Hoe de politiek de e-commercesector kan helpen verduurzamen

Gepubliceerd op: 17 november 2020
Bijgewerkt op: 30 juni 2021
Duurzaamheid Laptop Met Recycle Symbool 800X400

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de Nederlandse politiek en komend voorjaar zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Dit betekent nieuwe plannen voor de politici in Den Haag en dat is voor ons een mooie kans om te laten zien op welke wijze de e-commercesector werkt aan duurzaamheid.

In aanloop naar de verkiezingen, vraagt Thuiswinkel.org de politieke partijen om op drie punten deze missie vanuit de overheid te ondersteunen en te stimuleren.

CO2-reductie dankzij Bewust Bezorgd

In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat we in Nederland de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderen ten opzichte van 1990. Als e-commercesector hebben we in verhouding een zeer lage uitstoot; minder dan 2,5% van de totale uitstoot van de logistieke sector (Topsector Logistiek).

Momenteel werkt de overheid aan CO2-normeringen op het gebied van onder andere goederenvervoer. E-commerce speelt hierbij een grote rol. De afgelopen jaren heeft Thuiswinkel in samenwerking met de e-commerce sector en de Topsector Logistiek bijvoorbeeld ‘Bewust Bezorgd’ ontwikkeld. Dit is een gezamenlijke normering op het gebied van CO2-uitstoot binnen de e-commercesector. Bij de ontwikkeling van normeringen voor de sector bevelen we aan om Bewust Bezorgd te hanteren en uit te bouwen om verdere CO2-reductie in de e-commercemarkt te realiseren en te monitoren.

Meer multilabel pakketpunten

De consument is een belangrijke factor in de verduurzaming van de e-commercesector. Het is van groot belang dat het gemakkelijk wordt gemaakt om een pakket lopend of op de fiets op te halen. Onderzoek in samenwerking met de Topsector Logistiek heeft laten zien dat er 17% CO2-reductie in de pakketbezorging behaald kan worden als 50% van de pakketten naar een servicepunt gebracht wordt. Om pakketpunten aantrekkelijker te maken is het daarom van groot belang dat iedere consument voor iedere vervoerder een servicepunt vlak bij huis heeft. Daarom vragen we de overheid om hier verder onderzoek naar te doen en de mogelijkheden voor multilabel punten verder in kaart te brengen.

Usercases ontwikkelen op het gebied van circulariteit

In de toekomst maakt de lineaire economie plaats voor een circulaire economie. Steeds meer bedrijven zijn aan het experimenteren met circulaire businessmodellen. Momenteel is het nog lastig om voor afgedankte producten een goed businessmodel te ontwikkelen. Thuiswinkel.org pleit voor meer onderzoek naar de mogelijkheden van hergebruik en reparatie van materialen van afgedankte goederen die bij de consument worden afgehaald.

Download het verkiezingsprogramma van Thuiswinkel.org

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp