Slimme bezorging als groeifactor: zo helpt Ingrid retailers

Categorie
Gepubliceerd op: 10 april 2025
Bijgewerkt op: 10 april 2025
Slimme Bezorging Als Groeifactor Zo Helpt Ingrid Retailers
Business Partner

Ingrid is een nieuwe business partner van Thuiswinkel.org. Ontdek hoe Ingrid retailers helpt om bezorging winstgevend, flexibel én duurzaam te maken en over hoe zij de leden van Thuiswinkel.org verder kunnen helpen.

Wat zijn de USP’s van Ingrid?

Ingrid helpt e-commerce- en omnichannel-retailers om van bezorging een winstgevende groeifactor te maken in plaats van een kostenpost. Met een slimme, data-gedreven aanpak realiseren klanten tot wel 70–80% meer omzet uit verzending.

Dankzij naadloze integraties met vervoerders, A/B-testmogelijkheden en bruikbare verzenddata kunnen retailers gepersonaliseerde bezorgopties aanbieden die zowel de conversie als de winstgevendheid op lange termijn vergroten.

Ook store-to-door-bezorging levert sterke resultaten op. Zo zag een Britse modeklant de wekelijkse omzet met 10% stijgen door winkelvoorraden in te zetten voor online bestellingen. Dit verkort de levertijden en vermindert transportemissies — zeker in combinatie met lokale, duurzame bezorgpartners.

Retouren zijn een essentieel onderdeel van de Online klantreis — en hoeven niet gelijk te staan aan verloren omzet. Met behulp van AI en een breed scala aan retourmogelijkheden helpen we retailers om retouren slim te integreren in loyaliteitsprogramma’s, te werken met dynamische retourtermijnen en -tarieven, en meer dan 30% van de retouren om te zetten in ruilingen.

 

Wat inspireerde Ingrid om uit te breiden naar Nederland?

Na succes in Scandinavië, en met steun van Verdane en Schibsted Ventures als investeerders, breiden we uit naar Nederland om lokale retailers te helpen hun marges te beschermen en slimmer op te schalen.

We kijken er vooral naar uit om Nederlandse retailers te ondersteunen bij het aanbieden van nieuwe last-mile-opties zoals pakketkluizen en fiets bezorging — zonder operationele rompslomp. Winstgevende bezorging en retouren lijken soms ver weg, maar onze klanten in Scandinavië bewijzen dat het zeker haalbaar is.

Wat is momenteel de grootste uitdaging in e-commerce? Hoe pakken jullie dat aan? En welke ontwikkelingen zie je op korte en lange termijn?

Het is lastig concurreren met giganten als Amazon en Bol.com, die van bezorging een loyaliteitsvoordeel hebben gemaakt. Maar met een proactieve strategie vóór de aankoop is het mogelijk om concurrerend te blijven zónder winstmarge op te geven.

Vandaag de dag zijn verzendkosten, snelheid en flexibiliteit net zo belangrijk als product en prijs. Klanten verwachten keuze. Volgens Q&A Retail heeft 59% van de Nederlandse consumenten een voorkeur voor PostNL, maar wat met die andere 41%? Budbee-pakketkluizen winnen terrein, en steeds meer klanten kiezen voor Cycloon voor geplande of express leveringen.

Daarom zien retailers die meer vervoerders aanbieden bij checkout een stijging van 5% in conversie. En wie meerdere bezorgopties biedt, ziet zelfs bijna 30% meer conversie. Bezorgkeuze is geen luxe meer — het is een voorwaarde voor groei.

Duurzaamheid speelt ook een grote rol. ‘Business as usual’ is niet langer houdbaar. Tijdens piekperiodes eind 2024 koos 50% van de shoppers voor een duurzame bezorgoptie wanneer die werd aangeboden. In Nederland geeft 3 op de 10 consumenten aan bereid te zijn om ongeveer €2 extra te betalen voor milieuvriendelijke levering. Meer vervoerders, meer bezorgopties en duidelijke labels zoals ‘fossielvrij’ of ‘elektrisch’ maken hier het verschil.

