Uitgesproken: De krassende stoel en het vertrouwen van de consument
Bijgewerkt op: 16 februari 2021
Ank van Heeringen bespreekt geschillen tussen webwinkels en consumenten. Dit keer een zaak over stoelen die krassen op de vloer veroorzaken.
De consument
Ik heb nieuwe stoelen gekocht. Er zitten dopjes onder de stoelpoten, maar alsnog maken de stoelen krasjes op mijn houten vloer. Ik ben er niet voor gewaarschuwd of over geïnformeerd dat dit zou kunnen gebeuren, dus vertrouwde ik erop dat de stoelen geen krasjes veroorzaken. Dit hebben ze wel gedaan en dus wil ik een vergoeding voor het opknappen van mijn vloer.
De ondernemer
Vervelend dat dit is gebeurd. Helaas kunnen wij hier weinig aan doen: de consument moet hiervoor bij de producent van de stoelen zijn. Tenzij de commissie anders beslist. De consument mag de stoelen wel retourneren en nieuwe stoelen bij ons uit komen kiezen. Een andere optie is om de stoelen te houden en te voorzien van goede doppen, om beschadiging in te toekomst tegen te gaan.
De deskundige
De commissie vraagt om een deskundigenrapport. Ik heb de vloer bekeken. De vloer is inderdaad door de stoelpoten beschadigd. Hierdoor zal de vloer in het geheel geschuurd moeten worden en daarna ook opnieuw behandeld. De kosten die de consument voor het schuren en behandelen heeft opgegeven zijn reëel.
De commissie
Wij nemen de bevindingen over van de deskundige. De gebrekkigheid komt niet door een onverwacht veiligheidsrisico, waardoor de verkoper zich niet kan onttrekken aan de aansprakelijkheid. De verkoper ontkent bovendien niet dat de stoelen bij normaal gebruik beschadigingen hebben veroorzaakt die niet verwacht hoefden te worden. Hierdoor is de klacht terecht en de eis dus gegrond: de verkoper moet de kosten van het schuren en behandelen van de vloer betalen.
Mijn oordeel
Volgens de commissie had de verkoper de consument dus moeten wijzen op het gebruik van de stoelen op een houten vloer. Maar in hoeverre is er ook gekeken naar de onderzoeksplicht van de consument? Blijkbaar zijn geen mededelingen van de verkoper en doppen onder poten genoeg.
De bijzondere product aansprakelijkheid waar de verkoper zich op beroept – met de verwijzing naar de producent - geldt voor producten die gebrekkig zijn als ze niet de veiligheid bieden die daarvan mag worden verwacht. Bij non-conformiteit kan de consument zich tot de verkoper wenden. Als de klacht terecht is dan kan de verkoper zijn aansprakelijkheid hiervoor niet afwijzen.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?