Uitspraak van rechter onderstreept het belang van Thuiswinkel.org
Bijgewerkt op: 24 oktober 2022
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat rechters vanaf nu in iedere rechtszaak moeten toetsen of webshops hun informatieplicht hebben nageleefd. Leden van Thuiswinkel.org doorlopen elk jaar de certificering waarin onder meer wordt gekeken of de webshop voldoet aan de wettelijke informatieplichten. Bij het positief afronden van de certificering, mag de webshop het keurmerk en het logo van Thuiswinkel Waarborg voeren.
Wettelijke informatieplichten
In de certificering controleert Thuiswinkel.org onder andere of de webshop voldoet aan de wettelijke informatieplichten. Daarbij gaat het er bijvoorbeeld om dat webshops consumenten informeren over hun vestigingsadres en contactgegevens, het herroepingsrecht, eventuele uitzonderingen op het herroepingsrecht en de betaalmogelijkheden. Door deze controle weten webshops dat zij voldoen aan de wetgeving, iets wat vertrouwen uitstraalt naar consumenten.
Waarom informatieplichten naleven?
De hoogste rechter in Nederland (de Hoge Raad) heeft geoordeeld dat rechters in elke rechtszaak moeten toetsen of de informatieplichten zijn nageleefd. Als de rechter constateert dat een webshop hieraan niet heeft voldaan, kan hij oordelen dat de consument de openstaande factuur voor het geleverde product of de geleverde dienst niet hoeft te betalen.
De rechtbank in Amsterdam heeft onlangs geoordeeld dat dit zelfs mogelijk is als de webshop door de Geschillencommissie in het gelijk is gesteld. Wat was er aan de hand? De consument heeft zijn klacht ingediend bij de Geschillencommissie en die heeft de consument geen gelijk gegeven. De consument moest door deze beslissing de openstaande facturen toch betalen. Na deze uitspraak heeft hij gelijk actie ondernemen en het geschil voorgelegd aan de rechter. Volgens de rechter blijkt uit de uitspraak van de Geschillencommissie niet dat er is onderzocht of de webshop de wettelijke informatieplichten heeft nageleefd. De rechter vernietigt daarom de uitspraak van de Geschillencommissie en gaat vervolgens zelf toetsen of de informatieplichten zijn nageleefd. De webshop blijkt deze niet te hebben nageleefd en de rechter stelt de consument in het gelijk. De consument hoeft hierdoor toch niets betalen.
Certificering door Thuiswinkel.org
De uitspraak van de rechtbank in Amsterdam onderstreept het belang van de certificering door Thuiswinkel.org. Met het positief afronden van de certificering voldoet een webshop aan het consumentenrecht en de informatieplichten. Ben je benieuwd naar de certificering van Thuiswinkel.org?
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De elektrische step: wel of niet toegestaan in Nederland?
Gepubliceerd op 9 november 2023KennisartikelAls je online een elektrische step koopt, hoe kun je weten of deze op de openbare weg mag worden gebruikt? Hierover heeft de Geschillencommissie Thuiswinkel moeten oordelen.
-
Uitgesproken Ank: Nieuwe wetgeving
Gepubliceerd op 22 juni 2022KennisartikelElke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een gekochte wasmachine waarbij na 31 maanden het glas is gesprongen.
-
Uitgesproken Ank: Gebreken ontstaan door gebruik
Gepubliceerd op 31 mei 2022KennisartikelElke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over gekochte meubelen waarvan gebreken zijn ontstaan door gebruik.
-
Uitgesproken Ank: Een welles-nietes kwestie
Gepubliceerd op 23 maart 2022KennisartikelElke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over twee lampen voor een auto die beschadigd waren bij ontvangst.