Thuiswinkel.org: “Maak het meldpunt voor productveiligheid ook toegankelijk voor retailers en branches”
Bijgewerkt op: 19 april 2021
E-commerce zit al jaren in de lift en brengt online shoppers veel gemak. Zo kunnen producten van over de hele wereld in een paar muisklikken worden gekocht. Dit zorgt echter ook voor uitdagingen op het gebied van veilige producten voor consumenten, controle en handhaving en een eerlijk speelveld voor onze Nederlandse (online) ondernemers.
Samen met haar branchepartners Techniek Nederland en INretail heeft Thuiswinkel.org hier digitaal over gesproken met staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat). Daarbij heeft BCC (lid van Thuiswinkel.org en de andere partijen) in het gesprek, bij monde van CEO Herman Bramer, inzichtelijk gemaakt tegen welke uitdagingen ondernemers aanlopen.
Meldpunt productveiligheid
Het ministerie werkt momenteel aan één centraal punt waar consumenten terechtkunnen met een klacht of vraag over productveiligheid en met eventuele meldingen over productveiligheid bij directe import. Hiermee geeft de staatssecretaris invulling aan 1 van de 24 aanbevelingen uit het SER-advies over directe import door consumenten uit derde landen. Thuiswinkel.org, Techniek Nederland en INretail hebben riepen de staatssecretaris op om dit meldpunt uit te breiden, zodat ook bedrijven en branches misstanden kunnen melden. Volgens staatssecretaris Keijzer is dit een goede suggestie aangezien dit meldpunt in belangrijke mate kan bijdragen aan het – voor ministeries en handhavingsinstanties – inzichtelijk maken waar gehandeld moet worden.
Actieve rol Nederland
Nederland heeft, als een van de frontrunners op het gebied van digitalisering, een actieve rol gespeeld bij het tot stand brengen van de huidige Europese voorstellen op het gebied van marktwerking en digitale dienstverlening. Thuiswinkel.org en haar partners hebben tijdens het gesprek dan ook complimenten geuit aan het adres van staatssecretaris Keijzer voor haar inzet op de dossiers van de Digital Service- en Digital Market Act. “Wij hebben haar wel gevraagd om ook in het vervolgproces en tijdens de Europese onderhandelingen hier een actieve rol in te blijven spelen en vast te houden aan de eerdere Nederlandse inbreng”, zegt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. “Tot slot hebben we bij haar het belang onderstreept dat ondernemers laagdrempelig melding moeten kunnen maken van mogelijk misbruik van marktmacht binnen de platformeconomie en haar gevraagd om te bewaken dat die procedures natuurlijk inhoudelijk goed, maar ook vlot, moeten verlopen.”
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?