UPV-verplichting kleding- en textielsector van start op 1 juli 2023

Categorie
Gepubliceerd op: 26 april 2023
Bijgewerkt op: 26 april 2023
Geschreven door
UPV 800 X 400

De kleding- en textielsector in ons land krijgt vanaf 1 juli te maken met nieuwe wetgeving: de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid Textiel (UPV). Bedrijven worden verantwoordelijk voor de afvalfase van alle kleding en linnengoed die ze in Nederland verkopen. Dat heeft staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat 21 april bekendgemaakt.

Nieuwe verplichtingen om doelstellingen te halen

Met het Besluit UPV Textiel worden producenten en importeurs van kleding en huishoudtextiel verantwoordelijk voor de afvalfase van producten die zij in Nederland op de markt brengen. Volgens onderzoek van het ministerie dankten huishoudens in 2018 in totaal 305 kiloton kleding af. De overheid wil hergebruik stimuleren en verspilling en vervuiling tegengaan. Daar heeft de overheid doelstellingen aan gekoppeld: 50% van de afzet op de Nederlands markt moet in 2025 gerecycled/hergebruikt worden en stapsgewijs loopt dit op tot 75% in 2030 en 100% in 2050. Nu wordt 35% hergebruikt en gerecycled.

Wat is UPV?

Een Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) maakt producenten en importeurs verantwoordelijk voor de gehele cyclus van een product, tot en met de afvalfase. UPV’s gelden per product. Zo zijn er in ons land al UPV’s voor onder meer verpakkingen, elektrische apparaten, batterijen en autobanden. Frankrijk kent ook een UPV Textiel en in o.a. België, Spanje, Zweden en Duitsland is eveneens wetgeving in voorbereiding. UPV-wetgeving is vanaf 2025 overal in de EU verplicht. Het doel van de UPV is om te zorgen voor meer hergebruik, minder verspilling en minder vervuiling in de fashionbranche. Om zo te komen tot een circulaire textielsector in 2050.

Collectieve organisatie door Stichting UPV-textiel

Het is kostbaar en een uitdaging om individueel aan de UPV-verplichtingen te voldoen. Daarom is Stichting UPV Textiel opgericht door Modint en INretail. Deze producentenorganisatie gaat de UPV-verantwoordelijkheden die leveranciers en importeurs van kleding en huishoudtextiel hebben collectief organiseren. Dit maakt de organisatie van een landelijk dekkend kwalitatief inname- en verwerkingssysteem efficiënt, effectief en betaalbaar. Via deze link kan jij je aanmelden en voor aanvullende informatie verwijzen we je door naar de website van Stichting UPV Textiel.


Wil je meer informatie?

BEKIJK DAN DE WEBSITE >

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Wouter van der Laan
Wouter 250 X 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp