Wehkamp: "Geef je oude elektrische apparaat mee aan de bezorger"
Bijgewerkt op: 18 maart 2021
Jaarlijks wordt 400 miljoen kilo aan elektrische apparaten verkocht. Veel oude apparaten belanden bij het huisvuil, wat schadelijk is voor het milieu. Op dit moment is het inzamelpercentage voor recycling van elektrische apparaten 45% van de nieuw op de markt gebrachte apparaten. Dat kan en moet beter. Vanaf 2020 wordt de Europese inzameldoelstelling aangescherpt naar 65%. Ook de e-commerce neemt hierin verantwoordelijkheid.
Webwinkels hebben de verplichting zelf te zorgen voor de inname van elektrische en elektronische apparaten. Daarbij moet in elk geval één van de volgende drie opties worden aangeboden:
- Directe inname
- Later ophalen van een product
- Het apparaat kosteloos door de consument laten verzenden
Daarbij kunnen retailers consumenten verleiden om zoveel mogelijk oude elektronica in te leveren. Hiermee bied je meteen een extra service aan je klant, zoals in dit geval van DHL: de bezorger wacht op de klant zodat deze haar nieuwe magnetron kon uitpakken en in die doos haar oude magnetron kon meegeven.
Een mooi voorbeeld van een webwinkel die zich actief inzet om zoveel mogelijk elektrische apparaten in te zamelen is Wehkamp. Voor elektronica werkt de webwinkel samen met BCC. De webwinkel zet verschillende stappen om elektronica terug te halen:
- Op de productpagina van elk elektronisch apparaat staat de oproep om je oude apparaat in te leveren.
- Klanten kunnen in het bestelproces van elektronica aanvinken dat ze een oud apparaat retour willen geven.
- Bij iedere bestelling van Wehkamp die bezorgd wordt, kan een oud elektrisch apparaat aan de DHL bezorger meegegeven worden. Kleine apparaten kunnen ook ingeleverd worden bij een afhaalpunt.
- Grote apparaten kunnen geretourneerd worden via vervoerder Dynalogic.
- Als er een klein artikel geleverd wordt en de klant wil een groot artikel retour geven, stuurt Wehkamp op een later tijdstip Dynalogic om het apparaat op te halen.
- Als er op het moment van ophalen een probleem is, er staat bijvoorbeeld nog water in de wasmachine, dan komt de bezorger later terug.
- De mogelijkheden om klanten via een bestelbevestiging extra te wijzen op de mogelijkheid om oude elektronica retour te geven, wordt op dit moment nog door Wehkamp bekeken.
“We willen het de klant zo makkelijk mogelijk maken om oude elektronica te retourneren. Op deze manier dragen wij bij aan het milieu en hoeft onze klant zich niet druk te maken om het juist afvoeren van haar oude elektronica”, zegt Jan Fennema van Wehkamp.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De ROI van duurzaamheid: Hoe groene strategieën bijdragen aan winstgevendheid.
Gepubliceerd op 19 december 2024KennisartikelHoe je duurzaam ondernemen omzet in een winstgevende bedrijfsstrategie? In dit artikel ontdek je hoe groene strategieën niet alleen het milieu, maar ook je winstgevendheid verbeteren.
-
Podcastserie over circulair shoppen: een duurzaam én winstgevend businessmodel
Gepubliceerd op 9 december 2024KennisartikelIn de podcastserie van de expertgroep ‘Circulair shoppen in 2030’ van ShoppingTomorrow leer je hoe bedrijven als PostNL en Decathlon circulaire kansen benutten.
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.
-
Thuiswinkel Talk: ShoppingTomorrow expertgroep Circulair Shoppen in 2030 - bol.
Gepubliceerd op 4 december 2024PodcastLuister nu en ontdek hoe bol.com circulariteit omarmt!