“We moeten nu vraag creëren naar duurzame materialen om voor toekomstige beschikbaarheid te zorgen.”
Bijgewerkt op: 25 november 2021
Beschikbaarheid, prijs en kwaliteit van duurzame materialen hebben invloed op de ambitie van retailers om duurzame producten te verkopen. In deze serie artikelen geven we voorbeelden van hoe verschillende retailers een duurzaam assortiment aanpakken. Deze keer spreken we met Rebecka Sancho, manager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) bij Hunkemöller. Het is haar missie om ervoor te zorgen dat duurzaamheid onderdeel is van de hele bedrijfsvoering.
Hoe ben je MVO manager geworden en wat doe je precies?
“Ik ben nu drie jaar duurzaamheidsmanager bij Hunkemöller. Mijn achtergrond is in duurzaamheid in de kledingindustrie, waar ik bij een paar andere merken aan de productkant en de sociale kant van duurzaamheid heb gewerkt.”
“Mijn rol is heel breed. Ik ben bijvoorbeeld bezig met naleving van wet- en regelgeving op sociaal- en milieutechnisch gebied, met wat we doen in onze toeleveringsketen, hoe er wordt gewerkt in onze fabrieken en hoe de fabrieken omgaan met wetgeving. Ik kijk de laatste tijd ook meer naar hoe we onze producten duurzamer kunnen maken.”
En hoe maak je producten duurzamer?
“We zijn begonnen met het veranderen van basismaterialen en hoofdproducten. Nu kijken we verder dan materialen. We willen componenten veranderen, bijvoorbeeld door duurzame cups of gerecyclede metalen beugels in te kopen. Ook kijken we naar productieprocessen, of we minder water, energie en chemicaliën kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld door kleur aan de plastic chips toe te voegen voordat je het garen maakt. Veel merken liepen vast op de materialen, omdat de beschikbaarheid niet eenvoudig te veranderen is. We moeten de industrie hierop gaan pushen.”
Dus de beschikbaarheid van duurzame materialen kan een uitdaging zijn.
“Ja. We willen duurzame producten breder benaderen dan door alleen naar het materiaal te kijken. Dat is voor ons de volgende stap. Maar omdat er niet veel duurzame componenten beschikbaar zijn, zijn ze veel duurder dan onze conventionele producten. Met cups ontstaan er wel een paar duurzame alternatieven, maar die zijn nu nog ruim 10 keer duurder dan onze huidige cups. Ik heb pas een levenscyclusanalyse gedaan van een van onze beha's en die had 56 componenten. En dit is pas een van onze basisbeha's.”
“Het is nu belangrijk om vraag te creëren. Dan krijg je een hogere beschikbaarheid en zal de prijs met de tijd dalen. Dat zagen we bijvoorbeeld bij gerecyclede materialen.”
Loop je nog tegen andere uitdagingen aan?
“De levensduur van een kledingstuk is altijd het belangrijkste. Het kledingstuk waarmee je het langst kan doen, is het meest duurzame. Dus als je zou overstappen op een duurzamer materiaal, maar het kledingstuk zelf gaat minder lang mee dan het virgin materiaal of de conventionele versie, dan is het uiteindelijk niet echt duurzamer. Je moet naar de volledige impact kijken. Soms hadden we moeite om de juiste kwaliteit te krijgen met duurzame materialen, omdat we ook graag de levensduur van de kledingstukken wilden behouden.”
Hoe ga je om met dit soort vraagstukken?
“We vragen onze leveranciers soms om ergens anders in te kopen. Bij kunststoffen mag gerecycled materiaal niet van mindere kwaliteit zijn. Je kunt zowel slecht nieuw polyester als slecht gerecycled polyester krijgen, omdat ze beiden van plastic chips worden gemaakt. Maar als je bijvoorbeeld naar katoen kijkt, dan is het moeilijker om een goede kwaliteit te krijgen. Als je katoen mechanisch recyclet, worden de vezels korter, dus je krijgt altijd katoen van mindere kwaliteit. Dat is iets waar je over moet nadenken.”
Hoe hoog staat duurzaamheid op de agenda voor Hunkemöller?
“Het wordt snel belangrijker. Vanaf het moment dat ik begon, heb ik geprobeerd te benadrukken hoe het ons als bedrijf kan helpen en hoe we proactief moeten zijn in plaats van reactief. Dat kan door wetgeving voor te zijn en in te spelen op wat onze klanten willen. Met onze producten richten we ons op Gen Z'ers en millennials en dit is super belangrijk voor hen. Dus als we producten aan deze groep willen blijven verkopen, moeten we ook producten maken die we graag verkopen.”
