Ecommerce Europe verzoekt ban op dual pricing in de VBER te behouden
Bijgewerkt op: 19 januari 2022
Ecommerce Europe lanceerde deze week een campagne om het belang van het behoud van één prijs voor on- en offline verkopen te benadrukken. Tijdens de pandemie heeft omnichannel retail (het verkopen van producten off- en online) mkb-bedrijven geholpen hun producten te verkopen toen de winkels gedwongen dicht waren. De voorgestelde veranderingen in Europese mededingingsregels zorgen voor hogere online prijzen voor Europese consumenten, die hierdoor letterlijk de prijs betalen voor het plan van de Commissie om offline retailers te beschermen.
De huidige Vertical Block Exemption Regulation (VBER), die zich richt op verticale afspraken over de distributie en levering van producten en diensten, verloopt komende juni. Het nieuwe voorstel van de Europese Commissie geeft verkopers de mogelijkheid om verschillende prijzen te hanteren op verschillende distributiekanalen, het zogenaamde ‘dual-pricing’. Verschillende prijzen voor on- en offline sales beïnvloeden niet alleen de verkoopmarge, maar ook het voorraadbeheer en -voorspelling en de verkoopmonitoring.
Het doel van de commissie is om fysieke retailers te helpen in de concurrentie met de groeiende online sector. Maar dual pricing heeft niet het gewenste effect en schaadt de retailindustrie en Europese consument. In de retailsector moeten on- en offline kanalen niet gezien worden als concurrerend, maar als elkaar versterkend. Zeker als bedrijven het omnichannelmodel omarmen.
Luca Cassetti, Secretaris-Generaal van Ecommerce Europe: “Met deze campagne maken we retailers bewust van de negatieve impact van dit voorstel op hun businessmodellen. Tegelijkertijd roepen we kleine bedrijven op om hun stem kenbaar te maken bij nationale toezichthouders en de Europese Commissie. We hopen dat de Commissie begrijpt dat de implementatie van dual pricing zal leiden tot discriminatie tegen online sales. Dit zal niet alleen het mkb en hun omnichannel ambities schaden, maar de retailsector in het algemeen en uiteindelijk ook de consument.”
Marlene ten Ham, algemeen directeur van Thuiswinkel.org: “Namens de Nederlandse e-commercesector is Thuiswinkel.org altijd een voorvechter van eerlijke concurrentieverhoudingen en een gelijk speelveld in Europa geweest. Als we de Europese digitale economie willen stimuleren, is het combineren van off- en online de toekomst, vooral voor het mkb. Wij dringen er daarom bij de Europese Commissie op aan het huidige verbod op dual pricing in de VBER-herziening te handhaven! Het huidige verbod loopt af in juni. In de retail concurreren de kanalen niet, ze vullen elkaar aan!”
Ecommerce Europe heeft een website gelanceerd om aandacht te vragen voor het belang van één prijs voor alle distributiekanalen.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?