Op de lange termijn is winstgevendheid alleen mogelijk met duurzame bedrijfsvoering — zeker nu regelgeving verandert. In België zijn webshops al verplicht om ten minste twee bezorgopties aan te bieden bij checkout, waarvan één een groene last-mile-optie moet zijn, zoals pakketkluizen of afhaalpunten. In Nederland onderzoekt de Autoriteit Consument Markt (AFM) duurzaamheidclaims van drie grote vervoerders. Alles wijst erop dat er nog meer veranderingen aankomen.

Hoe kan Ingrid de leden van Thuiswinkel.org ondersteunen?

Nederlandse retailers staan onder druk: klanten verwachten steeds meer, terwijl de bezorgkosten blijven stijgen. Uit onderzoek van Q&A Retail blijkt twee grote pijnpunten: veel bestellingen worden gratis verzonden, ook als dat niet nodig is, en next-day delivery is de standaard geworden.

Dit model brengt onnodige kosten en leveringsdruk met zich mee — zeker tijdens piekperiodes. Ingrid helpt om bezorging slimmer, flexibeler en kostenefficiënter te maken.

Klanten kunnen zelf kiezen hoe en wanneer ze hun bestelling ontvangen — sneller, duurzamer of voordeliger. Die flexibiliteit geeft retailers meer grip op zowel kosten als serviceniveau.

Door klanten te stimuleren om bewuste keuzes te maken, kunnen retailers het volume verschuiven van dure next-day delivery naar efficiëntere opties. Gratis bezorging — zoals next-day of avondlevering — kan strategisch worden ingezet als beloning bij grotere bestellingen. Zo stijgt de gemiddelde orderwaarde en daalt de druk op marges.

Nauwkeurige lever verwachtingen (ETA’s) en ondersteuning voor voorkeursvervoerders verminderen bovendien het aantal klantvragen en verbeteren de totale bezorgervaring.

Kortom: gemak hoeft niet ten koste te gaan van marge. Met Ingrid kunnen leden van Thuiswinkel.org hun bezorgkosten verlagen, de AOV verhogen en bezorgervaringen bieden die klanten terug laten komen.

 Is Ingrid ook actief over de grens? Zo ja, hoe helpt Ingrid leden bij cross-border activiteiten?

Ingrid ondersteunt meer dan 250 retailers in ruim 170 markten wereldwijd, in meer dan 30 talen. Klanten kunnen kiezen uit 350+ verzendopties om hun bezorgstrategie lokaal af te stemmen, en eenvoudig A/B-testen uitvoeren bij checkout voor optimale conversie én omzet uit bezorging.

Wat zijn jullie top 3 adviezen voor leden van Thuiswinkel.org?

1. Test en optimaliseer je verzendkosten.

Voer A/B-testen uit om de ideale prijs (ook voor gratis verzending) te bepalen die de conversie stimuleert. Positioneer betaalde bezorging als een premium optie — sta versteld hoeveel klanten bereid zijn te betalen voor extra gemak en flexibiliteit.

2. Gebruik gratis verzending strategisch.

Je hoeft gratis verzending niet volledig af te schaffen, maar wel slim in te zetten. Stel een drempel in net boven je gemiddelde orderwaarde en stimuleer upselling naar betere bezorgopties om lage marges te compenseren.

3. Heroverweeg je retour strategie.

Begrijp wie retourneert en waarom. Pas het retourbeleid aan voor veel-retourneerders met dynamische retourtermijnen en gelaagde tarieven. Gebruik AI-gestuurde productaanbevelingen om terugbetalingen om te zetten in ruilingen. Een soepele en klantvriendelijke retourflow verhoogt loyaliteit en retentie.

Tot slot

Nederlandse retailers staan voor de uitdaging van stijgende kosten, veranderende klantverwachtingen en toenemende druk op het gebied van duurzaamheid. Maar met de juiste tools hoeven ze niet te kiezen tussen conversie, duurzaamheid en winstgevendheid — met Ingrid kunnen ze alle drie realiseren.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp