Thuiswinkel.org: “Maak het meldpunt voor productveiligheid ook toegankelijk voor retailers en branches”
Bijgewerkt op: 19 april 2021
E-commerce zit al jaren in de lift en brengt online shoppers veel gemak. Zo kunnen producten van over de hele wereld in een paar muisklikken worden gekocht. Dit zorgt echter ook voor uitdagingen op het gebied van veilige producten voor consumenten, controle en handhaving en een eerlijk speelveld voor onze Nederlandse (online) ondernemers.
Samen met haar branchepartners Techniek Nederland en INretail heeft Thuiswinkel.org hier digitaal over gesproken met staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat). Daarbij heeft BCC (lid van Thuiswinkel.org en de andere partijen) in het gesprek, bij monde van CEO Herman Bramer, inzichtelijk gemaakt tegen welke uitdagingen ondernemers aanlopen.
Meldpunt productveiligheid
Het ministerie werkt momenteel aan één centraal punt waar consumenten terechtkunnen met een klacht of vraag over productveiligheid en met eventuele meldingen over productveiligheid bij directe import. Hiermee geeft de staatssecretaris invulling aan 1 van de 24 aanbevelingen uit het SER-advies over directe import door consumenten uit derde landen. Thuiswinkel.org, Techniek Nederland en INretail hebben riepen de staatssecretaris op om dit meldpunt uit te breiden, zodat ook bedrijven en branches misstanden kunnen melden. Volgens staatssecretaris Keijzer is dit een goede suggestie aangezien dit meldpunt in belangrijke mate kan bijdragen aan het – voor ministeries en handhavingsinstanties – inzichtelijk maken waar gehandeld moet worden.
Actieve rol Nederland
Nederland heeft, als een van de frontrunners op het gebied van digitalisering, een actieve rol gespeeld bij het tot stand brengen van de huidige Europese voorstellen op het gebied van marktwerking en digitale dienstverlening. Thuiswinkel.org en haar partners hebben tijdens het gesprek dan ook complimenten geuit aan het adres van staatssecretaris Keijzer voor haar inzet op de dossiers van de Digital Service- en Digital Market Act. “Wij hebben haar wel gevraagd om ook in het vervolgproces en tijdens de Europese onderhandelingen hier een actieve rol in te blijven spelen en vast te houden aan de eerdere Nederlandse inbreng”, zegt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. “Tot slot hebben we bij haar het belang onderstreept dat ondernemers laagdrempelig melding moeten kunnen maken van mogelijk misbruik van marktmacht binnen de platformeconomie en haar gevraagd om te bewaken dat die procedures natuurlijk inhoudelijk goed, maar ook vlot, moeten verlopen.”
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).
-
Cyber Resilience Act: versterk de cybersecurity van jouw digitale producten
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieDe Europese Unie introduceert met de Cyber Resilience Act verplichte cybersecurity-eisen voor alle producten met digitale elementen. Ontdek wat deze wet inhoudt en welke verplichtingen er zijn.