uit: "De begeleiding en hulp die we kregen tijdens het proces in verduurzaming van bedrijfsstappen was voor ons ook heel waardevol. Het was een goede start om duurzaamheid meer in onze organisatie te kunnen integreren."

Het certificeringsproces

Het pad naar certificering is zelden zonder uitdagingen. Bij Prins Petfoods verliep het certificeringsproces echter vlot op enkele punten. "Sommige onderdelen waren eenvoudig te behalen aangezien we bijvoorbeeld minder te maken hebben met circulariteit (het huisdier eet de voeding op). Maar andere onderdelen zijn voor ons juist meer van toepassing zoals het productaanbod en hoe we duurzaamheidsclaims konden communiceren naar de consument.

Uitdagingen waren er ook, vooral in het opstellen en implementeren van protocollen. "Veel deden we al binnen de organisatie maar hadden we nog niet onderbouwd of in protocollen verwerkt."

De grootste uitdagingen

Een solide duurzaamheidsstrategie bleek essentieel. "Wij hebben dankzij extra hulp van The Terrace een goede duurzaamheidsstrategie en plan kunnen samenstellen. Het is hierbij belangrijk om eerst mee te starten voordat je begint met andere onderdelen. De duurzaamheidsstrategie geeft een goede basis voor het uitwerken van de andere onderdelen," aldus Willemijn.

Wat de certificering heeft gebracht

Sinds de certificering ontvangt Prins Petfoods positieve reacties van klanten. "We krijgen positieve reacties op onze duurzaamheidsstrategie & plan en op de ontwikkelingen die we hiermee maken en implementeren. Ook de communicatie over onze duurzamere keuzes dragen we steeds meer naar buiten."

Interne veranderingen en voordelen

De certificering heeft binnen Prins Petfoods geleid tot een fundamentele verandering. "De integratie van duurzaamheid heeft in korte tijd aanzienlijke vooruitgang binnen de organisatie teweeggebracht. Het wordt steeds meer gedreven door een innerlijke motivatie van onze medewerkers om bewustere keuzes te maken binnen hun werkgebied."

Focus op productaanbod

De grootste impact werd gemaakt op het gebied van productaanbod. "We hebben veel verbeteringen doorgevoerd op onze website om consumenten te ondersteunen bij het maken van duurzamere keuzes. We zijn nog bewuster gaan nadenken over inkoop van grondstoffen en samenwerkingen met leveranciers. Ons inkoopbeleid is hierin nog strakker gemaakt."

Conclusie: Een collectieve inspanning voor duurzaamheid

Prins Petfoods gelooft sterk in de bredere impact van de duurzaamheidscertificering binnen de e-commerce sector. "Hoe meer bedrijven er mee doen, hoe meer aandacht er is voor duurzaamheid en hoe meer impact we gezamenlijk kunnen maken."

Aan andere bedrijven die overwegen om deel te nemen aan de duurzaamheidscertificering geeft Willemijn de volgende tip: "Neem de tijd en aandacht voor de uitwerking en betrek de gehele organisatie in het traject. Wij hebben ervaren dat hierdoor steeds meer bewustere keuzes werden gemaakt binnen ieder werkgebied. Het thema duurzaamheid is nooit af, het is een continu proces. Door aan dit traject mee te doen is er voor ons een mooie start gemaakt voor een strategie voor de komende jaren."

Maak shoppen duurzamer

We nodigen je uit om ook deel te nemen aan de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering en samen te werken aan een duurzame toekomst voor e-commerce. Maak shoppen duurzamer met Thuiswinkel.org! Wil je meer weten over de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering? Bezoek dan onze pagina of neem contact op met onze expert.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp