Wetgeving in e-commerce: dit moet je weten in 2025

Categorie
Gepubliceerd op: 10 april 2025
Bijgewerkt op: 10 april 2025
Geschreven door
WWV (1)

Tijdens de Webwinkel Vakdagen 2025 nam Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, het publiek mee in de belangrijkste juridische ontwikkelingen binnen de e-commerce. In een goedgevulde zaal ging hij in op actuele regelgeving, boetebesluiten én wat er aankomt op het gebied van consumentenbescherming en digitale toegankelijkheid. Wat moet jij als webshop weten en waar liggen je kansen? We zetten de belangrijkste inzichten op een rij.

1. Kortingsprijzen onder de loep: transparantie is key

Een belangrijk aandachtspunt voor webshops is de manier waarop kortingen worden gepresenteerd. Sinds 2022 geldt dat de 'van-prijs' die je toont bij een korting, de laagste prijs moet zijn die je in de afgelopen 30 dagen hebt gevoerd. Volgens Vincent gaat dit in de praktijk nog vaak fout, met boetes van de ACM als gevolg.

Werk je met een geleidelijke prijsdaling (bijvoorbeeld van €699 naar €444), dan mag je wel blijven verwijzen naar de oorspronkelijke prijs. Wees ook voorzichtig met adviesprijzen: een doorgestreepte adviesprijs of kortingspercentage daarop is misleidend en niet meer toegestaan. Een eerlijke vergelijking maken mag nog wel, zolang je duidelijk communiceert wat de adviesprijs inhoudt.

“De consument moet begrijpen waar de korting op gebaseerd is. Een doorgestreepte adviesprijs wekt een verkeerd beeld en mag dus niet meer,” aldus Vincent.

2. Bestelknop moet duidelijk aangeven: ‘je gaat betalen’

Een opvallende uitspraak van de Hoge Raad in 2024 raakt vrijwel alle webshops in Nederland: de tekst “Verder naar bestellen” op de bestelknop bij Bol.com was volgens de rechter niet duidelijk genoeg. Je moet als webshop expliciet maken dat de klant een betalingsverplichting aangaat. Denk aan termen als “Afrekenen” of “Kopen”.

Ook Thuiswinkel.org past deze eis nu toe in de certificering. Vincent: “Conversie is belangrijk, maar juridische duidelijkheid weegt zwaarder. Eén verkeerd woord kan je geld kosten.”

3. Digitale toegankelijkheid: verplicht vanaf 28 juni

Met de komst van de European Accessibility Act moeten webshops per 28 juni 2025 digitaal toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dat betekent: websites die ook goed te gebruiken zijn met een schermlezer, toetsenbord of ondertiteling.

Hoewel kleine bedrijven (tot 10 medewerkers) en B2B-webshops zijn uitgezonderd, roept Vincent op om niet te wachten:

“Toegankelijkheid vergroot je bereik én draagt bij aan klanttevredenheid en SEO. Bovendien gaan toezichthouders vanaf 28 juni actief controleren.”

Thuiswinkel.org biedt een handige zelfscan aan waarmee webshops kunnen checken waar zij staan op het gebied van digitale toegankelijkheid.

4. Herroepingsrecht: nieuwe functie verplicht

Hoewel Nederlandse webshops al goed bekend zijn met het herroepingsrecht, komt er nieuwe Europese regelgeving aan. Webshops moeten straks een zogeheten ‘herroepingsfunctie’ op de site hebben: een knop of formulier waarmee de klant eenvoudig een aankoop kan annuleren.

Ook voor diensten, zoals abonnementen, komt er een verplichte 'stopknop'. Volgens Vincent een logische stap: “Consumenten moeten niet hoeven zoeken naar hoe ze opzeggen. Het moet direct en duidelijk kunnen.”


Kortom

Transparantie, toegankelijkheid en consumentenbescherming staan centraal in de e-commerce van 2025. De regelgeving wordt scherper, maar biedt ook kansen om je webshop toekomstbestendig én klantvriendelijker te maken. Wil je weten of jouw webshop al voldoet aan de nieuwe eisen? Doe de zelfscan digitale toegankelijkheid op onze website of neem contact op met onze juridische helpdesk.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp