Wat bracht 2019 op het gebied van e-commerce?
Bijgewerkt op: 10 februari 2021
Nu het jaar er weer bijna op zit, worden de welbekende lijstjes weer tevoorschijn getoverd. Het blijft namelijk goed om te kijken wat een jaar heeft opgeleverd en 2019 had dan ook veel dingen in petto voor de e-commercebranche. Wat te denken van de inwerkingtreding van PSD2 (eindelijk) en de P2b-verordening en de aangescherpte ambities omtrent duurzaamheid? Daarnaast introduceerde Thuiswinkel.org een aantal mooie diensten voor haar leden en de e-commercebranche in z’n geheel. Een overzicht van wat 2019 (tot nu toe) heeft gebracht.
De Nederlandse e-commercemarkt is alive and kicking. Uit de cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor die begin dit jaar werd gepubliceerd, blijken de online consumentenbestedingen ook in 2018 weer verder te zijn toegenomen. In totaal gaven we vorig jaar online € 23,7 miljard aan producten en diensten, een geschatte groei van 10% ten opzichte van 2017. Uit het Cross-borderonderzoek bleek overigens dat van dit bedrag ‘slechts’ € 880 miljoen bij buitenlandse webshops wordt besteed. Dit laat zijn dat Nederlanders nog steeds het liefst bij de vertrouwde webwinkels in eigen land shoppen.
Veranderende wet- en regelgeving
Met een groeiende markt komen natuurlijk ook keerzijdes, zoals de impact van alle bestellingen op het milieu. Daarom scherpte de Nederlandse e-commercebranche eerder dit haar duurzaamheidsambities aan via nieuwe brancheverduurzamingsplannen. Hierbij wordt via Bewust Bezorgd gekeken naar de mogelijkheden om de bezorging zo duurzaam en efficient mogelijk te laten verlopen en wordt er ook gekeken naar een verdere verduurzaming van verpakkingen. Met deze plannen loopt de Nederlandse e-commercesector voorop in verduurzaming.
In 2019 stak ook de discussie over het veelvuldig (gratis) retourneren van bestellingen de kop op. Deze ontwikkeling werd breed uitgemeten in de pers en zou een enorme impact hebben op het milieu. Hoewel de retourcijfers binnen de e-commercebranche niet zo schadelijk zijn als aanvankelijk werd verondersteld, zijn ze nog steeds voor verbetering vatbaar. Het bewustzijn dat hieromheen is gecreëerd dit jaar – zowel onder consumenten als onder webwinkeliers – is een eerste stap naar minder retouren.
Ook op betaalgebied is er het nodige gebeurd in 2019. Zo is na veel uitstel dan toch eindelijk de nieuwe Europese betaalwet PSD2 in werking getreden. Hieronder wordt het betalingsverkeer binnen Europa versneld, vergemakkelijkt en veiliger gemaakt, onder andere door het toelaten van nieuwe spelers op de betaalmarkt, het mogelijk maken dat een webwinkelier (of een derde partij) betalingen initieert en het vereisen van een sterke klantauthenticatie. Dankzij de aanwezigheid van iDEAL in Nederland heeft die laatste aanpassing overigens weinig impact op onze betaalmarkt.
De opkomst van marktplaatsen
Ten slotte lijken marktplaatsen en platformen in 2019 ook definitief een plek in de Nederlandse e-commercemarkt te hebben verworven. Partijen als bol.com en Marktplaats zijn hier natuurlijk al langer mee bezig, maar de stormachtige ontwikkelingen rondom platformen dit jaar noopten ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland om samen met onder andere Thuiswinkel.org de notitie ‘De platformeconomie: hoe laten we het werken?’ aan te bieden aan premier Mark Rutte. Hierin krijgt het kabinet concrete aanbevelingen om de aanwezige kansen in deze economie te benutten en eventuele negatieve maatschappelijke effecten het hoofd te bieden.
Daarnaast werd dit jaar bekend dat de Europese Commissie de zogenoemde P2B-verordening in het leven heeft geroepen. Deze verordening, waarop volgend jaar gehandhaafd zal gaan worden, is bedoeld om (internationale) marktplaatsen eerlijker en transparanter te laten handelen richting de verkopende partijen die actief zijn op hun platformen.
Wat deed Thuiswinkel.org?
Thuiswinkel.org heeft als belangenvereniging voor Nederlandse webwinkels het afgelopen jaar natuurlijk niet stilgezeten. Naast het initiëren van en/of deelnemen aan branchebrede initiatieven, zoals de brancheverduurzamingsplannen en consumentencampagne rondom de feestdagendrukte, heeft Thuiswinkel.org ook verschillende nieuwe diensten in de markt gezet:
- B2b E-commerce Markt Monitor
In samenwerking met Multiscope en PostNL heeft Thuiswinkel.org deze zomer de B2b E-commerce Markt Monitor gelanceerd, de eerste onderzoeksrapportage die inzicht biedt in de zakelijke online markt. Hieruit bleek onder meer dat bijna 40% van zakelijk Nederland het afgelopen jaar een online bestelling heeft geplaatst voor het bedrijf en dat vooral kantoorartikelen populair zijn.
- Thuiswinkel Widget
In de Thuiswinkel Widget, een kleine interactieve applicatie die de leden van Thuiswinkel.org op hun website kunnen plaatsen, is alle relevante informatie over de webshop, waaronder geverifieerde gegevens en het lidmaatschapscertificaat, op één plek verzameld. Dit geeft de consument snel inzicht in de betrouwbaarheid van de website zonder je website te verlaten. Daarnaast is misbruik maken van de widget onmogelijk, omdat de widget gekoppeld is aan onze informatiesystemen.
- e-Learnings De e-learnings van Thuiswinkel e-Academy zijn gratis online cursussen die betrekking hebben op essentiële onderwerpen binnen e-commerce en die worden gegeven door vooraanstaande experts uit de markt. Het doel van de e-learnings is om bedrijven en haar medewerkers verder te helpen op het gebied van ‘digital business skills’.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).
-
Cyber Resilience Act: versterk de cybersecurity van jouw digitale producten
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieDe Europese Unie introduceert met de Cyber Resilience Act verplichte cybersecurity-eisen voor alle producten met digitale elementen. Ontdek wat deze wet inhoudt en welke verplichtingen er zijn.