Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Bijgewerkt op: 14 november 2024
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders. Dit voorstel is door Thuiswinkel.org besproken tijdens een recente rondetafelbijeenkomst met alcohol verkopende leden. Vervolgens hebben wij de belangrijkste inzichten verwerkt in een position paper, dat we hebben ingediend in de internetconsultatie. Dat de wetswijzing er komt is een feit, maar er bestaat nog onduidelijkheid over de precieze invulling hiervan. We zetten de hoofdpunten van ons standpunt graag op een rij.
Zie hier de volledige positie.
Belangrijkste punten uit het position paper
- Verantwoordelijkheid moet duidelijk zijn: Thuiswinkel.org steunt de basisgedachte van ketenaansprakelijkheid, mits deze effectief jongeren helpt beschermen. Wij benadrukken dat het voorstel verduidelijking nodig heeft, zoals hoe ver de aansprakelijkheid en verwijtbaarheid rijkt. Geldt dit bijvoorbeeld bij het afleveren van pakketten waar de vervoerder redelijkerwijs mag verwachten dat het pakket alcohol bevat? Of enkel wanneer de dienst om de leeftijd controle uit te voeren is afgenomen?
- Gelijke regels voor buitenlandse webshops: Effectieve naleving van wetgeving is niet haalbaar zonder gelijke regels voor buitenlandse aanbieders die in Nederland leveren. Nederlandse webshops dreigen oneerlijk te worden beconcurreerd door buitenlandse partijen die zich minder strikt aan leeftijdsverificatie houden.
- Kosten en concurrentiepositie: De verschuiving van verantwoordelijkheid kan zorgen voor hogere kosten bij vervoerders, die zich juridisch willen indekken. Deze stijgende kosten worden mogelijk doorberekend aan webshops die compliant zijn, waardoor niet-compliant aanbieders een onterecht voordeel krijgen. Hierdoor dreigt een ongelijk speelveld waarin Nederlandse webshops worden ontmoedigd om compliant te zijn.
Toekomstige wetsvoorstellen in het verschiet
Tijdens een stakeholdersessie over de consultatie meldde het ministerie van VWS dat er nog twee andere wetswijzigingen worden voorbereid:
- Verbetering van online leeftijdsverificatie: VWS onderzoekt mogelijkheden om online leeftijdsverificatie te verbeteren en meer eisen te stellen aan de online leeftijdsverificatie, bijvoorbeeld via een digitale wallet (eIDAS). Wij ondersteunen de zoektocht naar betrouwbare online verificatiemethoden die aansluiten op moderne technologieën, mits dit op een werkbare manier kan worden uitgevoerd.
- Fysiek 18+ kenmerk op pakketten: Het ministerie overweegt een regel waarin online verkopers verplicht worden een fysiek 18+ kenmerk op pakketten met alcohol toe te voegen. Thuiswinkel.org pleit voor digitale oplossingen en raadt een fysiek kenmerk af vanwege de flexibiliteit en effectiviteit van digitale opties. Mocht een fysiek kenmerk toch worden ingevoerd, dan hebben wij gepleit voor vrijheid in de vormgeving.
Vervolg
Thuiswinkel.org houdt de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en brengt jullie op de hoogte van nieuwe informatie. Voor vragen kun je altijd contact opnemen via juridisch@thuiswinkel.org. Samen werken we aan een verantwoorde en eerlijke toekomst voor online alcoholverkoop in Nederland.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.