Betalingen
Op deze pagina lees je de antwoorden op de belangrijkste vragen rondom online betalingen.
Staat jouw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op via redactie@thuiswinkel.org, zodat we samen tot een antwoord kunnen komen.
-
-
Standaard 100% vooruitbetalen eisen bij de verkoop van producten is niet toegestaan. Naast 100% vooruitbetaling moet er ook een vorm van minimaal 50% achterafbetalen aangeboden worden. Alleen in individuele gevallen kun je daar met de consument andere afspraken over maken.
Tip van Thuiswinkel.org: als je redenen hebt om te twijfelen aan het betaalgedrag van de consument, dan kun je afspreken met de consument dat er vooraf betaald moet worden. Let op: deze regel is niet bedacht door Thuiswinkel.org, maar is een dwingend wettelijke regel die in 1992 in het Burgerlijk Wetboek (BW) is opgenomen en geldt niet alleen voor verkoop op afstand.
Mogelijkheden voor achterafbetalen zijn:
- acceptgiro/factuur
- onder rembours
- creditcard, indien de afschrijving pas plaatsvindt na levering (uitgestelde creditcardbetaling)
- PayPal (met uitgestelde capture)
- AfterPay
Tip van Thuiswinkel.org: De werkelijke kosten die je moet maken voor een andere betaalmethode dan 100% vooruitbetaling mag je doorberekenen aan de consument.
-
Nee, je mag dit weigeren. Bijvoorbeeld vanwege de kosten die hiermee gepaard gaan.
-
Ja, dat mag.
Je mag je binnen wettelijke kaders laten informeren of een consument aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, net als over alle factoren die van belang zijn voor het verantwoord aangaan van de overeenkomst. Als je naar aanleiding van dit onderzoek goede redenen hebt om de overeenkomst niet aan te gaan, mag je een bestelling of aanvraag weigeren, of bijzondere voorwaarden stellen, zoals het vragen van 100% vooruitbetaling. Je hebt echter wel de verplichting om dit aan jouw klant mee te delen en toe te lichten.
-
De consument zal schriftelijk moeten aantonen wel betaald te hebben.
Mocht dit het geval zijn maar heb je de betaling niet ontvangen, dan kan de consument contact opnemen met zijn eigen bank. Deze bank kan uitzoeken waar de betaling is gebleven.
-
Er kunnen een aantal dingen misgaan:
- je hebt het geld niet ontvangen;
- de consument heeft een foutmelding tijdens de betaling gekregen;
- de consument heeft een foutmelding gekregen tijdens de iDEAL-betaling en heeft daarna nog een iDEAL-betaling gedaan. Vervolgens is het bedrag dan tweemaal van de rekening van de consument geboekt.
Je kunt in het laatste geval nagaan of er een dubbele betaling is ontvangen. Mocht dat het geval zijn, dan kun je het bedrag terugstorten.
Als je het bedrag niet hebt ontvangen, kun je de consument adviseren om contact op te nemen met zijn eigen bank. Deze bank kan de consument verder helpen en uitzoeken waar de fout is ontstaan: bij de bank van de consument of de bank (of PSP) van jou. Het is belangrijk dat de consument het 16-cijferige iDEAL-transactienummer bij de hand heeft. Dit kan de consument vinden in het omschrijvingsveld van zijn rekeningoverzicht. Met behulp van dit nummer kan de bank van de consument de betaling terugvinden.
-