Transparante logistieke kosten van online verkopen niet de oplossing
Bijgewerkt op: 14 december 2022
Afgelopen week waren 103 Kamerleden voor de motie van Kamerlid Van der Graaf (CU) die het kabinet oproept tot meer prijstransparantie bij online verkopen. De indieners willen dat de logistieke kosten van een bestelling altijd zichtbaar zijn voor de consument. Thuiswinkel.org is van mening dat er geen probleem wordt opgelost met een verplichting om de kosten van het bezorgen te tonen.
De breed gesteunde motie werd ingediend tijdens de begroting van EZK op 6 december. De motie schetst het probleem dat logistieke bezorg- en retourkosten niet zichtbaar zouden zijn voor consumenten en dat deze kosten nu verdisconteerd zijn in de verkoopprijs. Het inzichtelijk maken van bezorg- en retourkosten zou naar verwachting van de ChristenUnie moeten leiden tot:
- bewuster bestellen en optimaler bezorgen;
- meer verkeersveiligheid;
- minder verkeerscongestie;
- minder verspilling van geretourneerde producten.
De motie van de CU is mede ondertekend door de PvdA en de SGP.
Welk probleem wordt er precies opgelost?
Online een aankoop doen is duurzamer dan een aankoop doen in een fysieke winkel, tonen diverse onderzoeken aan. Zo laat dit onderzoek zien dat een online aankoop twee tot drie keer minder belastend is voor het milieu dan een winkelaankoop. Ook de presentatie van Walther Ploos van Amstel tijdens de E-commerce Poort geeft inzicht in een aantal stevige misvattingen over de sector. Zo wordt de zogenoemde ‘overlast’ van bestelbusjes niet veroorzaakt door e-commerce (nog geen 1% van het verkeer in woonwijken zijn pakketbussen) en is de milieu-impact van de e-commercesector lager dan de fysieke retail. En ook de verspilling van geretourneerde producten is laag blijkt uit onderzoek van het Ministerie van IenW, al helemaal bij kleding (0,03%). Verreweg de meeste producten worden weer als nieuw verkocht: Bij de helft van de retailers wordt 95-99% opnieuw verkocht.
Het idee van meer transparantie in de e-commercesector kan een goed idee zijn. Thuiswinkel.org pleit ervoor om de nadruk te leggen op transparantie van de CO2-uitstoot, in plaats van op de prijs van de bezorging. Met het tonen van de prijs van de bezorging, leg je kwetsbare concurrentieposities en uit-onderhandelde contracten bloot. Wel kun je laten zien wat de CO2-uitstoot van bezorging is. Daar is een rekenmethodiek voor ontwikkeld – Bewust Bezorgd – waarmee op uniforme wijze gemeten kan worden wat de CO2-uitstoot van bezorgen is.
Waarom eigenlijk een verplichting om de kosten van het bezorgen te tonen? Er zijn ook heel veel andere kosten waar de consument voor betaalt, maar die niet zichtbaar zijn op de bon: marketing, huur van het pand, energiekosten, et cetera.
Vraagtekens bij plannen CU
Het idee komt van het plan “Bezorgd over de pakketmarkt” van de ChristenUnie. Naast dat de markt transparant moet worden op de prijzen van bezorging wil de CU laten betalen voor retouren, wil men de verkeersveiligheid bevorderen door de introductie van een wijkbezorger en de introductie van een pakketwet. Tot slot wil de CU schuldenproblematiek aanpakken door het verbieden van de “koop op afbetaling”. Bij de plannen van de CU plaatste Thuiswinkel.org eerder al stevige vraagtekens.
Vervolgstappen
Door het aannemen van de motie is het nu aan de regering om onderzoek uit te voeren naar de logistieke kosten, deze inzichtelijk te maken en de Kamer hierover te infomeren aan het eind van het eerste kwartaal in 2023. In samenwerking met Topsector Logistiek is de sector al actief aan de slag met het inzichtelijk maken van logistieke proces. We gaan dus graag het gesprek aan over het thema.
Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update
Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De ROI van duurzaamheid: Hoe groene strategieën bijdragen aan winstgevendheid.
Gepubliceerd op 19 december 2024KennisartikelHoe je duurzaam ondernemen omzet in een winstgevende bedrijfsstrategie? In dit artikel ontdek je hoe groene strategieën niet alleen het milieu, maar ook je winstgevendheid verbeteren.
-
Podcastserie over circulair shoppen: een duurzaam én winstgevend businessmodel
Gepubliceerd op 9 december 2024KennisartikelIn de podcastserie van de expertgroep ‘Circulair shoppen in 2030’ van ShoppingTomorrow leer je hoe bedrijven als PostNL en Decathlon circulaire kansen benutten.
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.
-
Thuiswinkel Talk: ShoppingTomorrow expertgroep Circulair Shoppen in 2030 - bol.
Gepubliceerd op 4 december 2024PodcastLuister nu en ontdek hoe bol.com circulariteit omarmt!