Thuiswinkel.org bezorgd over uitspraak kantonrechter

Categorie
Gepubliceerd op: 6 juni 2023
Bijgewerkt op: 6 juni 2023
Geschreven door
Winkels Parfum 800X400

Een Amsterdamse drogisterij moet een consument het aankoopbedrag (€ 476,90) van twee flessen parfum terugbetalen die hij via de website van de drogisterij kocht. Dat hij de parfums opende om te testen maakt niet dat hij die niet mocht retourneren oordeelt de kantonrechter. Thuiswinkel.org is verbaasd over deze uitspraak, aangezien in een vergelijkbare zaak de Geschillencommissie oordeelde dat de verkoper waardevermindering in rekening mocht brengen

In het vonnis staat: 

"De omstandigheid dat de drogisterij de parfum mogelijk niet meer kan verkopen, doet niet aan de consumentenbescherming van de consument af. De consument is ook niet aansprakelijk voor waardevermindering als het product is gebruikt om de aard en kenmerken daarvan vast te stellen. Dat kan in de gegeven omstandigheden het één of enkele keren sprayen van de parfum zijn, zoals de consument ook heeft gedaan."

Deze uitspraak kan grote impact op de markt hebben, aangezien hier makkelijk misbruik van gemaakt kan worden. Volgens de kantonrechter had de webwinkel kunnen voorkomen dat de consument de verpakking opende door testers mee te sturen: "Als de drogisterij dat had gedaan, dan had de consument de verpakking ongeopend en verzegeld kunnen en moeten laten en dan wel zou hij aansprakelijk kunnen zijn voor waardevermindering."

Verbazing over uitspraak

Een consument mag in een winkel ook geen parfum uitpakken en het cellofaan verbreken. Hoewel daar vaak een tester bij het product staat, is dit niet altijd het geval. Daarnaast is het bij een online aankoop niet altijd mogelijk om een tester mee te sturen. Sommige parfumleveranciers staan het niet toe, en daarnaast zijn er voor de webwinkel kosten aan verbonden. Het aanbieden van een testrecht bij parfum zou een service moeten zijn en niet wettelijk verplicht. Uiteraard is het wel belangrijk dat de webshop de klant goed informeert over het niet hebben van een herroepingsrecht. 

"We zijn verbaasd over deze uitspraak, want een tijdje geleden oordeelde de Geschillencommissie Thuiswinkel nog dat je thuis parfum niet uit de verzegelde verpakking mag halen om uit te proberen, omdat het product daarna onverkoopbaar is. In die kwestie mocht de webwinkel wel waardevermindering in rekening brengen. Het betreft immers een luxeartikel en een deel van de prijs wordt bepaald door de naam, de uitstraling en het imago ervan", aldus Vincent Romviel, head of legal bij Thuiswinkel.org. 

Herroepingsrecht

Consumenten hebben het recht een artikel te retourneren binnen 14 dagen na ontvangst. Tijdens de bedenktermijn mogen zij het product in die mate gebruiken als noodzakelijk is om de werking ervan te controleren. Voor het herroepingsrecht gelden uitzonderingen, bijvoorbeeld bij producten die op maat zijn gemaakt en hygiëneproducten, die vaak verzegeld zijn. De kantonrechter in Amsterdam heeft nu geoordeeld dat parfum niet onder de uitzonderingsregels valt. In het vonnis staat: "De consument moet in beginsel de verpakking kunnen openen om toegang tot de inhoud ervan te hebben indien gelijksoortige producten normaal in winkels zonder verpakking zijn uitgestald."

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • De route naar circulaire e-commerce

    Gepubliceerd op 21 november 2024
    Categorie

    Dit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.

    Circulaire Economie 800X400
  • Whitepaper: De route naar circulaire e-commerce

    Gepubliceerd op 21 november 2024
    Download

    Dit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.

    Mock Up Cover Whitepaper Circulaire Ecommerce
  • Dark patterns staan volop in de belangstelling

    Gepubliceerd op 20 november 2024
    Kennisartikel

    Volgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?

    6. Dark Patterns Reisbranche
  • Optimaliseer je website voor AI (GEO) + SearchGPT

    Gepubliceerd op 18 november 2024
    Kennisartikel

    Hoe zorg je ervoor dat AI mijn product of service aanbeveelt aan de gebruiker? Onze business partner U- Digital legt het in dit kennisartikel aan je uit.

    Eric Waterschoot 800 X 400