Sterke regionale verschillen in de Europese B2C e-commerce geven een gemengd beeld van de groei van de sector

Categorie
Gepubliceerd op: 10 oktober 2024
Bijgewerkt op: 10 oktober 2024
Vrolijke Mensen Achter Een Laptop

Ecommerce Europe en EuroCommerce hebben opnieuw de handen ineengeslagen voor het European E-commerce Report 2024. In 2023 kende de Europese B2C e-commerce sector een bescheiden groei van 3%, tegen 2% in 2022, met een nominale omzet die steeg van €864 miljard naar €887 miljard en een inflatie die daalde van 8,5% naar 6,1%. Ondanks de algehele nominale groei vertoont het e-commerce landschap echter aanzienlijke regionale verschillen.

De Europese digitale handelssector worstelt nog steeds met uitdagingen die de groei sinds 2022 vertragen. Deze omvatten inflatie, ongelijke technologische vooruitgang, het aannemen van duurzamere modellen en het aanpassen aan nieuwe duurzaamheidsregelgeving. Bovendien hebben in de EU gevestigde bedrijven te maken met harde concurrentie van niet-EU-gebaseerde spelers, in combinatie met een gebrek aan eerlijke handhaving van EU-regelgeving op deze gebieden.

De regionale indeling van het rapport laat een gemengde prestatie zien op verschillende macro-gebieden. West-Europa, traditioneel de grootste markt voor Europese B2C e-commerce, zag een lichte daling van 1% en sloot 2023 af op € 596 miljard. Zuid-Europa en Oost-Europa lieten daarentegen sterke groeicijfers zien van respectievelijk 14% en 15%, met omzetten van € 166 miljard en € 17 miljard. Centraal-Europa toonde veerkracht met een stijging van 8%, in totaal € 79 miljard, terwijl Noord-Europa te maken kreeg met een daling van 5% en eindigde op € 56 miljard.

Net als in de editie van 2023 bevat het rapport van 2024 inflatiegecorrigeerde cijfers voor Europa en zijn regio's. Hoewel inflatie leidde tot een reële daling van de e-commerce-omzet (-3% aanpassing), suggereert de vergelijking tussen de algemene cijfers van vorig jaar en de gegevens van vandaag dat de inflatie geleidelijk stabiliseert, waarbij het verwachte inflatiepercentage voor 2024 verder daalt tot een meer normale 2,7%. Prognoses geven ook een robuustere groei van 8% aan voor 2024, wat een herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in heel Europa weerspiegelt.

Het rapport benadrukt de inspanningen van Europese e-commercebedrijven om te voldoen aan nieuwe wetgeving en tegelijkertijd groeimogelijkheden na te streven. Bedrijven worstelen bijvoorbeeld met het interpreteren en toepassen van de principes van de EU Artificial Intelligence (AI) Act om proactief toekomstbestendige nieuwe winkelervaringen te ontwerpen, inclusief aftersales en retouren. De industrie onderzoekt of consolideert ook re-commerce-activiteiten, zoals renovatie en tweedehandsverkoop, om aan de sterke consumentenvraag te voldoen en te voldoen aan nieuwe wetgeving. Ondanks een potentieel optimistischer marktuitzicht, is het cruciaal voor EU- en nationale beleidsmakers om het probleem van oneerlijke concurrentie van niet-EU-spelers, met name die uit Azië, aan te pakken.

Als reactie op de cijfers en trends merkte Luca Cassetti, secretaris-generaal van Ecommerce Europe, het volgende op: "Om te stabiliseren na een reeks hobbelige jaren en te blijven groeien, heeft de digitale handelssector duidelijke signalen nodig van besluitvormers, die de rol van e-commerce als motor van een hernieuwd Europees concurrentievermogen moeten erkennen. Allereerst moeten we zorgen voor een gelijk speelveld en effectieve handhaving van EU-regels voor alle e-commercespelers die actief zijn in de EU, ongeacht waar ze gevestigd zijn. Ten tweede is het van het grootste belang dat beleidsmakers de doelstellingen van kanaalneutraliteit en eenvoudige naleving door bedrijven nastreven bij het bekijken van de sector, zoals uiteengezet in ons Manifest.”

Christel Delberghe, directeur-generaal van EuroCommerce, merkte op: “Ons rapport laat zien dat e-commerce levendig blijft en aanzienlijke groeikansen biedt door technologische vooruitgang en een sterke consumentenvraag naar duurzaamheid. Het wordt ook geconfronteerd met veel uitdagingen die voortvloeien uit bijvoorbeeld wereldwijde concurrentie, verschillende niveaus van technologische acceptatie of worstelen met nieuwe EU-wetgeving. Het vermogen van bedrijven om te innoveren en zich aan te passen aan deze veranderende omstandigheden zal van cruciaal belang zijn voor hun succes in dit concurrerende landschap, evenals de eerlijke handhaving van EU-wetgeving op alle bedrijven die aan EU-consumenten verkopen door Europese autoriteiten.”


Ben je benieuwd naar het rapport?

Wil je meer weten over het rapport? Bekijk dan de lightversie van het rapport.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Optimaliseer je website voor AI (GEO)

    Gepubliceerd op 14 oktober 2024
    Kennisartikel

    Hoe zorg je ervoor dat AI mijn product of service aanbeveelt aan de gebruiker? Onze business partner U- Digital legt het in dit kennisartikel aan je uit.

    Eric Waterschoot 800 X 400
  • Thuiswinkel.org presentaties op Shopping Today 2024

    Gepubliceerd op 11 oktober 2024
    Download

    Tijdens Shopping Today 2024 heeft Thuiswinkel.org verschillende presentaties gegeven. Download op deze pagina de presentaties.

    Wrap Up 800 X 400
  • Shopping Today 2024: Dé inspiratiebron voor de toekomst van e-commerce

    Gepubliceerd op 10 oktober 2024
    Kennisartikel

    In dit artikel geven we je een impressie van hoe Shopping Today eruit heeft gezien en blikken we terug op de inspirerende keynotesessies. 

    Wrap Up 800 X 400
  • Oscar Hundman over het succes van bol

    Gepubliceerd op 10 oktober 2024
    Kennisartikel

    Oscar Hundman, Chief eCommerce Officer van bol, vertelt tijdens Shopping Today hoe het nu met bol gaat, wat er moet veranderen en hoe ze bouwen aan een toekomst waarin duurzame groei centraal staat.

    Oscar Hundman, Bol, Wrap Up