Reactie Thuiswinkel.org op Regeerprogramma en Rijksbegroting 2025: “Wat kan er wél?”

Gepubliceerd op: 17 september 2024
Bijgewerkt op: 17 september 2024
Website Posts (7)

Op 16 mei presenteerde kabinet Schoof het hoofdlijnenakkoord ‘ Hoop, lef en trots’. Afgelopen vrijdag volgde het regeerakkoord met verdere uitwerking van de plannen en eerder vandaag presenteerde kabinet Schoof de rijksbegroting voor 2025. Daarmee worden de concrete plannen en hun impact op onze sector zichtbaar. Het kabinet heeft aandacht voor de ondernemers en haar problemen, maar er moet nog veel gebeuren om deze uitdagingen aan te pakken.

Hieronder zet Thuiswinkel uiteen wat dit voor de e-commerceondernemer betekent.  

"Het uitgangspunt van het beleid moet zijn: wat kan er wél?," benadrukte koning Willem-Alexander in de Troonrede. Migratie- en asielbeleid, bestaanszekerheid, koopkracht, onderwijs, arbeidsmarkt en woningbouw zijn de speerpunten van het nieuwe kabinet. Onder de plannen bevindt zich het strengste asielbeleid ooit, een halvering van het eigen risico voor de zorg, de bouw van 100.000 huizen per jaar en een verlichting van de lasten voor middeninkomens en kwetsbare groepen.

Volgens Marlene ten Ham, algemeen directeur van Thuiswinkel.org, was er gelukkig veel aandacht voor ondernemers en hun zorgen:

“De koning zei in de troonrede dat het bedrijfsleven ruimte en waardering verdient, en daar sluit ik mij volledig bij aan. Het is cruciaal dat de problemen van ondernemers worden erkend en opgelost. De hoge regeldruk, arbeidsmarktkrapte en stijgende lasten maken ondernemen steeds lastiger. Het is essentieel dat het nieuwe kabinet hier iets aan doet om een gezond ondernemingsklimaat te behouden.”

Regels, regels en nog meer regels

Ondernemers kampen nog steeds met enorme regeldruk. De toenemende informatieverplichtingen, rapportage- en vergunningsvereisten en strenge consumentenbeschermingswetgeving zorgen voor een flinke last. De Prinsjesdagpeiling van VNO-NCW en MKB-Nederland toont aan dat regeldruk het grootste knelpunt is voor ondernemers. Meer dan de helft geeft aan dat het een (heel) groot struikelblok is.

De hoge regeldruk beperkt de ruimte voor ondernemerschap, kost veel tijd en personeel en bemoeilijkt innovatie. Regelmatige veranderingen in wetgeving maken het nog moeilijker om up-to-date te blijven, wat extra kosten en complicaties met zich meebrengt. Daarom is het van groot belang dat het nieuwe kabinet de regeldruk en lasten voor ondernemers aanpakt. Thuiswinkel.org is blij dat er wordt ingezet op voorspelbaar overheidsbeleid. Wij houden ons aanbevolen om, zoals de koning zei, “samen met het bedrijfsleven en de overheid te bepalen wat er nodig en mogelijk is.”

Krapte op de arbeidsmarkt

Alle sectoren ervaren krapte op de arbeidsmarkt, het nijpende tekort is overal voelbaar, ook in de e-commerce sector. Om dit probleem aan te pakken komt het kabinet met verschillende voorstellen, zoals: meer werken meer laten lonen, zodat werknemers een prikkel krijgen om meer uren te werken. Ook komt het kabinet met een inventarisatie van de arbeidsmarkt van de toekomst. Daarbij wordt ook fundamenteel nagedacht over de rol die arbeidsmigratie vervuld.

Innovatie als antwoord op de uitdagingen

Nederland staat voor verschillende uitdagingen: we streven naar duurzaamheidsambities, we ervaren arbeidsmarktkrapte en we kampen met stijgende kosten voor energie, grondstoffen en personeel. Vooral kleinere ondernemers voelen deze druk. Innovatie kan helpen bij het aanpakken van deze problemen en Thuiswinkel.org pleit daarom ook voor een duidelijke en sterke focus op kennis en innovatie.

De toekomstvisie van Thuiswinkel.org, ‘Shop Responsible’, richt zich op duurzame groei om online winkelen aantrekkelijk en toegankelijk te houden voor toekomstige generaties. Innovatie is essentieel voor deze groene groei. Wij ondersteunen de missie van het kabinet om de transitie haalbaar en betaalbaar te maken. Of zoals de koning stelde: “Groene groei begint bij de vraag: wat kunnen we vandaag doen om straks te oogsten?”

Nu en in de toekomst

Het kabinet heeft goede plannen voor het hier en nu. Maar, het is belangrijk om ook vooruit te kijken. De zorgen van de toekomst vragen om meer aandacht en investeringen, met name in onderwijs, onderzoek en innovatie. De plannen van het kabinet om in gesprek te gaan met ondernemers en andere stakeholders zijn positief. Wij grijpen deze kans met beide handen aan om in gesprek te gaan met het kabinet tijdens de ondernemingsklimaattop. Lees hier meer over wat Thuiswinkel.org voor haar leden doet in het kader van Prinsjesdag.

Beeld: © Ministerie van Financiën / Valerie Kuijpers

Lees voor onze langetermijnvisie onze Nationale E-commerce Agenda.

Nationale E-commerce Agenda.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene ten Ham
Marlene Ten Ham 400X400

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp