Voetbalshop: “Iedereen binnen het bedrijf ademt voetbal”
Bijgewerkt op: 22 maart 2022
Na meerdere jaren bij Booking.com gewerkt te hebben, zag Bas Perik een mooie uitdaging bij Voetbalshop. Samen met het bestaande management heeft hij het bedrijf hard verder kunnen laten groeien. We spreken Bas Perik, CEO van Voetbalshop, over de onderscheidende waarden, de uitdagingen die ze nog te wachten staan en toekomstplannen.
Van Badge Direct BV naar Voetbalshop
Ruim 40 jaar geleden begon oprichter Roland Heerkens met buttons en badges in de muziek merchandise, vandaar ook de naam “Badge Direct BV”. Maar het bedrijf zag niet alleen kansen in de muziekbranche, ook zagen ze veel mogelijkheden in de sportwereld. “Al snel kwam er naast buttons en badges sportmerchandise bij en geleidelijk aan ontstond er een verschuiving naar voetbal. Toen e-commerce opkwam was een stap naar de online verkoop met Voetbalshop een logische”, vertelt Bas. Badge Direct BV is bij klanten tegenwoordig dan ook beter bekend als Voetbalshop.
Bas heeft de afgelopen jaren de nodige ervaring opgebouwd. “Ik heb zelf van 2003 tot 2013 bij Booking.com gewerkt in verschillende sales -en managementrollen en daar de hypergroei fase meegemaakt en veel geleerd over internet strategie en marketing. Toen de mogelijkheid zich voordeed om een meerderheidsbelang in Badge Direct BV te nemen ben ik daar met een aantal Booking.com collega's in gestapt. We hebben de afgelopen jaren het bedrijf hard verder laten groeien, samen met het bestaande management. Voetbalshop maakt tegenwoordig het grootste deel van de omzet uit”, aldus Bas.
Het verschil maken door creativiteit en flexibiliteit
Binnen het bedrijf merk je een enorme passie voor de voetbalwereld; iedereen binnen het bedrijf “ademt” voetbal. Deze passie probeert Voetbalshop duidelijk naar buiten toe te communiceren. Volgens Bas is de liefde die de mensen binnen het bedrijf voor de sport hebben écht voelbaar voor de klanten, iets wat andere aanbieders bijna niet kunnen evenaren. Voor hem was dit ook de reden om de sprong van hotels naar voetbal te maken. “Ik ben al van jongs af aan een enorme voetbalfan. Ik geloof oprecht dat die passie voor klanten voelbaar is en door andere aanbieders nauwelijks te kopiëren. Ik ben oprecht trots op de mensen in ons bedrijf. Zij maken echt het verschil door hun creativiteit en flexibiliteit”, vertelt Bas.
Dit verschil wil Voetbalshop graag aan een grotere markt presenteren en ze zitten dan ook zeker niet stil. Voetbalshop heeft de ambitie om verder door te groeien in België en wil in de komende jaren meerdere fysieke winkels gaan openen.
Dit doorgroeien naar België brengt volgens Bas weer veel verschillende uitdagingen met zich mee. Zo heeft de Belgische markt weer andere gebruiken dan dat de Nederlandse markt heeft. De grootste uitdaging ligt niet bij de andere gebruiken, maar toch echt bij de taal. Het is natuurlijk al moeilijk om te communiceren met de Franstalige sprekers uit België, maar ook het Vlaams is zeker geen Nederlands. “Woorden zoals een “scheenlap” zijn niet bekend bij de meeste Nederlanders.”
“Verder willen we doorgroeien in teamwear in Nederland en daarmee onze positie als marktleider verder uitbreiden. We leveren nu zo'n 350 amateurvoetbalverenigingen en we willen dat aantal dit jaar verder uitbreiden”, vertelt Bas. Maar dat is niet alles. “Last but not least zijn we deze maand begonnen in ons nieuwe HQ/warehouse in Utrecht. Doordat we nu eindelijk al onze activiteiten op één plek hebben (we werken nu op 4 verschillende locaties) verwachten we de komende jaren verder te kunnen groeien naar een omzet van 75 miljoen euro in 2024 en bovenal veel efficiënter te kunnen opereren”, zegt Bas.
Sportparticipatie is een uitdaging
“Door de lockdown was sporten in teamverband niet (altijd) mogelijk. Corona heeft het belang van een gezonde levensstijl benadrukt, maar tegelijkertijd zijn mensen onbewust misschien gewend geraakt aan andere levenspatronen en vrijetijdsconsumptie. Dat terwijl er al een trend gaande was naar meer individualisme en flexibiliteit zoals je ziet aan het succes van bijvoorbeeld FC Urban.” Bas legt uit dat je hiermee on-demand via een strippenkaartmodel kunt voetballen. En dit is succesvol in grote steden. Voor (voetbal)verenigingen ligt hier een grote uitdaging. “Hoe krijg je voetballers weer naar de velden zonder daarbij je ogen te sluiten voor succesvolle trends? Wij moeten samen met die clubs en andere stakeholders als de KNVB en de overheid zorgen dat sportparken weer gaan bruisen.”
De combinatie van online en fysiek
Voetbalshop is niet alleen online goed bereikbaar voor haar klanten, bij Voetbalshop maken ze echt gebruik van de combinatie van “clicks and bricks”. Zo brengen de fysieke winkels enorm veel voor het bedrijf. “In mei openen we de 18e winkel. Door deze fysieke winkel kunnen we dichter bij voetbalverenigingen opereren en die nog beter bedienen. Door deze integratie en wisselwerking nog gestroomlijnder te laten lopen kunnen we onze dienstverlening nog verder verbeteren. Nu we ook in het straatbeeld zichtbaar zijn, geeft dat een extra soort credibility aan de toch al sterke Voetbalshop-merk.”
Om de klanten goed te kunnen blijven bedienen, wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van een online terminal, zodat zelfs de kleinere winkels beschikken over een groot aanbod. “Alhoewel nog niet iedereen deze terminal evenveel gebruikt, zijn de resultaten al boven verwachting - en nu al serieuze omzetbijdrage en niet te vergeten klantervaring.” Het streven om iedereen te laten slagen bij Voetbalshop kan zo optimaal gerealiseerd worden.
Thuiswinkel.org draagt een steentje bij aan deze ambities
“We zijn al heel lang lid van Thuiswinkel.org. Het belangrijkste argument om lid te worden was de geloofwaardigheid en het vertrouwen van het keurmerk. Niet iedereen bestelde zomaar iets online, iets wat tegenwoordig wel aan het veranderen is.” Toch is dat niet de enige reden om lid te zijn, volgens Bas is op het moment ook de jaarlijkse scan heel erg waardevol. “Een check van een extern bedrijf houdt ons scherp”, licht Bas toe.