“De meeste producten die we inkopen zijn synthetische producten, dus ze zijn gemaakt van aardolie. Daar zit een limiet aan. We moeten dus nu al aan de toekomst gaan denken en beginnen met het creëren van vraag naar gerecyclede producten. Als je de vraag creëert, creëer je ook een betere beschikbaarheid en ben je beter voorbereid op de toekomst.”
Vragen jullie klanten ook naar duurzame producten?
“Ze vragen er wel naar, maar ik zou willen dat het meer was. Er is een grens is aan hoeveel ze weten en in hoeverre ze begrijpen wat duurzaam is. Daarom moeten wij en andere retailers beter communiceren over wat duurzaam is aan de producten en beter zijn in onze claims. Ik voorzie dat we in de toekomst impactberekeningen zullen hebben om de milieudruk van elk product te laten zien. Het zou een onderdeel moeten zijn van dingen kopen. Net zoals je met Bewust Bezorgd de CO2-voetafdruk van een levering kunt laten zien, moet je ook de voetafdruk van elk product laten zien.”
“Hoe meer klanten om duurzame producten vragen, hoe meer we duurzaam zullen inkopen. Hoe meer we inkopen, hoe meer vraag we creëren en hoe meer beschikbaarheid er ontstaat. We moeten ook samenwerken aan onze naleving van wet- en regelgeving op sociaal- en milieutechnisch gebied. Geen enkel merk kan de wereld alleen veranderen, maar er zal ook niks veranderen als we niets doen. We moeten elkaar helpen en naar dezelfde normen toe werken.”
Hunkemöller heeft ook een eigen duurzaamheidslabel, Together Tomorrow. Hoe bepaal je welke producten gemarkeerd worden met dit label?
“Together Tomorrow is meer dan een duurzaamheidslabel, het is ons hele duurzaamheidsprogramma. We gebruiken het Together Tomorrow-keurmerk op al onze duurzame producten. Daarvoor hebben we altijd bewijs nodig dat ze echt duurzaam zijn. We werken met certificaten, bijvoorbeeld de Global Recycling Standard certificaten, en deze dienen altijd geverifieerd te worden door controlevakbonden. Als er bijvoorbeeld gerecycled nylon in een product zit, kan het een Together Tomorrow-keurmerk krijgen, maar dan moet het ook één van de vier of vijf certificeringsnormen hebben die we op dit moment goedkeuren. Zonder certificering geen duurzaamheidsclaim.”
“Op onze labels beschrijven we de duurzaamheidsclaim. Als we bijvoorbeeld een beha hebben en het kant is gerecycled, dan is de tekst op onze labels of online: ‘het kant in dit kledingstuk is gemaakt van x% gerecycled materiaal’. Het percentage gerecycled materiaal is minimaal 50%, als het daaronder ligt keuren we het niet goed.”
Dus waar staan jullie nu en wat is het doel voor de toekomst?
“In 2020 was 13% van onze materialen in producten duurzaam. Dit jaar zullen we waarschijnlijk ergens rond de 20% uitkomen. Maar in 2019 zaten we op 0,5%, dus we groeien heel snel.”
“Het doel is 35% duurzame materialen vóór 2024. Maar we herzien dit doel meestal jaarlijks, omdat we zo snel veranderen. Ik zou het doel liever hoger hebben, want ik denk dat we er volgend jaar al zijn. We willen dat duurzaamheid overal onderdeel van uitmaakt. We willen niet één duurzame collectie hebben die jaarlijks uitkomt. Het zou onderdeel moeten zijn van elke collectie. We moeten altijd iets in de verkoop hebben dat duurzaam is.”
Tenslotte: welke tip heb je voor webwinkels die aandacht willen besteden aan duurzaamheid in hun assortiment?
“Creëer vraag naar duurzame materialen, zorg dat kleding lang mee gaat en informeer je klanten op een bescheiden, juiste en eerlijke manier.”
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Bringly lanceert nieuwe Shipping Intelligence Engine voor efficiëntere en duurzamere e-commercelogistiek
Gepubliceerd op 21 november 2024Onze business partner Bringly vertelt over de lancering van hun nieuwe Shipping Intelligence Engine.
-
De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024CategorieDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.
-
Whitepaper: De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024DownloadDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.
-
Thuiswinkel Talk: ShopppingTomorrow Circulair Shoppen 2030: PostNL
Gepubliceerd op 6 november 2024PodcastIn deze aflevering van Circulair Shoppen in 2030 vertelt Suzanne Debrichy, Lead Environment bij PostNL, hoe het bedrijf werkt aan verduurzaming binnen de logistieke sector.