Raad voor Concurrentievermogen: Strijd tegen oneerlijke concurrentie op Europese markt

Categorie
Gepubliceerd op: 2 oktober 2024
Bijgewerkt op: 2 oktober 2024
Website Posts (18)

Afgelopen week kwamen de EU-ministers van Economische Zaken samen in Brussel voor de Raad voor Concurrentievermogen, om te bespreken hoe een geharmoniseerde aanpak ontwikkeld kan worden voor de handhaving van Europese wet- en regelgeving in e-commerce. Zes landen, waaronder Nederland, spraken zich uit en eisten dat de Europese regels voor e-commerce worden toegepast op alle bedrijven die op onze markten actief zijn, of ze zich nu in de Unie of daarbuiten bevinden. Thuiswinkel.org leverde eerder input bij het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en het is mooi dat de Nederlandse minister zich op Europees niveau uitspreekt.

Lees de brief die we naar Minister Beljaarts van Economische Zaken hebben gestuurd.

Focus op naleving en handhaving

Tijdens de vergadering ging het over de verbetering van het concurrentie­vermogen en de economische groei in de EU. Dit op verzoek van Duitsland die werd gesteund door Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Nederland en Polen. De lidstaten uitten zorgen over de grote regelgevende lasten waarmee EU-bedrijven te maken hebben, met hoge nalevingskosten als gevolg van complexe en vaak inconsistente regels binnen de EU. Ze beklaagden zich over de oneerlijke concurrentie die hierdoor ontstaat tussen hen en niet-EU-concurrenten die zich op Europese consumenten richten. Ze claimen dat de naleving van de niet-Europese spelers van EU- en nationale regels twijfelachtig is. De landen hopen dat de digitalisering van productinformatieverplichtingen, met name via het Digitaal Product Paspoort, het nalevingsniveau in het algemeen zal verbeteren.

Sterke oproep Nederland

Daarnaast benadrukten enkele lidstaten, waaronder Nederland, ook de noodzaak van een betere handhaving van het bestaande regelgevingskader en van een gecoördineerde reactie van nationale autoriteiten. De Nederlandse minister stelde zelfs voor om in 2025 de Verordening Markttoezicht te herzien, en pleitte voor extra bevoegdheden voor toezichthouders om de handhaving van Europese wet- en regelgeving effectief te controleren en te waarborgen. Thuiswinkel is blij met de discussie en deelt de zorgen die zijn geuit door de minister. Dit is ook te lezen in bovenstaande brief.

Wat zijn de volgende stappen?

Verschillende lidstaten vragen om een herziening van de Verordening Markttoezicht in 2025, meer coördinatie van autoriteiten en handhaving van de DSA. Verder is het afwachten of de e-commercecommunicatie die door de Commissie is aangekondigd, binnenkort gepubliceerd zal worden. Dit zou ons mogelijk meer informatie geven over wat de Europese Commissie van plan is in het kader van concurrentievermogen en Europese groei.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Djim 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp