Veilig online winkelen: maatregelen tegen aankoopfraude
Bijgewerkt op: 4 november 2024
De digitale wereld wordt steeds vaker opgeschrikt door oplichters die producten te koop aanbieden via nep-webshops, sociale media of online handelsplatformen. Fraudeurs zoeken continue naar nieuwe methoden om op een criminele wijze geld te verdienen. Nietsvermoedende slachtoffers lijden financiële schade door de geraffineerde werkwijze van aankoopfraudeurs. Om de consument beter te beschermen hebben organisaties binnen de publiek-private samenwerking ‘integrale aanpak online fraude’ gezamenlijk maatregelen geselecteerd tegen aankoopfraude.
Het samenwerkingsverband
Fraudeurs maken misbruik van legitieme diensten of producten die worden aangeboden door bonafide organisaties. Daarom hebben de betrokken organisaties zich aangesloten bij het netwerk van de integrale aanpak online fraude. De integrale aanpak is een publiek-private samenwerking om het aantal slachtoffers en de financiële schade van online fraude te verminderen.
Verantwoordelijkheid nemen
De organisaties in dit netwerk werken nauw samen om actie te ondernemen tegen aankoopfraude. Door wisselwerking hebben deze partners diepgaande kennis ontwikkeld van de methoden die fraudeurs binnen de hele fraudeketen toepassen. Deze methoden hebben de partners onder begeleiding van Ernst & Young Forensic & Integrity Services (EY) vastgelegd in een ‘Criminal Journey’. Aan de hand van de ‘Criminal Journey’ is een barrièremodel ontwikkeld dat de zwakke schakels in het fraudeproces identificeert en barrières in kaart brengt.
Maatregelen
Met deze inzichten hebben de partners een aantal maatregelen ontwikkeld. Zo sluiten een aantal partners zich aan bij het bestaande initiatief binnen de integrale aanpak online fraude om doorlopend trends en ontwikkelingen met elkaar te delen. Verder onderzoeken banken en Payment Service Providers nieuwe mogelijkheden om de schade te verminderen. De partners stimuleren slachtoffers om sneller aangifte te doen van aankoopfraude. Meer aangiftes leiden tot meer waardevolle informatie om fraudeurs op te sporen en aan te pakken. Het stelt de partners ook in staat om effectiever samen maatregelen ter voorkoming en verstoring van aankoopfraude te treffen en (meer) slachtofferschap te voorkomen.
Criminal Journey Aankoopfraude
Loop jij tegen fraude aan?
Indien jouw organisatie (veel) last heeft van fraude, kun je dat aangeven bij ons. Wellicht dat wij je verder kunnen helpen. Voor meer informatie of vragen over fraude, neem dan contact op met belangenbehartiging@thuiswinkel.org
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Hekwerkdirect: “Het Thuiswinkel Waarborg werkt conversieverhogend”
Gepubliceerd op 18 november 2024KennisartikelWe spraken Michel Dumoulin van Hekwerkdirect over de positieve conversieresultaten van de recente A/B-test die zij hebben uitgevoerd met het Thuiswinkel Waarborg.
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Vincent Romviel tijdens Shopping Today: Juridische ontwikkelingen in e-commerce
Gepubliceerd op 4 november 2024KennisartikelOntdek de laatste juridische updates in e-commerce: jurist Vincent Romviel deelt cruciale wetgevingsveranderingen en praktische tips van zijn Shopping Today sessie.
-
Nieuwe regels over productveiligheid
Gepubliceerd op 30 oktober 2024CategorieLees meer over de General Product Safety Regulation (GPSR): De nieuwe regelgeving van productveiligheid