Roland Kahn (Cool Investments): "Pas op voor bureaucratie"

Categorie
Gepubliceerd op: 31 januari 2020
Bijgewerkt op: 22 februari 2021
Geschreven door
Webwinkel Vakdagen WWV Spandoek Banner 800X400

Roland Kahn, CEO bij CoolInvestments, had de eer om de Webwinkel Vakdagen af te trappen. De ondernemer in hart en nieren nam ons mee in zijn persoonlijke verhaal over ondernemerschap en deed een voorspelling: Bij fysieke winkels heeft de sanering plaatsgevonden, online gaat die nu beginnen.

Roland Kahn, eigenaar van onder andere America Today, MS Mode en CoolCat junior, heeft een geschiedenis waar je u tegen zegt. Hij opende zijn eerste kledingwinkel in 1976. “Het draait erom dat je klanten blij de winkel uitgaan. Dat was toen zo en dat is nu zo. En het geldt zowel offline als online”, vertelt hij. Volgens Roland draait het ondernemerschap tegenwoordig om 5 p’s:

  • Personality (inspiratie)
  • Potential (creatief)
  • Passion (go for it)
  • Power (transparant)
  • Pragmatic (realisatie)

“Een ondernemer is geen wetenschapper, maar doet gewoon dingen. Dat gaat soms goed en soms fout, maar uiteindelijk zorgt hij ervoor dat hij groeit”, vertelt hij. Roland Kahn waarschuwt wel voor het moment dat bedrijven té groot worden. “Dan komen er bestuurslagen en nog meer bestuurslagen. Dat kan heel nuttig zijn, maar je raakt wel de connectie kwijt met je klant. De winkelmedewerker weet echt nog wat er gebeurt en speelt bij de klant, maar dat komt niet meer terecht bij de directie. Er ontstaat bureaucratie en dat is moeilijk te doorbreken.”

Investeer in talent

“Er gebeurt veel in de wereld, dus het wordt belangrijker om te laten zien waarom je als merk bestaat en onderscheidend bent ten opzichte van internationale spelers. Daarbij is het belangrijk om de juiste mensen in huis te hebben. Zorg dat je continu blijft investeren in jong talent en leert van wat er goed en niet goed gaat.”

Wie gaat het redden?

Op de vraag of er nog leven is voor fysieke winkels en/of webwinkels geeft Roland aan dat het steeds meer én én wordt. “Fysieke winkels in de discount werken prima. Die zijn heel succesvol en hoeven niet per se online. In de kleinere steden komt er steeds meer service bij winkels. Daar draait het meer om direct contact met de klant. Kortom, zij redden het ook wel. De provinciesteden die een mooi aanbod kunnen bieden redden het ook, mits klanten in de binnensteden kunnen blijven komen en er (gratis) parkeergelegenheid is. De grote steden redden het alleen als ze blijven innoveren en vernieuwen. In de winkelstraat heeft de sanering plaatsgevonden. De grote verliesgolf gaat dus nu bij webwinkels beginnen.”

Deel dit nieuwsartikel